onsdag 18 mars 2015

Wild TalesTitel: Relatos salvajes / Wild Tales
Genre: Komedi/Drama/Thriller
Land: Argentina/Spanien
År: 2014
Regi: Damián Szifrón
I rollerna: Ricardo Darín, Leonardo Sbaraglia, Julieta Zylberberg, Erica Rivas

Handling: Sex separata historier om hämnd och om att förlora och ta kontrollen.

Omdöme: En film uppdelad med flera separata historier? Det är kanske inget jag ser varje dag, men om det finns en röd tråd kan det funka. Det har man här och det funkar. Filmen var Oscarsnominerad för Bästa utländska film och är en berättelse i sex delar där hämnd och dåligt humör är återkommande inslag. Alla delar har liknande ton och samtliga har gott om svart humor. Man bjuds på en delikat liten film som man inte annat än kan gilla.

Bäst är det nog att ta det hela historia för historia, för annars blir det svårt att sammanfatta filmen som alltså bjuder på sex olika historier.

#1 - "Flygplanet"

När det hela inleds med att en kvinna går ombord ett flygplan och sedan börjar prata med en man på samma rad, vet man inte riktigt vad man ska förvänta sig. De två visar sig ha en sak gemensamt - de kände båda en man vid namn Gabriel Pasternak. När det visar sig att fler ombord planet känner till honom blir det minst sagt skumt. Låt det roliga börja!

En rolig inledning utan att lämna några större avtryck efter sig.

#2 - "Restaurangen"

Denna den andra del handlar om en ung servitris på en restaurang (eller diner), den äldre kvinnliga kocken samt den otrevlige gästen. Det är en regnig dag och servitrisen känner genast igen gästen när han kliver in. Hon vill inget hellre än att ge igen för vad gästen gjort mot hennes familj. Kocken är inte sen med att komma med ett minst sagt starkt förslag...

Temperaturen stiger i och med denna del som bjuder på en skön och lite överraskande avslutning på det hela.

#3 - "Road Rage"

Två bilister på en öde väg drabbar samman och tankarna går inte minst till Duel (1971). Detta blir till en dust man sent kommer att glömma. De två männen i fråga är inte lika varandra (den ene kör en ny bil, bär kostym och kommer från storstan, medan den andre kör en gammal rishög och är från landet), men båda är lika goda kålsupare när det kommer till kritan. Mycket svart humor.

Utan tvekan en favorithistoria som är bra från början till det explosiva slutet.

#4 - "Dynamit-Harry"

Argentinas mest kända (?) skådespelare Ricardo Darín gör entré som "Dynamit-Harry", som jag kallar honom för. Han jobbar åt ett företag som river byggnader med hjälp av att placera ut sprängladdningar. Han får problem när hans bil blir bortforslad. Man känner verkligen för honom och hans situation och man ler minst sagt när han får sin hämnd.

Förmodligen min näst mest omtyckta historia under filmens gång.

#5 - "Olyckan"

En bilolycka gör att en rik far och make måste ta ett relativt enkelt beslut för att rentvå sin familj. Men det blir inte så enkelt när folk är giriga. Det hela tar en skön vändning när mannen i fråga får nog och vill ha det hela på sina villkor. Avslutar också med en rejäl tankeställare.

Inte alls dum historia som måste ses som bland de bättre i filmen, även om de flesta är bra eller mycket bra.

#6 - "Bröllopet"

Den avslutande historien följer brudparet under bröllopsfesten. Vad som ska vara en lycklig dag övergår till en minst sagt kaosartad historia där inte minst bruden tappar fattningen totalt. Och där brudgummen påminner en del om en argentinsk Bradley Cooper. Bjuder på en del sköna sekvenser, inte minst när bruden bjuder upp tjejen på dans och får sin hämnd.

Denna del känner jag kanske var den svagaste, vilket är lite synd att avsluta med. Men samtidigt är den inte dålig och har trots allt en hel del som man kan ta med sig.Det är skönt att alla sex historierna håller en genomgående hög nivå. Alla känns som gedigna kortfilmer som har bra skådespeleri och hög produktionskvalité. Gillar humorn i samtliga fall. Gillar fotot som genomgående bjuder på mer än vad man kan förvänta sig. Man får helt enkelt en rolig och trevlig stund med denna film som inte bör missas.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.2

---

Läs nu vad andra skriver om filmen:

Filmitch
Fiffis filmtajm
Jojjenito - om film
Henke (Fripps filmrevyer)
Carl (Har du inte sett den)
Sofia (Bilder och rörliga ord)

6 kommentarer:

 1. En rolig överraskning tycker jag. De allra flesta verkar ha no 3 (eller 2, beroende på hur man ser det...) som favorit men det var trevligt att se att även du gillade sprängarvarianten. Och visst var brudgummen kusligt lik Cooper!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Haha, ja sprängaren var inte alls tokig. Ricardo Darín brukar ofta gå hem och så även här. Gillade hans karaktär mest av samtliga, även om "Road Rage" historien var vassast.

   Radera
 2. Bra nedbrytning. När man ser på varje del för sig framstår alla som riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl: Det var så jag såg på det. Jag köpte upplägget och då det endast var en regissör som stod för det hela fanns genomgående samma ton, mörka humor och "elakhet" som jag uppskattade. Som film är den något svagare, men jag gillade som sagt alla historierna och bjöds på gott om underhållning.

   Radera
 3. Mina favoriter var 1,3 och 6 men de övriga var inte fy skam de heller.
  Är inte Ricardo Darín lite lik alan Rickman?

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Hmm, har inte tänkt på det, men det kan jag köpa. Han har något som liknar honom, helt klart.

   Radera