lördag 9 maj 2015

Io non ho paura / I'm Not ScaredTitel: Io non ho paura / I'm Not Scared / Jag är inte rädd
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Italien/Spanien/Storbritannien
År: 2003
Regi: Gabriele Salvatores
I rollerna: Giuseppe Cristiano, Aitana Sánchez-Gijón, Dino Abbrescia, Mattia Di Pierro

Handling: Året är 1978 och mitt bland kornfälten på den italienska landsbygden ligger en liten by bestående av några hus. Medan de vuxna söker skugga inomhus tar barnen sina cyklar och ger sig ut på äventyr i det öde landskapet. Gömt bland kornfälten hittar Michele en hemlighet så ofattbar och skrämmande att han inte vågar berätta om den för någon. För att våga möta sin rädsla måste han använda sig av sin fantasi och det mod han ännu inte vet att han har. Genom Micheles ögon får vi uppleva landskapets otroliga skönhet, hans glädje och senare hans rädsla.

Omdöme: Man verkligen känner sommaren genom rutan i Gabriele Salvatores film som följer 10-årige Michele (Giuseppe Cristiano) på den italienska landsbygden. Året är 1978 och barnen i den lilla byn har inga datorer eller liknande att leka med. Istället gör de precis vad barn ska göra, inte minst på sommaren - leka utomhus. Tillsammans med lillasystern cyklar Michele iväg till ett övergivet hus där han leker med kompisarna. En dag när han är ensam vid huset gör han en oväntad upptäckt som blir hans hemlighet.I efterhand läser man att historien delvis bygger på ett verkligt fall (utan att gå in på vad det hela går ut på, för det blir bäst så) och baseras på en bok av Niccolò Ammaniti (som även stått för manuset). Vad filmen lyckas väldigt bra med är alltså att fånga sommarkänslan redan från första bildrutan. Den berättar även historien från barnens ögon, i synnerhet Michele. Detta görs bl.a. genom att filma en hel del från en låg höjd där kameran sveper igenom kornfälten på ett nästan drömlikt sätt.Tillsammans med sommarkänslan som skapas av fotot bjuds man på passande musik som liksom förtäljer att det kanske blir en lite mörkare historia än vad man först tror. Det tar runt halva filmen innan man avslöjar vad det hela egentligen går ut på. Det gör att historien kan gå in i sin andra fas och trissa upp spänningen lite mer. För innan dess har det mest varit lek för Michele, trots hans upptäckt.När man når upplösningen känner man att man bjudits på en trevlig liten film som fångar det där typiska italienska med mycket värme, en del humor och där familjen står i centrum. Det har också gått från att vara ett idylliskt drama på landsbygden till mer av en thriller som kan sluta lite hur som helst. Personligen hade jag velat se filmen sluta några minuter tidigare med ett mer öppet slut. Resan dit är dock oftast gemytlig, om än lite enformig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

  1. Verkar som en spännande film. Väntade mig ett högre betyg från dig efter jag läst din text.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ja, det var en bra film och betyget var mycket nära en svag fyra. Som jag skrev i min text hade jag önskat att slutet kommit någon minut tidigare. Du vet hur det är när man känner att en film kunde ha slutat och så har man en eller två scener till som inte hade behövts...

      Radera