tisdag 21 april 2015

TISDAGS DOK: The SummitTitel: The Summit
Genre: Dokumentär
Land: Irland/Storbritannien/USA
År: 2012
Regi: Nick Ryan

Handling: I augusti 2008 bestämmer sig 24 bergsklättrare för att anta sitt livs största utmaning och bestiga världens farligaste bergstopp, det förrädiskt branta K2. Två dygn senare är 11 av dem döda.

Omdöme: Bergsklättring är fascinerande, inte minst när man har en intressant historia att berätta. I början av augusti 2008 försökte flera grupper ta sig upp på toppen av K2, det näst högsta berget i världen efter Mount Everest. Grupperna bestod bl.a. av ett sydkoreanskt team, ett holländskt, ett amerikanskt och ett norskt. Genom intervjuer med de överlevande, bildmaterial (både video och foto) taget från händelsen samt skickligt genomförda rekonstruktioner försöker man pussla ihop mysteriet av vad som faktiskt hände när elva personer miste livet.Vad som verkade vara en perfekt dag att ta sig upp till toppen skulle visa sig bli en mardrömsdag för de inblandade. Problemen visade sig främst vara två. Det ena var att de olika teamen bestämde sig för att samarbeta, men någonstans blev det fel. De hade t.ex. inte tillräckligt med rep för att nå toppen. Detta gjorde att de blev runt två timmar försenade. Det gjorde i sin tur att när de väl nådde toppen var klockan för mycket. Det blev därför snart mörkt och den redan farliga nedstigningen blev nu livsfarlig.Dokumentären lyckas bra med att blanda intervjuer och riktigt material med rekonstruktioner som känns äkta. Mitt i allt slänger man dock in lite bildmaterial och en intervju med en av italienarna som var med på den första expeditionen som tog sig upp till toppen 1954. Det fanns ingen poäng med att ha med detta. Nu var det inte så mycket och störde inte direkt, men lite konstigt kändes det att ha med det. Annars lyckades dokumentären att engagera och vara intressant. Eftersom de överlevande alla hade olika versioner på vad som hände förblir delar av händelsen ett mysterium, något som ger dokumentären extra krydda.

Inte lika stark och välgjord som Touching the Void (2003), en annan dokumentär om bergsklättring, men definitivt en att se om man är nyfiken på den här sortens historier och dokumentärer.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

 1. Ingen toppenfilm det här tyckte jag. Håller med om att delen om den första expeditionen kändes onödig. Ganska taffligt gjort i övrigt också.

  https://jojjenito.wordpress.com/2013/10/31/the-summit/

  Har inte sett Touching the Void.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Jag får erkänna att den tappat en del sen jag såg den. Tycker dock ämnet alltid är av intresse, men håller med om att utförandet kunde gjorts bättre.

   Touching the Void är dock en klassdokumentär.

   Radera