onsdag 27 maj 2015

About EllyTitel: Darbareye Elly / About Elly
Genre: Drama/Mysterium
Land: Iran/Frankrike
År: 2009
Regi: Asghar Farhadi
I rollerna: Golshifteh Farahani, Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Peyman Moaadi

Handling: Efter att ha spenderat många år i Tyskland återvänder Ahmad till sitt Iran på en semestertripp. En vän från studenttiden ordnar en tredagarsutflykt till Kaspiska havet tillsammans med ett par vänner. Med i sällskapet finns Sepideh som i sin tur tagit med sig lärarinnan Elly för att para ihop henne med Ahmad.

Omdöme: Efter att ha sett den Oscarsvinnande A Separation (2011) och Le passé / The Past (2013) av den iranske regissören Asghar Farhadi, lockade det att se hans film innan sin Oscarsvinnare. Utan att veta något om handlingen kastades jag rakt in på främmande mark. Frågan var om filmen skulle kunna matcha de två andra filmerna.Historien inleds som ett drama där åtta vänner och deras barn bilar från storstan till vattnet för att spendera tre dagar tillsammans. Sex av vännerna är gifta, men Ahmad och Elly är det inte. Tanken är att de ska hitta varandra under dessa tre dagar. Det är åtminstone vännernas förhoppning. Elly är den enda i gruppen som ingen känner, förutom Sepideh då Elly är hennes dotters lärarinna.Efter att gruppen gjort sig hemmastad i huset vid stranden de hyr, umgås de och har trevligt. Dagen efter leker barnen på stranden, några åker till affären och handlar. Elly säger att hon ska hem, trots att det endast gått en dag. Sepideh som bjudit dit henne tycker det är nonsens och att det är självklart att alla ska åka hem tillsammans när den tredje dagen gått. Så händer plötsligt något som sätter igång gruppen där Elly hamnar i fokus. Vem är hon egentligen och vad är det som händer?Till en början känns det som filmen tar lite för god tid på sig att bara följa gruppen när de umgås och har trevligt. Det tar nämligen nästan trekvart innan man kommer till historiens vändpunkt. Men ju längre in man kommer, ju mer förstår man tanken bakom inledningen. Det blir även som så att filmen övergår från att vara ett rent drama till att bli mer av ett mysterium, vilket inte direkt var väntat, men välkommet.Man kan faktiskt jämföra lite med ryske regissören Andrey Zvyagintsev när man ser det här. Det är inte lika snyggt kan jag tycka då man inte lagt ner lika mycket energi på filmens look. Istället är det här mer avskalat och man saknar t.ex. filmmusik som jag personligen tror hade kunnat höja det man får ta del av. Å andra sidan kan jag förstå varför man väljer att göra på det här viset. Man låter helt enkelt historien och skådespelarna göra sitt och på så vis ta fram känslorna och tankarna hos tittaren. Detta är bra. Jag blev nöjd. Inte lika bra som tidigare nämnda A Separation, men bättre än Le Passé / The Past.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.2

4 kommentarer:

 1. Känner igen titeln A separation från oscarssnacket från några år sedan. Har dock inte sett den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det är kanske inte varje dag man ser iransk film, men A Separation är väl värd att se. En av det årets bästa. Denna (About Elly) tycker jag också man ska se, speciellt om man gillade A Separation ;)

   Radera
 2. Vart går det att hitta filmen? Hittade bara en version på google med super-dåligt översatta subtitles.

  SvaraRadera
 3. Anonym: Om du skickar ett mejl till mig på czechflash@hotmail.com så ska jag försöka hjälpa dig.

  SvaraRadera