söndag 5 april 2015

The American PresidentTitel: The American President / Presidenten och Miss Wade
Genre: Komedi/Romantik/Drama
Land: USA
År: 1995
Regi: Rob Reiner
I rollerna: Michael Douglas, Annette Bening, Martin Sheen, Michael J. Fox, Richard Dreyfuss

Handling: Andrew Shepherd blir vald till president när han just blivt änkling. Tre år passerar och presidenten börjar sakteliga se sig om efter en ny kvinna. Kan den kvinnan vara Miss Wade tro?

Omdöme: Det är aldrig fel med en sån här lite lättsammare film med en bra skådespelarensemble så länge man gör det på rätt sätt. Många gånger vill man göra det till en skrattfest med billiga och enkla skämt och då ger det oftast motsatt effekt. Men nu har man en duktig regissör i Rob Reiner som lyckats förr med filmer i genren, som t.ex. When Harry Met Sally... (1989). Dessutom fick han besöka Vita huset under ett par dagar och följa den dåvarande presidenten - Bill Clinton.Presidenten Andrew Shepherd (Michael Douglas) är änkling sedan tre år tillbaka. Han vann presidentposten med minsta möjliga marginal och har blivit en populär president. Han har en dotter som är pappa upp i dagen. När han så får upp ögonen för lobbyisten Sydney Ellen Wade (Annette Bening) tar han chansen att fixa sin första dejt sedan hans fru gick bort. Frågan är bara hur hon ska reagera och inte minst, hur väljarna ska ta det med tanke på att det är ett valår.Det jag gillar med filmen är att det känns som man försökt göra det hela någorlunda realistiskt. Presidenten är en upptagen man och har sina åtaganden som kommer i första hand. Han har inte tid att ränna runt på dejt med Miss Wade. Men när det dyker upp en lucka gör han det bästa av situationen. Det finns helt enkelt tillräckligt med politiskt spel bakom kulisserna för att hålla igång det hela även när presidenten och Miss Wade inte har ihop det.En sak som jag inte gillade var det faktum att utmanaren till presidentposten, senator Bob Rumson (Richard Dreyfuss) skulle vara en sådan uppenbar bad-guy. Det var en av få orealistiska saker med filmen som man enkelt hade kunnat tona ner. Däremot är samtliga prestationer på den nivå de ska vara. Favoriten Michael Douglas gör en inte besviken som presidenten. Han passar perfekt. Annette Bening är kanske ingen jättefavorit, men oftast är hon bra och här har hon fin kemi med Douglas, vilket man så klart måste ha i en sån här film.Filmen tappar lite under de senare delarna för att verkligen sätta sig och bli lika bra som Reiners bästa filmer. Med det sagt bjuds man på två småtrevliga timmar och det kan man inte klaga på. Man får helt enkelt ungefär det man hoppas på med en sån här film.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

  1. Jag älskar den! Halva crewet från The West Wing är ju med också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ej sett The West Wing, men det är väl där Martin Sheen är med? Jo, tyckte den var klart trevlig även om den inte nådde nästa nivå för egen del.

      Radera