lördag 28 mars 2015

The Iron GiantTitel: The Iron Giant / Järnjätten
Genre: Animerat
Land: USA
År: 1999
Regi: Brad Bird
Röster: Eli Marienthal, Vin Diesel, Jennifer Aniston, John Mahoney

Handling: I 50-talets USA är misstron mot det okända stor - fienden kan finnas var som helst. När pojken Hogarth Hughes en natt upptäcker en gigantisk järnjätte i skogen och så småningom blir hans vän, förstår han att han måste hålla jättens existens hemlig. Men när saker och ting utöver det vanliga börjar inträffa i Hogarths hemby anar folk att något inte är som det ska.

Omdöme: Innan Brad Bird gjorde The Incredibles (2004) och Ratatouille (2007) gjorde han denna animerade film som också var hans regidebut. Historien utspelar sig 1957 i den lilla staden Rockwell i Maine, USA. Där bor den lille pojken Hogarth Hughes (Eli Marienthal) med sin mamma Annie (Jennifer Aniston) som jobbar på den lokala restaurangen. En kväll när han är ensam hemma går han ut i skogen där han finner en järnjätte som fallit ner från skyn...Jag gillar att det hela utspelar sig på 50-talet, något som gör att storyn med rädslan för en attack passar bra. Regeringen och militären hade stor makt på den tiden, något som framkommer även här. Just att det är 50-tal gör också att människorna är lite mer godtrogna, gammaldags helt enkelt. Det är något lite annorlunda att se i en animerad film då det för det mesta istället brukar handla om framtiden.Järnjätten (med röst av Vin Diesel) är lite som en blandning mellan klassiska Frankenstein (1931) sett till att han känns småkorkad och monstret i Godzilla (2014) sett till storleken som höjer sig över staden. Men storymässigt är det passande nog mest likt 50-tals klassikern The Day the Earth Stood Still (1951) där militären också kallas in när det i själva verket handlar om ett fredligt besök.Filmen är jämn rakt igenom och har en behaglig speltid på runt 80 minuter. Kanske att man inte har så många karaktärer att följa som i modernare animerade filmer, men det behövs inte direkt. Sen är humorn kanske inte alltid på topp. Däremot känns filmen inte gjord för de allra yngsta och det uppskattas. Man bjuds även på en del känslofyllda scener som funkar. Dessutom är det fin animation och samhället där det hela utspelas är riktigt trevligt.Är det något man kanske önskar att filmen gjort bättre så är det att förklara mer om varifrån järnjätten kom och hur han funkar. Att inte berätta så mycket om järnjättens bakgrund gör iofs inte så mycket. Däremot tycker jag man kunde ha förklarat hur det kommer sig att han tänker själv, kan lära sig prata och förstå. Den biten utforskas inte riktigt och det kan man kanske se som en liten svaghet. Samtidigt behöver man inte vara övertydlig med allt bara för att det är en animerad film.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

  1. Jag hade väldigt höga förväntningar på denna men kände inte alls de känslor jag förväntat mig. Gav den 2/5.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Vet att du nämnde att du sett den och inte blev så nöjd när jag föreslog den som gemensam film. Hade själv därför lite lägre förväntningar och till min förvåning funkade den bättre än förväntat. Gillade hela 50-talet och stämningen som befann sig då som man fångade bra. Klart lyckad film.

      Radera