tisdag 12 maj 2015

102 Minutes That Changed AmericaTitel: 102 Minutes That Changed America / 102 minuter som förändrade världen
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2008
Regi: Nicole Rittenmeyer & Seth Skundrick

Handling: Morgonen den 11:e september 2001 visas minut för minut genom autentiska amatörfilmer som filmats runt om på Manhattan och på andra sidan vattnet från New Jersey. Filmen börjar i samband med att det första planet träffar och slutar då båda tornen kollapsat.

Omdöme: Totalt kaos, panik och en kuslighet som inte går att beskriva. Det är tankarna som går igenom ens huvud när man ser den här dokumentären om 11:e september 2001. Från det att det första tornet brinner får man genom olika kameravinklar följa utvecklingen under de kommande 102 minuterna från hela New York.Utan någon specifik person att följa och utan berättarröst blir det efter ett tag ganska enformigt. Det är jobbigt att se när folk hoppar från de brinnande tornen och det är nästan lika jobbigt att höra skriken från de som bevittnar det hela, se deras ansiktsuttryck och paniken som sätter in när det första tornet rasar.Det blir därför mycket svårt att betygsätta en sån här dokumentär. Kan man egentligen betygsätta den? Ska man göra det? Det känns så meningslöst när man vet hur många som miste livet och att inget var sig likt efter denna dag.Som dokumentation av vad som hände i realtid är det här givetvis en guldgruva. Men jag känner att jag personligen kunde ha varit utan denna dokumentär. Då fann jag 9/11 (2002) mer mänsklig och med en historia som gav lite hopp. Här blev det bara becksvart och jobbigt. Å andra sidan är det bevis på att den fångar händelserna från den dagen som man inte vill återuppleva igen.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 8.3

4 kommentarer:

 1. Bara amatörfilmer? Ingen berättarröst eller struktur? Ok, mer som ett arkiv av mer eller mindre bra amatörfilmer då alltså. Kul för den superintresserade, men inte något för alla antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, precis. Det intressanta är ju att det hela är ihopklippt så att man får följa allt minut för minut. Det gör att man aldrig ser samma händelse ur mer än en vinkel (som t.ex. när det andra planet träffar så ser man det inte ur flera vinklar, endast vad som händer sen).

   Svårt att "gilla" det man ser, men efter att ha sett 9/11 var det lätt att man jämförde de två och då föredrog jag berättandet i den.

   Radera
 2. Som du säger är det här nog ett ovärderligt tidsdokument för att förstå att händelsen rubbade det politiska klimatet och människors psyken. Det blir lätt lite abstrakt när man snackar om kollapsande skyskrapor och drygt 3000 förlorade liv, så nya generationer kan nog må bra av att se det här och må dåligt. Och sedan kan de jämföra med Man of Steel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl: Ja, detta funkar nog bättre för en yngre generation som inte "var med" när det hände. Det är som sagt svårt att betygsätta det här. Helst hade jag inte satt något betyg alls...

   Radera