

Titel: The War Zone
Genre: Drama
Land: Storbritannien/Italien
År: 1999
Regi: Tim Roth
I rollerna: Ray Winstone, Lara Belmont, Freddie Cunliffe, Tilda Swinton, Colin Farrell
Handling: Tom råkar av en tillfällighet se sin pappa och äldre syster tillsammans i badkaret och misstänker att de två har ett incestuöst förhållande. Situationens obehag vägrar att släppa greppet om Tom.
Omdöme: Av det jag hade läst om filmen på förhand förstod jag att det skulle bli en mörk historia. Till min förvåning börjar det inte alls på det viset. Familjen, med pappa (Ray Winstone) och mamma (Tilda Swinton) i spetsen väntar tillökning. De bor på den brittiska landsbygden tillsammans med sina barn, dottern Jessie (Lara Belmont) och sonen Tom (Freddie Cunliffe). De har nyligen flyttat dit från London och inte minst Tom längtar tillbaka. Så en dag ser han något som förändrar hans och så småningom familjens liv för alltid.

När man tittar på den här filmen är det dels svårt att förstå att det är en regidebut och dels att Tim Roth inte regisserat någon annan film. Det är så här ett drama av det här slaget ska behandlas. Som tittare är man helt uppslukad av vad som sker framför ögonen på en och i vissa scener har man lite svårt att andas då man känner med syskonen i historien.

Det är så mycket kvalité i den här filmen att man måste imponeras. Det är svårt att förstå att det är en regidebut med tanke på hur välsynkat allt är. Kanske inte så överraskande att skådespeleriet är extra bra när man har duktige skådespelaren Tim Roth som regissör. Den som övertygar allra mest är Lara Belmont som dottern Jessie. Detta var hennes filmdebut som 18-åring och man kunde inte få en bättre och mer genuin prestation än vad hon levererar här. Även den ett år yngre Freddie Cunliffe i rollen som hennes bror Tom är duktig i sin filmdebut. Att Ray Winstone och Tilda Swinton var duktiga visste man redan. En ung och då okänd Colin Farrell dyker även upp i en liten biroll.

Man bjuds på en mycket tryckt stämning under stora delar av filmen. Det är ett sånt där familjedrama där inte bara en utan samtliga familjemedlemmar drabbas. Det blir en hjärtskärande utveckling på historien, utan att kännas för tung eller meningslös för den delen. Det hela hade lätt kunnat bli grått, trist och bara misär. Men så är inte fallet.

Är det något man tänker på under filmens gång så är det att man hade önskat sig lite mer bakgrund. Familjen har trots allt flyttat från London. Finns det någon orsak till det? Har det hänt något? Inget tyder på det på ytan, men uppenbarligen finns det fler hemligheter än man först tror. Jessie träffar t.ex. en väninna i London. Deras relation är något suspekt, inte minst när väninnan efter ett samtal med Jessie har en scen tillsammans med Tom som inte riktigt förklaras. Vem är väninnan egentligen och vad är hennes relation till Jessie?

Det kanske mest udda är dock familjens öppna "nakenhet". Att mamma ammar sitt nyfödda barn är inget konstigt. Att hon gör det öppet framför barnen är lite udda, men inget i jämförelse med Jessie som inte bryr sig om att täcka för sin nakna kropp framför sin bror. Det hade varit lite mer förståeligt om de kommit från landet, men nu har de trots allt flyttat dit från London och det känns inte direkt som ett storstadsbeteende.

Filmen baseras på en bok av Alexander Stuart som även skrivit manuset. Kombinationen av hans mörka, men inte becksvarta historia och Tim Roths skickliga regi bjuder på ett oförglömligt familjedrama. Kan bli lite för mycket att smälta för vissa, men samtidigt finns det flera exempel på filmer med jobbiga ämnen som också är klart mycket värre/jobbigare att se på. Titta bara på Breaking the Waves (1996) av Lars von Trier som i mitt tycke bara blir jobbig, trist och ångestladdad.

5 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
21 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.5
Avslutningsvis en notering om Volvo i filmen som jag tidigare skrivit om i Har du tänkt på... Se även bildspelet nedan för "Volvo in action" i filmen.






Inga kommentarer:
Skicka en kommentar