söndag 29 mars 2015

Ghost in the ShellTitel: Kôkaku Kidôtai / Ghost in the Shell
Genre: Animerat
Land: Japan
År: 1995
Regi: Mamoru Oshii
Röster: Atsuko Tanaka, Akio Ôtsuka, Kôichi Yamadera, Iemasa Kayumi

Handling: En kvinnlig cyborgpolis och hennes partner jagar en mystisk hacker som kallas för "The Puppet Master".

Omdöme: Den typiska amerikanska animerade filmen från Disney, Pixar och DreamWorks bjuder oftast på det gamla vanliga med liknande animation och en story för hela familjen. Inte alltid, men oftast. Därför är det skönt att kunna konstatera att denna japanska anime skiljer sig från det mesta man är van vid i jämförelse med de amerikanska filmerna i genren. Detta är nämligen en film för vuxna med både action, våld och en del naket.Historien följer den kvinnliga cyborgen Motoko som leder jakten på en internationell hacker och terrorist som går under namnet "The Puppet Master". Detta då han får andra att göra skitgörat åt honom. Det tar inte lång tid för Motoko och hennes kollegor på Section 9 att komma några underhuggare på spåren. Det blir en våldsam uppgörelse som leder till gripandet av några inblandade som möjligtvis kan leda dem närmare huvudskurken.Det är en skön stil på animeringen där detaljrikedomen är på topp filmen igenom. En film på behagliga 1.20 som trevligt nog inte bara har en växel - den högsta växeln som det oftast blir i den här typen av fartfyllda animerade filmer. Istället har man en hel del dialog som det gäller att hänga med i, vilket inte är det enklaste när det är på japanska. Man får läsa en hel del text och det är därför skönt när filmen bjuder på några mellanpartier där man liksom glider igenom denna värld i ett lugnare tempo och kan hämta andan. Detta till stämningsfull musik och riktigt snygg animering.Under filmens gång är det tydligt att en film som t.ex. The Matrix (1999) med sina uppföljare hämtat inspiration härifrån. Tänker inte minst på sättet huvudpersonerna kopplar upp sig mot systemet genom hål i nacken och det "gröna digitala regnet" som ju blev så välkänt i och med The Matrix. Det är alltså snarare en film som varit nyskapande i mycket än att ta från andra.Det känns som det här kan vara en film som skulle kunna växa lite till om man såg om den med engelska röster. Detta då man inte bara vill sitta och läsa all text under stora delar av filmen som det blir nu med de japanska originalrösterna. Det känns även som storyn blir lite svår att hänga med i nu p.g.a. textningen. Men det är en härlig värld man kastas in i och personligen föredrar jag detta framför de mer fantasybaserade filmerna i genren för den yngre publiken. Detta är en sci-fi historia som funkar och bjuder på något lite annorlunda som uppskattas.


Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 8.0

4 kommentarer:

 1. Härligt snygga bilder.

  Jag håller med. Det är en riktigt bra film. Och inte konstigt att du gillar den mer än andra anime med mer sago- och fantasyinslag. Själv gillar jag ju bägge stilarna ungefär lika mycket.

  Japp, The Matrix har kopierat mycket härifrån.

  https://jojjenito.wordpress.com/2012/12/09/ghost-in-the-shell/

  Om du vill se mer icke-sagoaktig anime så rekommenderar jag Satoshi Kons film Perfect Blue, en thriller med Lynch-vibbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, det fanns mycket att gilla med denna anime!

   Som du säger gillar jag mer en sån här historia än om det blir för mycket fantasy/saga. Sci-fi funkar klart bättre :)

   Tack! Tar definitivt till mig tipset!

   Radera
 2. Jag är lite sugen på denna! Såg andra filmen på filmfestivalen men hade lite svårt att hänga med i svängarna i handlingen kommer jag ihåg. Hade nog varit bättre att sett ettan först! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Gillar man filmer som The Matrix och Blade Runner så är det här något att se.

   Ja, jag kan ju säga att det inte var helt enkelt att hänga med här heller då man fick läsa en hel del text. Men hellre det än något korkat och meningslöst som man klurar ut inom några minuter ;)

   Radera