onsdag 1 april 2015

Into the WoodsTitel: Into the Woods
Genre: Musikal/Fantasy/Äventyr/Komedi
Land: USA/Storbritannien/Kanada
År: 2014
Regi: Rob Marshall
I rollerna: Anna Kendrick, James Corden, Emily Blunt, Meryl Streep, Chris Pine, Johnny Depp

Handling: I en värld där flera klassiska karaktärer ur bröderna Grimms berättelser lever tillsammans lever också en bagare och hans fru. Efter att en häxa kastat en förbannelse över dem som innebär att de inte kan få barn måste de ge sig ut på deras livs äventyr för att häva förbannelsen.

Omdöme: När musikalen Les Misérables (2012) sågs var det ren och skär pina att ta sig igenom filmen. Den gången var det en speltid på över två och en halv timme och det kändes som det aldrig ville ta slut. All dialog sjöngs dessutom så det blev riktigt smärtsamt. Samma misstag skulle inte göras denna gång. Den två timmar långa filmen sågs istället i 20 minuters perioder - alltså med fem pauser för att inte plågas ihjäl.I korta drag går historien ut på att en häxa (Meryl Streep) kastar en förbannelse över en bagare (James Corden) och hans fru (Emily Blunt). Det innebär att de inte kan få barn förrän de samlat ihop fyra föremål åt häxan inom ett par dygn. Dessa föremål måste de hämta i skogen. I skogen träffar de bl.a. på Askungen (Anna Kendrick) och två barn som kommer ha betydelse för hur det ska gå för dem.Ok, här följer några tankar som skrevs ner efter varje 20 minuters period:

0-20 minuter - Den lilla flickan "Little Red Riding Hood", som spelas av nykomlingen Lilla Crawford är den som övertygar mest inledningsvis med sin sångröst. Sämst är istället Johnny Depp som "Den stora stygga vargen" som visar sig vara det svagaste kortet när det gäller att sjunga. Efter tio minuter av filmen kryper det något i kroppen då jag vet hur lång tid det är kvar, men det blir bättre när pausen är nära.

20-40 minuter - Här bjuds man på tio minuter utan sång. Vad är det som händer? Det är ju faktiskt inte så tokigt nu och tiden går snabbt. Nu klarnar det också att man får ta del av flera karaktärer ur klassiska sagor. Det är trots allt en Disney-film så det är lite kul att man slängt ihop allt i en mixer.40-65 minuter - Att Meryl Streep blev Oscarsnominerad känns helt ofattbart. Är hon bättre än alla andra? Nej, definitivt inte. Både Anna Kendrick, Emily Blunt och nämnda Lilla Crawford sköter sig bättre vad gäller sången, och skådespelarmässigt krävs ju inte mycket i en musikal som denna.

Det är även skönt att kunna konstatera att det inte är sång oavbrutet filmen igenom. Man kan därför hämta andan emellanåt. Även lite kul med rimmandet som man får till ganska bra i de flesta sångerna.

65-80 minuter - Filmen har en del humor och tar sig inte på för stort allvar, vilket är skönt. Det må inte vara roligt eller särskilt mycket komedi, men tillräckligt för att lätta upp stämningen lite. Sen kunde filmen faktiskt ha slutat efter runt 80 minuter då man berättat klart sin historia. Men man har en sak till att klara av - jätten.80-100 minuter - Det som sticker ut mest här är Streeps sångnummer i skogen som är på tok för långt och det sämsta under hela filmen.

100-120 minuter - Faktiskt ganska smärtfritt mot slutet då man dels vet att filmen lider mot sitt slut och dels för att uppgörelsen med jätten görs utan häxans/Streeps inblandning. Dessutom stör jag mig inte på någon karaktär, på musiken eller något speciellt när jag tänker efter. Det har varit en helt ok film faktiskt. Mitt experiment har lyckats. Eller så var filmen bättre än väntat, även om det är högst tveksamt om jag hade känt samma sak om jag sett filmen från början till slut utan pauser.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

---

Denna dag skriver även Fiffi om filmen då hon "utmanade" mig att se och skriva om filmen. Tänk om jag gillade den mer?

6 kommentarer:

 1. Det är ju helt GALET, att det funkade för dig med paus-tittning! Tänk vilket högt betyg du (kanske) hade kunnat ge Les Misérables som ju (faktiskt) är en BRA film till skillnad från denna ;)

  Jag var helt bombsäker på ett totalsågning från din sida, jag hade kunnat sätta en månadslön på att filmen knappt skulle få ett betyg. Men jag hade fel och det har jag så gärna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag är högst osäker på om Les Misérables hade varit bättre om jag gjort samma sak med den. Personligen fann jag den fruktansvärd med konstant sång som inte alls tilltalade mig.

   Radera
 2. Jag som gillar musikaler fann denna vara riktigt dålig kul att du gillade filmen om än i små portioner ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Där ser man. Jag som inte gillar musikaler fann den bättre än en hyllad musikal som Les Misérables. Samtidigt var mitt experiment det som gjorde att den funkade bättre än den nog annars hade gjort ;)

   Radera
 3. Haha, det var ett rätt kul experiment men jag tyckte nog att den funkade att se i ett streck. Däremot håller jag med alla som trashat Oscarsnomineringen av Meryl, hon tillförde inte ens hälften så mycket som många av de andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, det var ett lyckat experiment för en icke-musikal intresserad. Lite kul att många ogillar den som annars brukar gilla musikaler. Tyckte ändå den hade glimten i ögat vilket jag uppskattade.

   Nej, Meryl Streep skulle inte haft någon nominering och det tror jag hon kände själv. Hon brukar annars vara värd sina nomineringar och vinster, men denna var hur konstig som helst. Förvisso ett svagt år för kvinnliga biroller, men man kunde enkelt räkna upp fem som var klart bättre och mer värda en nominering.

   Radera