lördag 7 mars 2015

Twin Peaks: Fire Walk with MeTitel: Twin Peaks: Fire Walk with Me
Genre: Mysterium/Thriller
Land: USA/Frankrike
År: 1992
Regi: David Lynch
I rollerna: Cheryl Lee, Ray Wise, Moira Kelly, Kyle MacLachlan, Harry Dean Stanton, Kiefer Sutherland,

Handling: Twin Peaks är en liten stad på gränsen till Kanada. En ung prostituerad, Teresa Banks, hittas mördad. FBI kopplas in och agent Chet Desmond får hand om fallet. Ledtrådar till gåtans lösning dyker upp på de mest oväntade och överraskande sätt. När Desmond mystiskt försvinner kopplas specialagent Dale Cooper in. Samtidigt dras en annan ung tjej, high school-eleven Laura Palmer in i en tillvaro med sex och droger i en allt större omfattning.

Omdöme: När TV-serien kom i början av 90-talet blev det en riktig snackis. Det som satte sig mest var mystiken och den speciella stämningen man bjöds på. En stor del i detta hade miljöerna och musiken av Angelo Badalamenti. Dessa finns även med här där inte minst titelmelodin (som här dyker upp en halvtimme in) är rent magisk. Detta är historien om Laura Palmer och vad som hände innan TV-serien tar vid. Alltså en prequel.Det är en film med flera ansikten. Man kan kalla det för "the good, the bad and the ugly". För det är en film av blandad kvalité man bjuds på. Det är inte helt ovanligt när det gäller David Lynch och inte minst när han tar sig an "Twin Peaks". Det är så mycket på gång, så många karaktärer och givetvis en hel del skruvade saker som händer.Laura Palmer (Cheryl Lee) är en ung tjej som inte är så oskyldig som det kan verka. Runt henne kretsar det mesta och det blir en orgie i sex, droger, mord, svek, kärlek och även antydan på incest. Lägg därtill en hel del drömsekvenser som ju är lite av en Lynch-specialitet. Det är ingen trevlig värld som målas upp, den saken är säker. Under tiden man får följa Laura blir det allt tydligare att hon är en tjej med många problem och svartsjuka älskare som kan bli potentiella mördare.Man lär ha spelat in upp emot fem timmar material, men det hela blev till en drygt två timmar lång film. När man ser det hela känns det dock som det hela hade gjort sig bättre som ytterligare en TV-serie, eller åtminstone en mini-serie. Det lär också ha varit meningen att man skulle göra fler filmer då man introducerar flera karaktärer i mindre roller som man hade tänkt spinna vidare med. Dessa inkluderar bl.a. Agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan), Agent Phillip Jeffries (David Bowie) och Agent Chester Desmond (Chris Isaak). Men då filmen inte blev någon succé blev det inget av det hela.Personligen hade jag velat se mer av den mysiga och tilltalande miljön runt Twin Peaks. När man har en sådan skådeplats ska man utnyttja den till fullo. Sen är den nämnda musiken av Angelo Badalamenti klart bra och här hade man kanske kunnat bjudas på ännu mer av de mest kända/bästa melodierna. Vad man kunde varit utan hade varit de många drömmarna som i de flesta fall bara känns överflödiga och malplacerade, även om det alltså är David Lynch och "Twin Peaks"-stilen. Tycker ändå filmen funkar bra i sina bästa stunder och fyller en funktion. Synd bara att den är så himla ojämn.

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Japp håller med även om jag bara sett filmen en gång. Den känns lite ofärdig. Huvudstoryn känner man som tittare igen från tv-serien och den är i ärlighetens namn ganska onödig. Det är de övriga elementen som lockar men det blev det som sagt inget med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Väldigt ojämn film måste jag säga. De positiva delarna gör den dock värd att se så jag är glad över att ha sett den. Lynch skapar ju en speciell stämning som man bara måste gilla.

   Radera
 2. Aha, du fick med denna! Kul.

  Jag ska se den efter jag sett klart på Twin Peaks serien. Den ligger i träda nu under Decennier...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Var osäker på om du skulle ta med den eller inte, men du kommer säkerligen se den efter din Twin Peaks-genomgång. Förmodligen bättre för dig att se filmen efter serien, även om detta ju utspelar sig innan serien.

   Radera