fredag 6 mars 2015

SlackerTitel: Slacker
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1991
Regi: Richard Linklater
I rollerna: Richard Linklater, Jerry Delony, John Slate, Lee Daniel

Handling: En film om den generation som kommit i kläm mellan 60-talets överflöd och 90-talets arbetslöshet. De kallas slackers och regissören Richard Linklater har gett sig ut i Austin, Texas för att fånga deras tillvaro. Denna spelfilm kan liknas vid en stafettlöpning där kameran rör sig fritt mellan människor på trottoarer, i parker och i barer. Allt från knäppskallar till självutnämnda genier får komma till tals och ge sin syn på sakernas tillstånd i dagens samhälle.

Omdöme: TV-serien "Seinfeld" och dess karaktärer brukade prata om "a show about nothing", men hade trots allt någonting att bjuda på som gjorde att man ville se mer. I det här fallet har Richard Linklater i en av sina första filmer gjort en film utan handling. Det är helt enkelt en amatörfilm som hoppar från karaktär till karaktär och låter de inblandade prata om något ämne innan man går vidare till nästa karaktär och ämne.Det jag gillar med detta upplägg är att man utan större ansträngning lyckas få det hela att flyta på när man hoppar mellan karaktärerna. Det är ett grepp som man inte ser alltför ofta och här funkar det bra. Givetvis hade man velat se en poäng med filmen mer än att vara samhällskritisk, lite filosofisk och följa ett gäng losers, eller slackers som de kallas här.Att detta är en amatörfilm syns på lång väg, inte minst det primitiva fotot och att man bjuds på någon mikrofondipp, en hel del mikrofonskuggor och liknande. Det känns mer som ett skolprojekt och en kul grej än en riktigt seriös film, men man kan inte klaga på en något annorlunda idé. Prestationerna är för det mesta helt ok med tanke på att det är ett gäng amatörer som i många fall får långa tagningar att jobba med.Några karaktärer att nämna: Den första karaktären som kliver av en buss och tar en taxi spelas av Richard Linklater själv. Killen som kör över sin mamma och sen iskallt väntar hemma är en av flera freaks man stöter på under filmens gång. Mannen som följer efter en kille från ett kafé och bl.a. pratar om att man varit på både Månen och Mars sen 50-talet är ännu ett exempel på galningarna som dyker upp under filmens gång. Killen med konspirationsteorierna kring mordet på JFK är ett trevligt inslag. Och killen med tv-apparaterna får man inte glömma. Minst sagt "out there". Plus många, många fler som gör att det hela inte blir helt bortkastat.3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 7.1

---

Tycker vi lika? Ta reda på vad Henke och Jojje tycker om filmen.

6 kommentarer:

 1. Haha, "inte helt bortkastat" är slutomdömet alltså. ;)

  Jag var ju inte heller jätteförtjust i filmen även om den puttrade på ganska skönt emellanåt. Du nämner att den kändes amtörmässig. Hmm, jag vet inte, av nån anledning så fick jag inte det intrycket. Kanske berodde det på att den känns så genomarbetad med sitt upplägg där man går från person till person i ett enda flöde. Fast "skådisarna" är väl i princip mest versioner av sig själva så, ja, amatörmässigt kanske är rätt ord i viss mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Precis, inte en bortkastad titt som inte gav något, men inget jag blev särskilt förtjust i heller.

   Sant, tanken var god med att hoppa från karaktär till käraktär. Dock kändes det mer som ett skolprojekt och några mikrofondippar och skuggor förekom (åtminstone i 4:3 formatet).

   Radera
  2. Lustigt, jag noterade inte en enda mikrofondipp eller konstig skugga. Jag var väl förmodligen bara ouppmärksam. :)

   Radera
  3. Jojjenito: Fast såg du också 4:3 versionen eller var det widescreen? Det kan förklara varför du inte såg "missarna" ;)

   Radera
 2. Har varit bortrest under helgen och har inte kunnat kommentera...

  När jag läste din text verkade du vara mer positiv än brukligt men den sista meningen tog bort den vibben. Synd att du inte gillade filmen.

  Jag tyckte den var störtskön med alla sin karaktärer och galna scener.

  Jag känner lite som Johan, filmen var allt annat än amatörmässig men skådespelarna var amatörer så de var per definition amatörmässiga. Fast de var inte dåliga för det!

  Jag såg inte heller några mikrofondipp eller andra konstigheter som störde mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Först och främst så måste jag än en gång poängtera (som jag skrev till Jojjenito) att jag såg filmen i 4:3 format och då förekom det mikrofondippar. Det gör skillnad ;)

   Annars var det en kul idé och man fick till flytet bra. Gillade dock inte mycket av snacket och det ledde inte direkt någonvart. Blev lite tråkigt.

   Radera