måndag 2 mars 2015

Inherent ViceTitel: Inherent Vice
Genre: Kriminaldrama/Komedi/Mysterium
Land: USA
År: 2014
Regi: Paul Thomas Anderson
I rollerna: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Owen Wilson, Reese Witherspoon, Katherine Waterston, Eric Roberts, Martin Short

Handling: I 1970-talets Los Angeles undersöker hippie-detektiven Larry "Doc" Sportello försvinnandet av en före detta flickvän och dras snabbt in i en jättehärva.

Omdöme: När man tittar på vad Paul Thomas Anderson gjort tidigare ser man att hans första filmer var klart lovande och uppvisade mycket potential. Hard Eight (1996), Boogie Nights (1997), Magnolia (1999) och till viss del Punch-Drunk Love (2002) hade alla något. Men efter ett par års uppehåll kom en lite annan PTA med There Will Be Blood (2007) och The Master (2012) som inte riktigt var till belåtenhet, även om de fortfarande var goda hantverk och välspelade.I denna film har PTA lättat upp stämningen lite efter sina två senaste filmer som var hans två mörkaste hittills. Det må inte vara fel att lätta upp stämningen i en film och när det funkar kan det bli en skön filmupplevelse som inte minst Quentin Tarantino ofta lyckats med. Man kan säga att denna film är lite av en light-version av Tarantino. Humorn i filmen går inte riktigt hem och resten av filmen blir tyvärr lidande av det.Larry "Doc" Sportello (Joaquin Phoenix) är en hippie i 70-talets Los Angeles. Han är dessutom en privatdetektiv som utreder sin ex-flickvän Shasta Fay Hepworths (spelad av en duktig Katherine Waterston) försvinnande. Under hans utredning dyker det upp flera personer som vill anlita honom och allt visar sig vara ett pussel i hans egen utredning. Filmen tar sig en del under den andra halvan när "Doc" hamnar i en härva av stora mått som han har svårt att ta sig ur. Vägen dit är tyvärr för trevande och udda på ett sätt som inte passar.Joaquin Phoenix försöker och gör vad han ska. Övriga gör inte bort sig, men man saknar en mer fokuserad regi. Manuset känns inte som huvudproblemet. Här finns gott om karaktärer och historien har tillräckligt för att det här hade kunnat bli en minnesvärd film. Det känns bara som att PTA valt att göra den på ett felaktigt sätt. Det lättsamma funkar för sällan, precis som filmen i övrigt som saknar något. Det känns som en lättviktig film när den borde varit allt annat än så med tanke på materialet.Josh Brolin funkar inte särskilt bra som polisen "Bigfoot", medan de övriga bara är med på ett hörn. Trots många karaktärer är det få som får det djup som hade behövts för att filmen skulle bli så mångbottnad som man känner att den hade kunnat bli. Filmen baseras på en bok och det är mycket möjligt att även den har en lättsam ton. Hur som helst funkar det inte riktigt här. Det är ingen ny Magnolia som det hade kunnat bli.
Filmen har förresten snygga "neon"-eftertexter i samma stil som ovan.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar