fredag 8 maj 2015

Ong-bakTitel: Ong-bak / Ong-Bak: Muay Thai Warrior
Genre: Action
Land: Thailand
År: 2003
Regi: Prachya Pinkaew
I rollerna: Tony Jaa, Petchtai Wongkamlao, Pumwaree Yodkamol, Suchao Pongwilai

Handling: Hårt tränad i den klassiska thailändska kampsporten Muay Thai, får tempelpojken Ting i uppgift att återvinna sin bys allra heligaste symbol som stulits av gangsters från Bangkok. Fredlig, men dödlig, ger sig Ting ut på jakt i storstadsdjungeln.

Omdöme: Med en väldigt enkel och typisk story för genren, kastas man snabbt in i en värld fylld med sparkar, slag och hopp. Man ska inte förvänta sig någon invecklad eller smart story. Det är i stort sett hjärndöd action från början till slut, men det kan vara ganska skönt det med. Det tar dock åtminstone en halvtimme innan vår hjälte Ting (Tony Jaa) hamnar i hetluften på riktigt. Innan dess känns det mest ganska sunkigt och inte speciellt intressant om man ska vara ärlig.Vad man måste ge filmen en eloge för är att man inte använt sig av några dataeffekter eller vajrar. Tony Jaa utför alla stunts på egen hand och i vissa fall blir det småhäftigt och kul. Det blir naturligt att man jämför med legenden Bruce Lee och även Jackie Chan, men det känns som han har en bit upp till dem, inte minst utstrålningen. Lee var cool, Chan snarare rolig och bjöd på hissnande stunts. Jaa gör några imponerande saker han med, men något saknas som skådespelare.En rolig grej med filmen är att den förutom att blinka med den gamla skolan i genren även flirtar med Steven Spielberg och Luc Besson i två separata hälsningar som syns skrivna på väggarna. I Bessons fall verkar det ha funkat då han var med och marknadsförde filmen när den kom till väst. Filmen blev också omtalad när den kom och det kan man till viss del förstå. Det är tillräckligt underhållande och småroligt för att det ska gå att se, men personligen krävs lite mer för att charma mig.Även om den är lite annorlunda så föredrar jag The Raid (2011) som bjuder på lite av varje och har en rolig, om än ganska simpel idé. Fast det finns gott om crazy saker i denna film för att göra den värd en titt. Helt klart mer wow-faktor i kampsportsscenerna än i många andra fall och det gör att betyget ändå blir skapligt.2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.2

---

Henke och Jojje har givetvis också sett och skrivit om dagens film.

6 kommentarer:

 1. Seg och repetitiv. Usla skådespelare. Dålig handling. Filmen ska ses om man gillar martial arts-fajter. Annars bör man hålla sig bort. Tycker jag'rå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det är nog främst de som gillar martial arts som tar sig en titt. Och vad jag vet gillar de flesta det här.

   Visste inte att du inte gillade genren så sorry att jag valde denna som gemensam film ;) Fast tycker ändå det är kul att någon gång ta med något lite annorlunda som gemensam film.

   Radera
  2. Som val av gemensam film var det jättebra. Då fick man bredda sig lite. Jag hade också hört att den skulle vara bra så jag såg fram emot den med stort intresse. Vi har ju inte direkt varit duktiga på att välja actionfilmer för våra gemensamma filmer tidigare så detta var välkommet.

   Radera
  3. Henke: Sant, lite action är alltid välkommet mitt bland alla tyngre filmer under Decennier.

   Radera
 2. Jag förväntar mig sällan särskilt mycket av den här typen av filmer, så jag tyckte den var riktigt rolig. Även om jag inte klämde i med något särskilt högre betyg än du. Men jag kan hålla med om att det är frågan om Jaa har tillröckligt med utstrålning för att man ska vilja se flera filmer på raken med just honom.

  https://bilderord.wordpress.com/2010/07/15/ong-bak-2003/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Man bjuds ju på tillräckligt med underhållning för att det ska vara värt att se. Men som film är den svagare än vad man hade önskat sig.

   Radera