torsdag 23 april 2015

Mina favoritfilmer - 1982

Absolut inte det starkaste året sett till bredden på listan. Förutom de fem främsta filmerna från året hittas dock flera sevärda filmer, som alla fyller sin funktion. Blandningen av genrer är det heller inget fel på.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Italien

Uppdatering: Plats #10 (The Entity) tar sig upp till plats #9. 10/7-20


#10 Tenebre (Dario Argento)



En amerikansk deckarförfattare, Peter Neal, besöker Rom och välkomnas av ett hotfullt anonymt telefonsamtal samt nyheten att en ung kvinna hittats död med sidor från hans bok nedkörda i halsen. Han finner sig plötsligt i händelsernas centrum eftersom morden påminner om dem i hans senaste bok och mördaren ständigt finns i hans närhet.

En av Dario Argentos bättre filmer, och en som är rejält våldsam. Musiken av Goblin bidrar med mycket och skapar fin stämning. Som vanligt är det undermåligt skådespeleri och dubbning, men det får man ha lite överseende med.


#9 The Entity (Sidney J. Furie)



Det är någonting som jagar Carla Moran. Någonting är ute efter hennes själ. Och hennes kropp. Det går inte att stoppa det. Hon har ingenstans att fly. Det okända väsendet har kommit för att ta Carla. Hon vet inte varför det jagar henne, men hon är dess utvalda offer.

Må inte vara den bästa skräckfilmen, men den skapar en tät stämning som uppskattas. Det hela blir ganska kusligt, trots att jag oftast har lite svårt för övernaturliga fenomen.


#8 Sophie's Choice (Alan J. Pakula)



Sophie överlevde ett koncentrationsläger under andra världskriget och har nu hittat meningen med att leva vidare med Nathan, en sprudlande amerikansk jude som är besatt av förintelsen. Sophies och Nathans lycka äventyras av hennes förflutna och hans besatthet.

En av Meryl Streeps paradroller, men även en intressant och sevärd film.


#7 48 Hrs. (Walter Hill)



När en förrymd fånge och hans partner skjuter två poliser kopplas den bufflige och kedjerökande Jack Cates in på fallet. De har också skjutit en man känd som rånare och för att få fast dem söker Cates upp rånarens gamle kumpan, den fåfänge Reggie Hammond. Han sitter i fängelse men Cates släpper ut honom i 48 timmar för att han ska hjälpa honom att få fast skurkarna.

En skön "buddy cop"-film där Nick Nolte och Eddie Murphy parats ihop och uppvisar fin kemi i en fartfylld och rolig actionkomedi. En film som blandar det hårda 70-talet med det gladare 80-talet på ett lyckat sätt.


#6 Fast Times at Ridgemont High (Amy Heckerling)



Vi följer ett gäng gymnasiestudenter i södra Kalifornien där Stacy Hamilton och Mark Ratner letar efter någon att tycka om och deras gamla skolkamrater hjälper dem att hitta rätt. Jeff Spicoli är en ständigt hög surfare och den mycket bestämde läraren Mr. Hand är övertygad om att alla knarkar på ett eller annat sätt.

En av de första typiska ungdomsfilmerna från 80-talet. Funkar bra då den hittar rätt balans mellan humorn och om att växa upp. Tog steget in i 80-talet tidigare än många andra filmer av det här slaget.


#5 Missing (Costa-Gavras)



Den amerikanske journalisten Charles Horman försvinner under militärkuppen i Chile 1973. Hans far försöker förgäves få besked från Washington om vad som hänt. Till slut åker han dit för att undersöka saken på egen hand tillsammans med Charles fru Beth.

Det är en sån där verklighetsbaserad historia som känns ordentligt. Costa-Gavras fångar den obehagliga känslan och Jack Lemmon övertygar som sorgsen och desperat far i letandet efter sin son.


#4 The Verdict (Sidney Lumet)



Frank Galvin är en försupen advokat vars karriär är på väg utför. Han åtar sig ett fall där han ser en möjlighet att återupprätta sitt anseende, men det blir en tuff resa för Frank, både yrkesmässigt och privat.

En film fylld med starka rollprestationer, ledda av Paul Newman som briljerar som alkoholiserad advokat. Inte så mycket rättegångsfilm, utan snarare ett stark människoporträtt som man verkligen känner.


#3 Blade Runner (Ridley Scott)



Året är 2019. Mänskligheten har skapat kloner som arbetar på rymdkolonier utanför Jorden. Men efter ett blodigt myteri på en av kolonierna förbjuds användandet av kloner och direktiv ges att de ska förstöras. När några av klonerna tar sig till Jorden sätts f.d. polisen Deckard på fallet. Deckard tillhör en specialstyrka inom polisen, Blade Runner, vars enda uppgift är att hitta och likvidera kloner.

Varje gång jag ser den känner jag att den kunde varit ännu bättre. Men varje gång jag tänker på den minns jag alla de underbara scenerna och hela atmosfären man lyckats fånga i denna futuristiska berättelse.


#2 The Thing (John Carpenter)



MacReady är helikopterpilot på en amerikansk forskningsstation i Antarktis. När en hund, jagad av norrmän från en närbelägen bas, kommer in på basen börjar märkliga saker hända. När MacReady och läkaren Copper besöker den norska basen upptäcker de märkliga saker.

Svårt att överträffa stämningen John Carpenter skapar i denna spännande och högst sevärda film. Trots att man sett den flera gånger greppar den tag i en, ett tecken på en mycket bra film.


#1 First Blood (Ted Kotcheff)



Den f.d. kommandosoldaten och Vietnamveteranen John Rambo plågas av sina minnen från kriget. När han anländer till en liten stad i bergen blir han gripen för lösdriveri. I häktet trakasseras han av några småstadspoliser men lyckas fly till ett otillgängligt skogsområde. Polisen tar upp jakten och Rambo måste använda alla sina kunskaper och färdigheter han lärt sig som militär för att undkomma.

Det är stämningsfullt, spännande och så där härligt redan vid förtexterna. Stallone i en av sina bästa roller och med småstadspoliserna, ledda av Brian Dennehy, på jakt efter honom i skogen skapas en klassiker.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Shoot the Moon
Tootsie
The World According to Garp

---

Sämsta filmen: Firefox

Vet inte riktigt vad Clint Eastwood tänkte på när han gjorde detta bottennapp.


Största besvikelsen: Firefox

Clint Eastwood brukar per automatik höja filmerna han är med i. Här har han även regisserat, men det blev ändå en stor besvikelse.

16 kommentarer:

  1. Det är en exceptionellt stark topp på detta år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ja, det kanske saknas lite bredd detta år (även om samtliga filmer på listan är klart bra), men topplaceringarna är verkligen riktigt starka. De tre i topp skulle alla vara förtjänta att vara etta.

      Radera
  2. Håller med Henke, det är en mycket respektabel topp tre. Men Tootsie platsar inte på någon lista. Tycker jag då ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Även bakom topp tre är det två mycket starka och välspelade filmer i The Verdict och Missing. Men topp tre är stora klassiker.

      Tootsie? Den ligger på gränsen. Jag gillar den trots allt, även om jag vet att en del tycker den inte är så "aktuell". Själv tycker jag den fångar tidseran fint och funkar som lite underhållning för stunden.

      Radera
    2. Ha, exakt samma topp tre! Torde vara första och enda gången det händer :D

      Radera
    3. Sofia: Härligt, men högst ovanligt som du säger :D

      Radera
  3. Mina 8 favoriter från 1982:
    8 Poltergeist
    7 Ivanhoe
    6 48 hrs
    5 The Thing
    4 E.T.
    3 Tootsie
    2 Jönssonligan & DynamitHarry
    1 First Blood

    Hittar inte mer än 8 filmer jag gillar från 82.
    Blade Runner är som det ofta är med Ridley Scott, snygg yta men tråkigt innehåll.
    Tycker making of:en Dangerous Days var mycket roligare att kolla på än själva filmen.

    Fast Times är på min watchlist. Har sett lite av den när den gått på tv men aldrig hela.
    The Entity hade jag en hockeykamrat som talade gott om så den kan jag tänka mig spana in också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. LJH H: Tackar återigen för kommentaren och listan.

      8. Småtrevlig, men tappar lite för mycket mot slutet.
      7. Minns inget av denna, tror att jag sett den. Vill se (om).
      6. Ah, såg om denna för inte alltför länge sen och gillar den skarpt.
      5. En av Carpenters bästa, riktigt tät.
      4. Såg den aldrig i min barndom så den var inte så speciell för egen del.
      3. Mysig film som jag gärna ser om med jämna mellanrum.
      2. Ej sett (tror jag). Inget fan av Jönssonligan.
      1. Javisst är denna riktigt bra. Har faktiskt gått om både Blade Runner och The Thing på min topplista.

      Kan förstå vad du menar med BR. Tycker alltid att något saknas när jag ser den. Men det betyder inte att man inte blir sugen på att se om den med jämna mellanrum.

      Fast Times tycker jag är en skön ungdomsfilm. Ett måste i genren, även om det inte tilltalar alla.

      The Entity minns jag som tät och bra. Värd en titt, helt klart.

      Radera
  4. The entity verkar ju vara värsta rip offen av It follows! LOL ;-)

    Tenebre - jag såg just min första Argento-film. Suspiria. Helt ok film

    48 hrs - sågs om nyligen, den höll inte

    Fast times - helt ok, men överskattad för oss som inte såg den när den var ny och fräsch

    Topp 3 - ikoniska filmer alla tre

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Liknande tema på The Entity och It Follows, men de skiljer sig åt en hel del.

      Föredrar Tenebre framför Suspiria, även om Suspiria är snygg. Båda har skön musik också.

      48 timmar såg jag själv om för inte så länge sen och den höll fint för egen del. Bättre än väntat faktiskt.

      Såg själv inte Fast Times... som ung, men den föll mig definitivt i smaken. Är dock svag för ungdomsfilmer från 80-talet.

      Javisst, topp tre är alla ikoniska filmer.

      Radera
  5. Lika fin prispall som hos Filmitch. Jag känner mig lugn. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steffo: Topp tre är ganska given, även om ordningen kanske inte är det.

      Radera
  6. Härlig etta och tvåa. Det är inte ofta vi är eniga om topplaceringarna men här var det 2 av 3 i alla fall :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Det kastades om en del på topp tre innan jag publicerade listan. Först låg Blade Runner i topp, sen The Thing och till slut blev det First Blood. Känner att denna ordning är den som gäller.

      Radera
  7. Kul, du fick med många bra filmer. Men Fast Times vet jag inte ens om jag sett. Roligt tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. David: Javisst, som vanligt en hel del bra filmer på mina listor ;)

      Fast Times... bör man se. Faller vissa mer i smaken än andra, men given bland ungdomsfilmerna från 80-talet.

      Radera