fredag 3 april 2015

10 filmer från 2014 man kanske missatTycker det är kul när mindre kända filmer får hamna i fokus någon gång och inte bara de alla pratar om. Därför har jag plockat fram tio mindre kända filmer, eller åtminstone mindre sedda filmer som är värda en titt.

De flesta av dessa tio såg jag på Stockholm filmfestival 2014 (rättare sagt sju av dem). Flera av dem är fortfarande svåra att få tag på, men håll utkik efter dem - det kan det vara värt.

Klicka på länkarna eller omslagen för att komma till mina texter.
OBS: Antal IMDB röster uppdaterades 1/4-2015.Plats #10:


TITEL: The Editor

REGI: Adam Brooks, Matthew Kennedy

LAND: Kanada

GENRE: Skräck/Komedi/ Mysterium

IMDB RÖSTER: 188

IMDB: 6.5
BETYG:Handling:
Filmklipparen Rey Ciso har förlorat fyra fingrar på högerhanden. Utrustad med en träprotes har han nu nedgraderats till en nobody i 70-talets italienska filmindustri. När skådespelare från filmen han arbetar med mördas brutalt blir Ciso huvudmisstänkt.

Varför den är värd att se:
Rolig homage till den italienska giallo-genren från 70-talet. Mer komedi än skräck, men det är inte helt fel. Huvudpersonen är dessutom en kopia av Franco Nero och Maurizio Merli, två 70-tals ikoner.Plats #9:


TITEL: Colt 45

REGI: Fabrice Du Welz

LAND: Frankrike/Belgien

GENRE: Action/Kriminalare/ Thriller

IMDB RÖSTER: 561

IMDB: 5.7
BETYG:Handling:
Vincent Milès är nöjd med sitt jobb som vapenexpert och skjutvapeninstruktör hos den franska polisen, men börjar tappa kontrollen på sitt liv när han möter Milo Cardena, en polis som involverar Vincent i en serie av våldsamma väpnade rån.

Varför den är värd att se:
God fransk action/kriminalare som går rakt på sak och inte försöker vara något den inte klarar av. Slutet ger en också en del att fundera på vilket är en bonus i en sån här film.Plats #8:


TITEL: Réalité

ALT. TITEL: Reality

REGI: Quentin Dupieux

LAND: Frankrike

GENRE: Drama/Komedi

IMDB RÖSTER: 484

IMDB: 7.3
BETYG:Handling:
En 8-årig flicka hittar ett mystiskt VHS-band, en misslyckad filmskapare vid namn Jason spelar in sin första film, och en kulinarisk programledare, Denis, förlorar sitt självförtroende på grund av en inbillad hudsjukdom.

Varför den är värd att se:
Rolig, vågad och inte minst annorlunda film som bjuder på skratt och ger en del att fundera på. Inte den lättaste filmen att hänga med i, men det är också meningen.Plats #7:


TITEL: Jack

REGI: Edward Berger

LAND: Tyskland

GENRE: Drama

IMDB RÖSTER: 166

IMDB: 6.9
BETYG:Handling:
Tioårige Jack är van att ta hand om sin lillebror när deras mamma jobbar sent eller träffar någon ny pojkvän. Men när hon varit försvunnen längre än vanligt känner den lillgamla tioåringen sig tvungen att ta ansvar för familjen och ta reda på var deras stökiga mor tagit vägen. Tillsammans ger sig de två bröderna iväg på en resa ut i storstadsdjungeln för att hitta henne.

Varför den är värd att se:
Välspelad liten film med en intressant ung huvudkaraktär. Man bjuds på en del värme och inte minst en ganska gripande historia om vad som kan hända när en ensamstående förälder inte tar ansvar.Plats #6:


TITEL: Two Step

REGI: Alex R. Johnson

LAND: USA

GENRE: Kriminaldrama/Thriller

IMDB RÖSTER: 55

IMDB: 7.2
BETYG:Handling:
James har precis hoppat av college och ger sig av mot Austin för att starta ett nytt liv. Parallellt väntar Webb på att bli utsläppt ur fängelset efter att ha avtjänat sitt straff. När de två parallella historierna korsas följer en våldsam konfrontation.

Varför den är värd att se:
En liten sleeper som låter stämningen och historien byggas upp sakta men säkert. En bra skurk bjuder även på några minnesvärda ögonblick.Plats #5:


TITEL: Kraftidioten

ALT. TITEL: In Order of Disappearance

REGI: Hans Petter Moland

LAND: Norge

GENRE: Kriminalare/Action/ Thriller/Komedi

IMDB RÖSTER: 5278

IMDB: 7.3
BETYG:Handling:
Nils kör en snöplog och lever ett sorglöst liv i vinterparadiset Beitostølen. Men genom sin sons plötsliga död hamnar han mitt i ett drogkrig mellan norska och serbiska maffian. I den här världen är han en nybörjare - beväpnad med tunga maskiner och nybörjartur.

Varför den är värd att se:
Lite som en norsk Fargo. Blandar gott om våldsamheter med svart humor för att man ska bli underhållen filmen igenom. Trevligt nog blir filmen nästan bara bättre och bättre. Stellan Skarsgård och Bruno Ganz är roliga att se. Dessutom bjuds man på trevligt vinterlandskap i de norska bergen.Plats #4:


TITEL: Kreuzweg

ALT. TITEL: Stations of the Cross

REGI: Dietrich Brüggemann

LAND: Tyskland

GENRE: Drama

IMDB RÖSTER: 1235

IMDB: 7.6
BETYG:Handling:
En ung katolsk flicka ställs inför stora frågor om liv, död och tro i detta drama som, trots premisserna, inte saknar humoristiska inslag.

Varför den är värd att se:
Definitivt inget man ser varje dag. En unik filmupplevelse där varje kapitel som avhandlas filmats i en enda tagning på runt tio minuter vardera - utan klipp eller kamerarörelse. Fascinerande, välspelad och klart minnesvärd.Plats #3:


TITEL: De Behandeling

ALT. TITEL: The Treatment

REGI: Hans Herbots

LAND: Belgien

GENRE: Drama/Thriller

IMDB RÖSTER: 2665

IMDB: 7.2
BETYG:Handling:
Poliskommisarie Nick Cafmeyer utreder en familjetragedi där en liten pojke har fallit offer för en kidnappare och pedofil. Nicks bror blev själv bortrövad av en pedofil tjugofem år tidigare. Kan det finnas något samband mellan de båda brotten?

Varför den är värd att se:
Klart spännande belgisk thriller som är en europeisk motsvarighet till Prisoners, dessutom med snarlik stämning. Boken filmen baseras på kom dock innan nämnda film så den lever på egna meriter.Plats #2:


TITEL: Respire

ALT. TITEL: Breathe

REGI: Mélanie Laurent

LAND: Frankrike

GENRE: Drama/Romantik

IMDB RÖSTER: 1101

IMDB: 6.9
BETYG:Handling:
Varm och symbiotisk vänskap uppstår mellan den lite försiktiga Charlie och den charmiga och utåtagerande Sarah, som är ny i gymnasieklassen. Men vänskapen övergår snart i en passionerad kärleksrelation med destruktiva undertoner.

Varför den är värd att se:
Svårt att veta vad man ska förvänta sig av filmen då den utvecklas till något annat än vad man först tror. Och det är klart lyckat. Mycket gedigen regi av den normalt duktiga skådespelerskan Mélanie Laurent.Plats #1:


TITEL: La French

ALT. TITEL: The Connection

REGI: Cédric Jimenez

LAND: Frankrike

GENRE: Kriminaldrama/Thriller

IMDB RÖSTER: 926

IMDB: 7.1
BETYG:Handling:
Året är 1975 och Pierre Michel utses till polisdomare för att försöka spräcka en av landets främsta och farligaste knarkligor styrd av den ökända generalgangstern Gaëtan 'Tany' Zampa.

Varför den är värd att se:
Gillar man filmer som The French Connection så ska man definitivt se denna franska version. Utspelas under samma period och följer vad som hände hemma i Frankrike med narkotikaligan 'French Connection'.

4 kommentarer:

 1. Tackar och bockar ända ned till golvet 10 fina tips en riktig påskpresent :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Glad påsk! Kul att det uppskattas. Brukar man läse alla mina inlägg är kanske inte dessa titlar direkt okända, men alltid kul att presentera lite mindre kända titlar :)

   Radera
 2. Kul med lite påsktips. Jag är verkligen usel på att se europeisk film överlag, men ska försöka se ett par av dessa innan det är dags för den obligatoriska topplistan.

  Mest sugen är jag på La French, De Behandeling och Kraftidioten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plox: Jag tycker man ofta hittar flera mycket bra filmer från den europeiska marknaden varje år. Oftast blir det inte lika mycket snack om dem som de amerikanska, men jag tycker definitivt man inte minst ska se de tre du nämner.

   Radera