tisdag 19 maj 2015

Dear Zachary: A Letter to a Son About His FatherTitel: Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2008
Regi: Kurt Kuenne

Handling: En dokumentärfilmare försöker minnas sin mördade vän, och upptäcker att kvinnan som mördade honom är gravid med vännens son.

Omdöme: När jag en gång i tiden letade efter dokumentärer man borde se var det tydligt att denna var en av de mer hyllade. Vad som gjorde mig lite tveksam till den var att den kändes mörk och deppig med tanke på ämnet. Även om det är en jobbig historia den tar upp, så visar det sig vara gjort på ett kärleksfullt och omtänksamt sätt av en god vän till den mördade Andrew - dokumentärfilmaren Kurt Kuenne.Dokumentären, som är på lite över en och en halv timme, kan delas upp i tre delar. Den första handlar om den nyligen läkarutbildade Andrew och vad som egentligen hände och föranledde hans död. Den andra fokuserar på Andrews föräldrar och deras ständiga kamp med att inte bara gå vidare, utan även att se till att den skyldiga får sitt straff och att de får träffa sin sonson Zachary. Den avslutande delen följer upplösningen på det hela och bjuder på en överraskande och kraftfull vändning som kom under inspelningen av dokumentären.Man får lite av allt i denna dokumentär som tidigt håller ett högt tempo med snabb klippning. Tempot sänks sedan efter själva mordfallet när föräldrarna Kate och David kämpar för rättvisa. Här kändes det som dokumentären började tappa lite av mitt intresse och att man inte hade material för mer än en timmes speltid. Men så kommer vändningen som åter drar in en och gör att man nästan tappar hakan. Vad man får se skulle inte ens den bästa manusförfattaren kunna skriva ihop.Även om det är en tragisk historia så är det uppenbart att den är gjord av någon som har mycket respekt för de inblandade. Det är en historia som sträcker sig över flera år och det är inte alls svårt att förstå varför denna dokumentär nämns som ett måste. Ska man vara kritisk till något så är det som tidigare nämnts att den har en lite svagare mittdel som gör att betyget "bara" blir en svag fyra. Men det finns en hel del som kompenserar den lilla svackan, inte minst föräldrarna som inte bara är intelligenta utan även logiska i sina handlingar.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.6

2 kommentarer:

 1. Har sett denna och skrivit om den. Kommer bara ihåg att den var mörk som fan... Min text:
  http://fripp21.blogspot.se/2011/02/dear-zachary-letter-to-son-about-his.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Den är mörk, det kan man inte sticka under stolen med. Men då den är gjord av en familjevän tyckte jag ändå den inte kändes så jobbig att se som jag hade trott på förhand.

   Men det är definitivt inget för de som vill se eller förväntar sig en solskenshistoria.

   Radera