onsdag 15 april 2015

High Plains DrifterTitel: High Plains Drifter / Mannen med oxpiskan
Genre: Västern
Land: USA
År: 1973
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Clint Eastwood, Verna Bloom, Marianna Hill, Geoffrey Lewis

Handling: En främling rider ut från den heta öknen in till en liten stad i vilda västern. Människorna i staden är rädda för honom och tre revolvermän försöker mörda honom. Samtidigt är ett gäng på väg till staden för att hämnas...

Omdöme: Vad vore egentligen västerngenren utan Clint Eastwood? Givetvis finns det gott om bra västernfilmer av andra regissörer och med andra skådespelare. Men till stor del är det han som spelat i några av de allra främsta i genren och dessutom regisserat ett par av dem. Detta skulle bli hans första västern som regissör, och endast hans andra film överhuvudtaget som regissör. Han var därför ganska grön i registolen, men det är inget man skulle kunna tro när man ser filmen.Redan i början får man en nästan mardrömslik öppningsscen när en främling (Eastwood) dyker upp ridandes från öknen mot den lilla kuststaden. Denna mardrömskänsla blir sedan ett återkommande inslag under filmens gång, främst i form av en drömsekvens som förtäljer att allt inte står rätt till. Det ger helt klart filmen en något annorlunda stämning, och jag gillar det. Dessutom är det en mörk västern som bjuder på dödspiskning, våldtäkt, råa mord och annat man inte ser varje dag. Detta utan att det någon gång känns malplacerat eller för grafiskt.Clint Eastwood lärde sig regiyrket av några av de främsta, inte minst Sergio Leone som regisserade honom i dollar-trilogin ett par år tidigare. Manuset stod Ernest Tidyman för som bara något år tidigare hade skrivit det Oscarsvinnande manuset till The French Connection (1971). Bruce Surtees stod för fotot och hade bl.a. jobbat med EastwoodDirty Harry (1971) och de två fortsatte sitt samarbete i många år. Så han var i goda händer, även om det givetvis är Eastwoods förtjänst att detta blev en västern som håller än idag.Genom hela filmen låter man tittaren vara på tårna, beredd på att vad som helst kan hända. Detta etablerar man redan tidigt då tre revolvermän ger sig på främlingen som inte är sen med att sätta varsin kula i männen. Man förstår även att främlingen går hem hos stadens kvinnor som är nyfikna på denna machoman. Främlingen tar dock för sig av det han vill ha, och det med råge.När man når filmens avslutning har främlingen minst sagt satt sin prägel på staden. Han har nämligen fått fria händer och det har han utnyttjat till fullo. Staden är redo för gänget som precis släppts ut från fängelset och vill hämnas på staden. Nu bjuds man på ett par sjuhelsikes galna stunts man sällan ser. Och det är inga filmtricks här inte. Riktigt imponerande. Slutet och uppgörelsen är kanske inte så pass bra att det höjer filmen på egen hand, men det behövs inte heller. Detta är en västern som är genomgående bra. Mörk, ganska brutal, men även med glimten i ögat på rätt ställen.Jag har alltid blandat ihop denna hans första västern med hans andra, The Outlaw Josey Wales (1976). Så det kändes skönt att se om den och kunna separera de två. Två av fyra mycket bra västernfilmer av Clint Eastwood. Pale Rider (1985) och Oscarsvinnaren Unforgiven (1992) är de övriga två.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.6

10 kommentarer:

 1. Kul att du tog dig an denna klassiker. Som du säkert kommer ihåg klippte jag den på Decennier the 60's.

  Detta är en av mina favoritfilmer från genren. otroligt bra. Jag gav den också en fyra.

  http://fripp21.blogspot.se/2014/09/high-plains-drifter-1973.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag hade sett den för länge sen och tror jag då bara gav den en stark trea. Men det är utan tvekan en bra och stark västern som jag tycker skiljer sig en del från de flesta andra. Finns förvisso någon spaghettivästern som man kan jämföra med, men inte så många andra.

   Radera
 2. Absolut en klassiker. Det var länge sedan jag såg den men jag minns den som mycket bra. Men är inte rollfiguren i allt väsentligt samma typ som han spelade i Leones filmer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Kul att du också uppskattar denna Clintan-västern!

   En del likheter finns där, som t.ex. att han inte har något namn och röker en del, men jag tänkte inte så mycket på likheten mellan rollfigurerna faktiskt. Tycker denna "främling" är hårdare och mer mystisk.

   Radera
 3. Jädrans bra rulle detta! Mixen mellan vanlig western och lite "övernaturligt" från Clintan! Najs!!! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Ja, det är en hård och lite annorlunda västern, klart bra! Det där övernaturliga går inte heller överstyr, det gillar jag. Man hintar bara om det.

   Radera
 4. Bra film skulle definitivt hamna på tio i topp bland westernfilmer. Clint gjorde många bra western The Outlaw bör jag nog se om då jag helt glömt bort den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, jag tror den mycket väl skulle kunna platsa på topp tio, även om det finns många andra bra i genren. Kände faktiskt själv att jag blev ganska sugen på att se om The Outlaw Josey Wales efter att ha sett denna ;)

   Radera
 5. Om man ska jämföra filmer så föredrar jag nog The Outlaw Josey Wales. Men det är om jag ska betygsätta själva upplevelsen just vid de respektive tittarna. Jag var nog inte beredd på denna films råhet och mörker. Well, The Outlaw Josey Wales är väl inte direkt nåt lyckopiller. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan fullt förstå att det kan vara så om man ser en film vid fel tillfälle. Eller åtminstone att man inte är beredd på det och att den då inte tilltalar en lika mycket.

   Gillar båda, men ger denna ett lite högre betyg.

   Radera