tisdag 28 april 2015

TISDAGS DOK: Cerro Torre: A Snowball's Chance in HellTitel: Cerro Torre: A Snowball's Chance in Hell
Genre: Dokumentär
Land: Österrike/Storbritannien/USA/Argentina
År: 2013
Regi: Thomas Dirnhofer

Handling: I det bildsköna Patagonien ska David Lama, världens yngste världsmästare i klättring, försöka ta sig upp för Cerro Torre - ett berg som sägs vara bland de svåraste att bestiga.

Omdöme: Jag hade aldrig hört talas om berget Cerro Torre som ligger beläget i Patagonien (mellan Argentina och Chile), men så är jag inte heller någon expert på bergsklättring. Däremot finner jag det alltid lika fascinerande att se äventyret av att någon eller några försöker bestiga berg. I det här fallet handlar det inte om något av de högsta bergen, däremot ett mycket svårt berg att bestiga då det på sina håll har en 90-graders lutning, och dessutom täckt av snö och is.Dokumentären är gjord av Red Bull (vilket lämnar en lite sur eftersmak då de pumpar in en massa pengar lite överallt) och till sin hjälp har de tagit den unge österrikaren David Lama. En naturbegåvning som redan i 16-års åldern blev Europamästare i klättring. Men att bestiga riktiga berg utan domare och publik skulle visa sig vara något annat. Trots det var han fast besluten att försöka bestiga det tuffa berget endast med hjälp av en säkerhetslina. Detta visade sig vara stört omöjligt och på första försöket skrotades planen.Red Bull-teamet förberedde det hela åt David Lama och filmteamet genom att borra och sätta in flera bultar och rep för att kunna fånga försöket 2009. Detta visade sig inte vara särskilt populärt bland många då det inte bara ändrade förutsättningarna utan även upprörde de som tycker att man ska lämna ett berg i sitt naturliga skick. Mycket riktigt bestämde sig 2012 två klättrare, en amerikan och en kanadensare för att ta bort dessa plus en stor mängd "originalbultar" från den första officiella bestigningen (på 70-talet). Det skulle göra det mycket svårare för David Lama när han gjorde ett nytt försök bara några dagar senare 2012. Denna gång kunde inget kamerateam följa med utan man fick istället använda hjälmkameror, helikopter och dessutom skicka ett kamerateam från ett annat, enklare håll upp på berget för att filma uppifrån toppen.Ok, som dokumentär har den sina brister. Skönt nog slipper man för mycket Red Bull-reklam (ingen dricker Red Bull vad jag kan minnas), däremot är det oundvikligt att missa David Lamas Red Bull-hjälm. Annars är det en för det mesta snygg dokumentär som fångar omgivningen fint och inte minst klättringen. Det bästa lämnar man till slutet när han ska klättra "fritt" utan några hjälpmedel. Det är oundvikligt att inte få handsvett under dessa sekvenser. Förlorar han greppet bör han fångas av sitt rep, men risken är ändå stor att något går snett.Det är en upplevelse bara att se berget Cerro Torre och man blir inte direkt förvånad att det ses som en stor utmaning att ta sig upp för det. Att dessutom göra det utan bultar och andra hjälpmedel är stört omöjligt, men David Lama visar sig vara som Spindelmannen när han väl gör ett försök. Kombinationen av snyggt genomförd dokumentation av det hela, berget i sig och David Lamas klättring gör det här till en klart sevärd dokumentär.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

  1. Men om det inte blir någon större effekt av att Red Bull sponsrar än en hjälm, spelar det då någon roll?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Nej, reklam på en hjälm är inte så farligt så klart. Däremot att de var framme och satte in bultar i berget innan de skulle filma, det är ganska fult. Men som sagt, det var ganska nedtonat vad gäller annan "gratisreklam".

      Radera