tisdag 14 april 2015

TISDAGS DOK: Life ItselfTitel: Life Itself
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2014
Regi: Steve James

Handling: En dokumentär om den världsberömde filmkritikern Roger Eberts liv.

Omdöme: De flesta filmintresserade har någon gång hört talas om filmkritikern Roger Ebert. I USA var han den överlägset mest kände filmkritikern, inte minst genom TV-programmet "Siskel & Ebert" där han tillsammans med Gene Siskel varje vecka gick igenom veckans filmer. Gene Siskel var i grund och botten en konkurrent och rival, men även en kollega som Roger Ebert inte alltid kom överens med. Ändå fanns där en ömsesidig respekt för varandra som växte med tiden.Dokumentärfilmaren Steve James (förmodligen mest känd för dokumentären Hoop Dreams (1984) som blev Oscarsnominerad) har här följt Roger Ebert som i princip är på sin dödsbädd efter att ha kämpat mot cancer i flera års tid. Han har förlorat talförmågan och kan vare sig äta eller dricka på egen hand. Trots detta behåller han humöret uppe med hjälp av sin fru Chaz. Han fortsätter se och skriva om filmer, hans stora passion.I en fin tribut till Roger Ebert får man här en tillbakablick till lite av hans barndom och hur allt startade. Innan han blev en världskänd filmkritiker skrev han på skoltidningen och sedan en lokaltidning i Chicago som han även blev chefredaktör på vid ung ålder. Han fick sedan chansen att bli filmkritiker på Chicagobaserade tidningen Chicago Sun-Times 1967 när han var 25 år. De blev han trogen ända till sin död 2013 och vann bl.a. Pulitzerpriset 1975 som den förste filmkritikern någonsin.Personligen hade jag velat se mer om filmerna han älskade mest, skådespelarna och regissörerna han hade något extra att berätta om (för han blev vän med många av dem, olikt de flesta andra filmkritikerna som hellre håller sig på avstånd). Men inte minst Martin Scorsese och Werner Herzog är med och hyller Ebert. Scorsese avslöjar bl.a. att det var "Siskel & Ebert" som gav honom drivkraften med positiva ord om hans långfilmsdebut, I Call First (1967) där Roger Ebert sa att han skulle bli mycket överraskad om inte denna filmmakare inom tio år skulle bli ett känt namn - och han fick rätt. Scorsese är dessutom en av dokumentärens producenter.Detta är främst en hyllning till Roger Ebert som person, även om den visar och pratar om hans sämre sidor. Sen är den lite för deppig för min smak. Det som kanske var mest intressant att skåda var relationen mellan Roger Ebert och Gene Siskel. Siskel jobbade nämligen för huvudkonkurrenten, Chicago Tribune och de två hade oftast (men inte alltid) olika syn på saker och ting, inte minst film. Så när de gjorde sitt program var de inte alltid vänner och kom inte alltid överens, snarare tvärtom. Jag undrade också varför Gene Siskel inte var med och pratade om Ebert. Ogillade de verkligen varandra så mycket? Nej, svaret var enkelt - Gene Siskel dog ett par år tidigare... Trea till stark trea.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

  1. Pratades något om vad det var som han gjorde så bra med just filmkritiserande? Som ledde till att han tex fick den där Pulitzern?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Nej, faktiskt inte. Inget jag kan minnas iaf. Det var väl mest att han hade "skrivartalangen". Men det var inte så mycket fokus på just Pulitzern, även om de nämnde den ett par gånger.

      Radera