På topp tio återfinns filmer från:
8 USA
1 Österrike
1 Storbritannien
Uppdatering: Plats #10 (Vigilante) tas bort från listan och ersätts med Return of the Jedi. 28/9-16
Uppdatering: Plats #10 (Return of the Jedi) tas bort och ersätts med Gorky Park som tar sig in på plats #9. 14/6-20
#10 Terms of Endearment (James L. Brooks)


Aurora Greenway är en kvinna som vet vad hon vill och hon vill inte att hennes enda barn, dottern Emma, ska gifta sig med Flap Horton. Men precis som sin mamma besitter Emma en stor dos egen vilja och envishet och tänker genomföra giftermålet, trots att Aurora vägrar att närvara vid bröllopet. Flera år senare blir Flap erbjuden en tjänst som innebär att de måste flytta långt bort.
Varm, rolig och sorglig - en svår kombination att få till, men det lyckas denna Oscarsvinnare med. Ingen favorit direkt, men svår att glömma.
#9 Gorky Park Michael Apted


I Gorkijparken i Moskva hittas en vinterdag tre stelfrusna lik under snön. Det är fråga om tre personer som skjutits och sedan fått ansikte och fingertoppar bortskurna för att identifieringen ska försvåras. Kommissarie Renko får till uppgift att leda utredningen. Spåren leder till högt uppsatta personer inom maktapparaten.
Spänning, stämning och gott om mystik i denna trevliga lilla thriller. William Hurt, Lee Marvin och Brian Dennehy ger det hela lite tyngd och det är en något underskattad film i genren.
#8 Tender Mercies (Bruce Beresford)


Före detta countrymusikern Mac har blivit en fattig alkoholist. Han bor på ett motell i Texas där ägarinnan, den unga änkan Rosa Lee, låter honom jobba för rum och mat. Så småningom utvecklas ett vänskapsband mellan Mac, Rosa Lee och hennes lille son Sonny, som ger honom inspiration att återuppta sin musikkarriär.
En film full av värme och med flera fina scener och prestationer, inte minst av Oscarsvinnande Robert Duvall. En film som bara är och har en historia som känns realistisk med en huvudkaraktär som har båda fötterna på jorden.
#7 Educating Rita (Lewis Gilbert)


Rita, en ung hårfrisörska med stark kunskapstörst, beslutar sig för att börja studera vid folkuniversitetet på Irland. Hon möts först med skepsis av sin lärare, Frank, som tvivlar på hennes förmåga att tillgodogöra sig engelsk litteratur. Ritas personlighet och studieflit fascinerar honom dock alltmer och snart utvecklas en stark gemenskap dem emellan.
Överraskande trevlig film där Michael Caine och Julie Walters är utmärkta i sina roller. Det går inte att säga annat än att det är en fin liten film värd mer uppmärksamhet.
#6 The Dead Zone (David Cronenberg)


Läraren Johnny Smith vaknar upp ur en koma orsakad av en bilolycka. Han upptäcker att fem år har gått och dessutom har han fått psykiska krafter. Till en början verkar förmågan att förutse framtiden vara något bra men snart börjar problemen.
Har alltid haft ett gott öga till denna Cronenberg-film som är mer thriller än skräck, men det funkar i mina ögon. Mycket byggs upp av bra musik och tät stämning.
#5 Never Cry Wolf (Carroll Ballard)


Biologen Tyler Powell sänds till arktiska trakter för att söka leda i bevis att det minskade antalet caribou-renar beror på vargens härjningar. Tyler bor ensam i ödemarken och finner en närhet till vargarna.
En sån där äventyrsfilm man sällan ser, men som fångar en helt i sina klor. En film som lätt går en obemärkt förbi, men väl värd att kolla upp.
#4 The Right Stuff (Philip Kaufman)


Det är 50-tal och sju män från flottan och flygvapnet väljs ut för att delta i USA:s första astronautprogram. De har klarat alla hårda tester och är män av det rätta virket.
Klassiskt episk berättelse som följer en fascinerande historia. Kanske aningen för lång, men samtidigt bibehåller man intresset hela tiden.
#3 The King of Comedy (Martin Scorsese)


Ruperts största önskan här i livet är att bli en lika stor komiker som Jerry Langford. Ruperts väninna Masha är på avstånd förälskad i Jerry. Tillsammans gör Rupert och Masha allt för att förverkliga sina drömmar.
Scorsese har sagt att detta är en av De Niros bästa prestationer och det håller jag med om. De Niro visar en sida man sällan ser, men som han bemästrar fullt ut. Välspelad, rolig och lite sorglig. Notering: Filmen lär ha haft en obskyr premiär på Island december 1982, men jag räknar den som en 1983-film (officiell amerikansk premiär).
#2 Angst (Gerald Kargl)


En man släpps från ett fängelse efter att ha avtjänat fyra år för att ha mördat en äldre kvinna. Så fort han kommer ut känner han begäret att döda igen. Efter ett misslyckat försök att mörda en taxiförare tar han sin tillflykt till ett avlägset hus ute i skogen. Väl där terroriserar han en familj och får utlopp för sina sadistiska böjelser. Ett starkt och realistiskt porträtt av hur en seriemördare tänker och agerar. Han är varken karismatisk eller kreativ, han är bara elak, mycket elak...
Utan tvekan en annorlunda och elak film. Lär vara en inspirationskälla till Irréversible, vilket märks på inte minst fotot som bjuder på något nytt och häftigt. Omöjligt att inte bli tagen av den råa och realistiska inblicken i en mördares tänkande.
#1 Scarface (Brian De Palma)


Redan i uppsamlingslägret i Miami lär sig den unge kubanen den brutala sanningen. Det är bara brott som lönar sig för en fattig flykting. Den blomstrande kokainsmugglingen blir hans språngbräda till framgång. Tony Montana är smartare, hänsynslösare och hungrigare än sina konkurrenter.
Det är inget snack om att det är en riktigt bra film i mina ögon. Den har det mesta en sån här film ska ha och bjuder på bra prestationer, härlig musik, en historia som engagerar och givetvis oförglömliga repliker och scener.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
The Big Chill
De vierde man / The Fourth Man
Octopussy
Return of the Jedi
Risky Business
Silkwood
Tchao pantin / So Long, Stooge
Trading Places
Vigilante
WarGames
---
Sämsta filmen: Danton
Har tack och lov inget minne av den mer än att jag fann den riktigt dålig.
Största besvikelsen: A Christmas Story
En julklassiker i USA, men jag hade förväntat mig mer. Inte dålig, bara ingen favorit.
Har inte gjort min egen topp 10 lista än så ber om att få återkomma i ämnet...
SvaraRaderaHenke: Ingen fara. Det kommer komma fler årslistor :)
RaderaOvanligt mycket övervikt för USA, starkt år där eller har du bara inte hunnit se så mkt från andra länder? Varken Dead Zone eller King of Comedy är några riktiga favoriter. Däremot saknar jag både Zelig och To Be or Not To Be ;)
SvaraRaderaSofia: Har inte kollat upp antal amerikanska filmer vs. resten av världen. Men är själv inte så överraskad. Det var mycket amerikanskt på 80-talet :)
RaderaZelig är ingen Woody-favorit. To Be or Not to Be har jag bara sett originalet från 1942 och den är riktigt bra. Men 1983-filmen har jag inte sett.
Mina 10 favoriter från 1983:
SvaraRadera10 The Osterman Weekend
09 Risky Business
08 The Right Stuff
07 The Big Chill
06 Trading Places
05 Octopussy
04 WarGames
03 House Of The Long Shadows
02 National Lampoon's Vacation
01 Star Wars: Return Of The Jedi
Never Cry Wolf verkar intressant, får hålla ögonen öppna för den. Educating Rita och King Of Comedy möjligen också.
LJH H: Tackar för kommentaren!
Radera10. Småtrevlig, men inte i närheten av min lista.
9. Ser om lite då och då. Skön känsla med Tangerine Dreams musik.
8. Kvalitetsfilm. Känns episk.
7. Helt ok, behöver se om.
6. Alltid gillat den och den håller än.
5. En stabil Bond-film som inte må vara en favorit, men som sagt - stabil.
4. Trevlig liten ungdomsfilm. Blev lite sugen på att se om den nu, även om jag sett den några gånger.
3. Denna har jag missat, tackar för tipset.
2. Gillar Chevy Chase, men denna den första håller jag som den svagaste delen. Har sina höjdpunkter så klart.
1. Senast jag såg om Star Wars-trilogin fann jag att jag tyckte denna tredje del var lite bättre än jag mindes den som. Dock synd att nallebjörnarna sänker den en del.
Javisst, Never Cry Wolf, Educating Rita och i synnerhet The King of Comedy ska man se. En av De Niros mest underskattade roller.
Endast ett enda överlapp men jag tackar för tipset på Angst
SvaraRaderafilmitch: Angst är en sån där film som jag var glad att jag såg när den fortfarande var relativt okänd och svår att få tag på. Mycket speciell.
RaderaTvå överlapp! SCarface och Star Wars. Sen har du en massa filmer jag inte ens sett... Jag har inte sett en enda av dina övriga åtta filmer! Damn. Sorgligt och uselt av mig.
SvaraRaderaHenke: Ettan och tian alltså, och åtta riktigt bra filmer där emellan att se. Du har många härliga filmer att ta tag i :)
RaderaKul att du fick med "Rita", jopp, den är väl värd en plats.
SvaraRaderaDavid: Blev klart förtjust i Educating Rita. Fin film det där.
RaderaTack för tipset på din nummer 8, den verkar mysigt. I övrigt hade vi en hel del överlapp (fyra stycken!!). Jag tycker 1983 känns som ett riktigt svagt filmår.
SvaraRaderaFiffi: Mmm, får lite gåshud när jag tänker på Tender Mercies. Den prickade rätt i mycket faktiskt.
RaderaJag håller inte med om att 1983 skulle vara riktigt svagt. Nu finns det (i mitt tycke) bara en femma i Scarface, men flera bra filmer (åtminstone på min lista, haha). Inte lika starkt år som vissa andra på 80-talet om man ser till antal riktiga klassiker, men ändå.
Ja, året var så svagt att jag tom petade upp Christopher Walken på listan :)
SvaraRaderaSofia: Det var elakt sagt, haha. Kanske beror på om man sett "rätt" filmer från året också. De tio jag har med håller alla bra klass, så jag är nöjd ;)
Radera6 överlapp! Våra minds är lika ändå!
SvaraRaderaOch även här "...Rita"!! Gött!
Scarface är en märklig rulle. Med på många av våra listor, en tung rulle från årtiondet...men samtidigt vansinnigt åldrad när man ser den nu...och med en totalt (icke värdigt) överspelande Pacino. Konstiga kombinationer. :-)
Lär ju får en plats på UÅBL:en
Steffo: Javisst, det var inte illa!
RaderaFast det är ju det som Scarface lyckats göra så bra (i mitt tycke). Den skiljer sig från det mesta man sett (även om vissa försökt efterapa den), är färgglad och extravagant, precis som det ska vara med tanke på temat.
Skulle jag behöva räkna upp mina tio favoritfilmer, alla kategorier, är jag ganska säker på att Scarface skulle vara med.
Scarface är riktigt jävla bra, så tråkigt att man knappt vågar säga det när alla jävla wannabe-gangstrar och deras morsor håller den så högt. Man vill ju liksom inte associera sig med sånt folk.
SvaraRaderaKing of Comedy är nog den enda film Scorsese och De Niro gjort tillsammans som jag ännu inte sett. Måste ändras på!
Pappan: Glad att få medhåll. Bryr mig iofs inte om vad andra tycker. Det är en klassfilm helt enkelt ;)
RaderaJa, King of Comedy måste du ta en titt på isf. De Niro är också mycket bra i den.