torsdag 2 april 2015

'71Titel: '71
Genre: Drama/Thriller/Action
Land: Storbritannien
År: 2014
Regi: Yann Demange
I rollerna: Jack O'Connell, Sean Harris, Paul Anderson, David Wilmot

Handling: En ung och förvirrad brittisk soldat blir av misstag övergiven av sin enhet, efter ett upplopp på de dödliga gatorna i Belfast 1971.

Omdöme: Det kan oftast vara en fördel om man dels inte vet så mycket om en film och dels förväntar sig något annat. Det beror givetvis på vad man förväntar sig för typ av film och om det man bjuds på överraskar positivt. Det gjorde det i det här fallet. Vad som på ytan verkade vara en film om brittiska soldater som slåss i Belfast, visade sig istället bli en nervkittlande thriller om en brittisk soldats kamp för överlevnad.Gary Hook (Jack O'Connell) är en av flera unga brittiska soldater som i början av 70-talet skickas till det oroliga Belfast på Nordirland. Han hamnar snart i trubbel under ett upplopp och separeras från sin grupp. Han är nu ensam på de livsfarliga gatorna där några beväpnade män jagar honom och vill se honom död - till varje pris. Samtidigt letar några brittiska underrättelsetjänstemän efter honom. Men frågan är om de vill hjälpa honom...Det hela blir en mardröm för Gary som hamnar i den ena tuffa situationen efter den andra. Vem kan han lita på och vem vill se honom död? Det är inte alltid så uppenbart och han lär sig att hålla sig på sin vakt. Men det är inte alltid han får möjlighet att välja vem han ska lita på. Situationerna han hamnar i ger honom inte mycket val i många fall.Tidigt känner jag att det här kan bli något. Bra musik är alltid ett gott tecken och det bjuds man genomgående på här. Filmen tar inte heller särskilt lång tid på sig att komma igång på allvar. Och något förvånad blir man när filmen bibehåller spänningen och tempot rakt igenom. Det blir en tät thriller utan några direkta svagheter. Skulle man klaga på något så är det att man inte får en så kraftfull och minnesvärd avslutning som man hade önskat. Men det tar inte iväg något från helheten. Detta är en mycket gedigen långfilmsdebut av Yann Demange.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt 8.0
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Vi var ju ett par stycken som hade privilegiet att se '71 nere i Malmö och jag vill minnas att de flesta gillade den. För min del var det Malmö-dagarnas bästa film -- tät och nervig.

  https://bilderord.wordpress.com/2014/10/10/71-2014/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Aha, där ser man. Kul att du gillade den så pass mycket. Jag hade länge haft ögonen på den, men trodde alltså det skulle vara en lite annorlunda typ av film.

   Tät och nervig skriver jag under på!

   Radera
 2. Lyckades baxa igenom att vi skulle se den när jag och mina kompisar hade filmkväll sist. Alla var nöjda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Låter som ett bra filmval, inte minst när alla var nöjda. Ser fram emot att läsa din text om filmen också.

   Radera