torsdag 30 april 2015

Mina favoritfilmer - 1981

Ett bra och ganska jämnt filmår, men med en given etta. Inte direkt lätt att rangordna platserna runt mitten då de alla har sina egenskaper och faller i helt olika genrer. Även några filmer precis utanför listan är värda lite uppmärksamhet. Ett mycket starkt år faktiskt.

På topp tio återfinns filmer från:

6 USA
2 Västtyskland
1 Storbritannien
1 Tjeckoslovakien


#10 Modern Romance (Albert Brooks)Den neurotiske filmklipparen Robert Cole är fixerad vid sin flickvän Mary Harvard men förmår inte upprätthålla en normal relation med henne.

Mysig och trevlig film där Albert Brooks står för regi, manus och huvudroll. Bjuder på torr humor i en skön relationskomedi som även har några roliga filmreferenser.


#9 Vrchní, prchni! (Ladislav Smoljak)En man i 40-års åldern äger en bokhandel, men han har svårt att få ihop det ekonomiskt för sig själv, sin fru och sina barn. Han har också en tendens att fantisera om kvinnor han träffar på och är en kvinnotjusare. Samtidigt börjar folk på restauranger missta honom för en kypare då han är klädd likadant. Han börjar då gå in på restauranger och ta emot betalningarna.

Tjeckisk klassiker som bjuder på flertalet roliga scener och situationer. Men precis som de bästa tjeckiska filmerna uppvisar den även mycket värme och hjärta utöver sin träffsäkra humor.


#8 Body Heat (Lawrence Kasdan)Ned Racine är en sjaskig småstadsadvokat i Florida. Under en extremt het värmebölja träffar han den gifta kvinnan Matty Walker. De båda inleder en passionerad kärlekshistoria, men snart inser de att den enda vägen till gemensam lycka innebär att de mördar Mattys rike make...

Modern noir som får det att vattnas i munnen på en film-noir fantast. En nyversion av klassiska noiren Double Indemnity är det för övrigt, en lyckad sådan med William Hurt och Kathleen Turner i fina prestationer.


#7 Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg)Året är 1936. Äventyraren och arkeologen Indiana Jones får i uppdrag att finna den sägenomspunna arken - en guldöverdragen kista med resterna av stentavlorna med de tio budorden. Hitler har skickat sina hejdukar efter skatten, och det blir en våldsam kapplöpning där de halsbrytande äventyren avlöser varandra.

Inte den favorit den är för många andra, men denna den första filmen om Indiana Jones håller bra som underhållning. En typisk äventyrsfilm så som den ska vara och Harrison Ford är perfekt som Indy.


#6 For Your Eyes Only (John Glen)Ett brittiskt övervakningsfartyg träffas av en mina och sjunker till botten utanför ett fientligt lands kust. Längst inne i lastrummet finns den högteknologiska militärutrustningen ATAC som britterna använder för att sända instruktioner till sina strategiska atomubåtar. James Bond skickas iväg för att se till att inte utrustningen kommer i fel händer. Men någon har redan fått upp spåret...

Förmodligen min favorit-Bond, eller åtminstone en av dem. Den har allt man kan begära av en Bond-film med mycket action, äventyr, undervattensscener, skidjakter, bergsklättring - you name it.


#5 On Golden Pond (Mark Rydell)Ethel och Norman skall tillbringa sommaren vid sitt sommarhus i Golden Pond. Norman närmar sig 80-årsdagen med viss fasa. De får besök av dottern Chelsea med fästman och dennes son Billy. Efter en trög start får den 13-årige Billy Norman att leva upp på nytt och njuta av nuet.

Mycket varm och mysig film där Henry Fonda gjorde sin enda Oscarsbelönade prestation. Hjärtvärmande drama mellan Henry Fonda, Katharine Hepburn och Henrys dotter Jane Fonda.


#4 Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (Uli Edel)Historien tar oss till drogträsket i slutet av 70-talets Berlin. Vi får följa den snart 14-åriga Christiane som bor med sin mamma i ett tråkigt bostadsområde. Christiane är fascinerad av "Sound", ett nytt diskotek. Fast hon är för ung övertalar hon sina vänner att ta med henne dit. Där träffar hon Detlev, vilket blir början till hennes drogkarriär.

Avskalad realism om en ung tonåring som gillar David Bowie och vill ha kul, men hamnar snett och livet är i fara. Jag faller för det här och gillar att det är 70-tals skitigt.


#3 Prince of the City (Sidney Lumet)Danny Ciello, narkotikaspanare vid New York-polisens specialavdelning, inkallas till internutredningen. En stor undersökning har startats om den påstådda korruptionen inom poliskåren. Han går med på att samarbeta men på villkor att han inte vittnar mot sina kollegor.

Denna verklighetsbaserade historia är en av flera mycket bra Sidney Lumet-filmer. Treat Williams gjorde aldrig en bättre prestation än här och filmen är tyvärr allt för okänd, trots att den är minst lika bra som Serpico med Al Pacino, även den av Lumet.


#2 Thief (Michael Mann)Frank är frisläppt efter 11 år i fängelse. Han planerar att skaffa sig en ekonomisk grundtrygghet genom att begå ytterligare några brott. När han träffar Jessie och vill bilda familj med henne antar han erbjudandet av stadens gudfader i den undre världen om att utföra så kallade kontraktsinbrott. Det visar sig medföra diverse problem han inte räknat med, men nu är det för sent att ändra sig...

Michael Manns långfilmsdebut, förutom en TV-film, är så lyckad den kan bli. Manns typiska visuella skicklighet i kombination med Tangerine Dreams musik skapar en otrolig känsla. Men i fokus ligger ändå huvudkaraktären Frank (en utmärkt James Caan) och hans hederskodex som yrkeskriminell.


#1 Das Boot (Wolfgang Petersen)Hösten 1941, mitt under andra världskriget, stiger 43 unga soldater ombord på den tyska ubåten U-96. De ska strida mot den engelska flottan under en synnerligen stridslysten kapten. Med på uppdraget följer den sjöovane krigskorrespondenten Werner, vars uppgift är att skriva rapporter om det hjältemodiga ubåtsmanskapet hem till krigsledningen i Berlin. Werners idealiserade bild av livet ombord på en ubåt mitt under brinnande krig faller dock snart i bitar och tiden ombord kommer att förändra allas världsbild för alltid...

Tidernas bästa ubåtsfilm och en av mina favoritfilmer alla kategorier. Det spelar ingen roll att speltiden är en bit över tre timmar. Det här är film på hög nivå. Klaustrofobiskt, realistiskt och välspelat - underbart.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Blow Out
The Burning
Escape from New York
The Evil Dead
Eye of the Needle
Looker
Ms. 45
Outland
Scanners

---

Sämsta filmen: Clash of the Titans

Fruktansvärt dålig med plågsamt usla effekter.


Största besvikelsen: Possession

Egentligen ingen dålig film, men den fångade inte tag i mig som den borde ha gjort.

18 kommentarer:

 1. Se där en lista från väääldigt länge sedan!
  Kul!
  Har sett en del av dem...självklart...och Body Heat kommer jag ihåg som tät och spännande! Såklart att Indy hör hemma här, liksom Bond! Den är mycket bra!
  Och Ubåten...givet! :-)

  Hos mig hade nog Outland och Escape From... letat sig in på listan också. Kanske Blow Out också, den var rätt bra!

  Nostalgi! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Det är kul med äldre listor tycker jag personligen. Dessutom brukar det vara lite enklare att rangordna de äldre filmerna.

   Outland, Escape from New York och Blow Out har jag alla som bubblare. Precis som resterande bubblare är de nära att knipa en plats på listan.

   Radera
 2. Hmm, det där är så pass länge sedan att det börjar bli lite tunnsått. Många av filmerna på din lista har jag därmed inte sett. Men jag skulle absolut sätta Raiders över Christiane F. Men Christiane över Clash... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Nej, nej, det är nu det roliga börjar på allvar :) Finns många trevliga filmer från året och även om det inte alltid är blockbusters så är det bra filmer.

   Indiana Jones är trevlig underhållning, men jag är inte lika förtjust i dem som många andra är. Christiane F. är en mycket stark film som jag håller högt.

   Radera
  2. Och det gjorde jag ju också ;)

   Radera
  3. Det får jag ta och kolla in lite närmare :)

   Radera
 3. Mina 10 favoriter från 1981:
  10 Varning För Jönssonligan
  09 Mad Max 2: The Road Warrior
  08 Friday The 13th Part 2
  07 Escape From New York
  06 The Fox And The Hound
  05 Absence Of Malice
  04 Halloween II
  03 Outland
  02 Blow Out
  01 Raiders Of The Lost Ark

  Prince Of The City och Das Boot har jag på min watchlist, Body Heat verkar rätt intressant också.
  For Your Eyes Only är i mitt tycke en av dom svagaste Bond-filmerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H: Då ska vi se:

   10. Kan ha sett för väldigt länge sen. Dock inget fan av Jänssonligan.
   9. Helt ok, åtminstone bättre än ettan.
   8. Nästan en kopia av ettan. Gillade nog trean mest.
   7. Ännu en bra Carpenter, även om jag inte håller den som hans bästa.
   6. Ej sett, tack för tipset.
   5. Lite småseg då jag förväntade mig en tätare film.
   4. Helt ok uppföljare till ett bra original.
   3. Gillar denna sci-fi/thriller.
   2. Stabil De Palma som tål att ses om.
   1. Känner man för lite äventyr är detta ganska svårslaget.

   Prince of the City och Das Boot är måsten, i synnerhet Das Boot som är en av mina favoritfilmer.

   Kan så klart inte hålla med om For Your Eyes Only då det alltid varit en av mina favoriter i Bond-serien. Den har det mesta en bra Bond ska ha ;)

   Radera
  2. Skridskotjejen sänker ju filmen nästan på egen hand. ;-)
   Jag tycker inte den är dålig men det finns 20 andra filmer med Bond som jag hellre kollar på.
   Enda Bond-filmen jag inte gillar alls är Die Another Day kan jag ju tillägga.

   Radera
  3. LJH H: Haha, kan hålla med om att skridskotjejen inte var bra. Hon var dock inte skådis utan en riktig konståkerska.

   Die Another Day håller jag med om - den är överlägset sämst. Tycker för övrigt samtliga av Brosnans Bond-filmer är svaga. Alla de övriga ser jag gärna om med jämna mellanrum ;)

   Radera
 4. Bra lista med många tunga filmer.

  Modern romance alltså? Har aldrig hört talas om den. Kan det vara i den filmen Albert Brooks finjusterade sin karaktär inför mästerverket Broadcast news? Jag bara spekulerar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, ja det är ju några riktigt fina filmer här som bjuder på lite allt möjligt.

   Vad gäller Albert Brooks och Boradcast News minns jag inte honom och den filmen särskilt väl. Så kan jag inte uttala mig om det i nuläget. Modern Romance är dock en trevlig liten film.

   Radera
 5. Intressant lista, inte många överlapp. Ett par som jag inte sett dessutom så tack för tipsen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt oerhört svårt att inte ta med flera av filmerna precis utanför listan. Två av dem skulle kunna ersätta de sista platserna på listan. Handlar helt enkelt om dagsform ;)

   Radera
 6. Bara en andraplats för Michael Mann? ;)

  Tack för tips på filmerna nummer 9 och 3, känns som filmer jag skulle kunna tycka om men också som filmer som inte är hellätta att hitta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bara en andraplats för Thief, men det är inte fy skam med tanke på att förstaplatsen är en given femma.

   Prince of the City borde inte vara så svår att hitta, däremot kan det vara lite värre med tjeckiska Vrchní, prchni! (eller "Waiter, Scarper" som den engelska titeln lyder).

   Radera
 7. En del överlapp men också många filmer jag inte sett (10,9,8,5,3,1 och Thief bör jag nog se om) av de resterande fyra är det bara Bahnhof zoo som jag inte var värst förtjust i men det kan bero att jag såg den först i vuxen ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, så du har inte sett Das Boot? Det förklarar varför den inte fanns med på din lista ;)

   Vad gäller Bahnhof Zoo så såg jag den också i vuxen ålder och det funkade klart bra. Ser den inte som en ungdomsfilm (även om den säkerligen kan funka bra i utbildningssyfte).

   Radera