fredag 22 maj 2015

The Man from Earth



Titel: The Man from Earth
Genre: Drama/Mysterium/Sci-Fi
Land: USA
År: 2007
Regi: Richard Schenkman
I rollerna: David Lee Smith, Tony Todd, John Billingsley, William Katt

Handling: John ska flytta efter att ha bott tio år i området. Hans vänner och lärarkollegor besöker honom för att säga farväl. Någon kommenterar att han inte har åldrats en dag på tio år. De finner också en personligt dedikerad Van Gogh i Johns packning. Efter en del frågor börjar John berätta om sitt liv som började som grottmänniska för 14.000 år sedan...

Omdöme: För många år sen ungefär vid tiden när filmen kom tipsades jag om den här filmen av en vän. Det blev aldrig av att jag såg den då, men den har alltid legat och väntat på att bli sedd. Med i princip okända skådespelare och med en okänd regissör var det osäkert vad man skulle bjudas på. Tidigt står det klart att i princip hela filmen kommer att utspelas i ett rum i en stuga. Då krävs bra prestationer, eller?



Det är lite knepigt att skriva om den här filmen utan att avslöja för mycket vad den går ut på. Men tio minuter in väljer huvudpersonen John (David Lee Smith) att "komma ut". Han har samlat sina vänner och lärarkollegor som han lärt känna under de senaste tio åren. Nu är det dags för honom att flytta, men han känner att han vill säga farväl som sig själv, den han verkligen är.



Det blir en filosofisk diskussion där vännerna ställer frågor och John försöker besvara dem så gott han kan. Filmen ställer en del riktigt intressanta frågor och det är inte varje dag man får se en film av det här slaget, som lyckas bli intressant utan att det egentligen händer så mycket. Personligen kan jag ha lite svårt för filosofiska filmer, men här tycker jag det funkar ganska bra. Hur skulle man själv reagera om man hamnade i en liknande situation där personen i fråga har de rätta svaren på alla frågor man ställer?



Man känner att filmen är gjord på en liten budget. Speciellt inledningsvis känner man att skådespelarna inte kommer hålla måttet, men det är nog lika mycket regissörens oförmåga. En bit in släpper jag de tankarna och dras in i snacket som gruppen där i stugan står för. Filmen har en lagom längd på mindre än 90 minuter och det känns som det mesta man tar upp är genomtänkt och trovärdigt i en sån situation.

Även om jag inte tycker det är jättebra så kan jag förstå de som fångas av det här. Precis som jag kan förstå de som inte alls får det att vattnas i munnen. Gillar man lite utmanande filmer så ska man dock helt klart ta sig en titt.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 8.0

---

Spännande att se vad Henke och Jojje tycker om filmen.

6 kommentarer:

 1. Klockrent val av film för Decennier med tanke på din bakgrundsstory där!

  denna teater på film föll mig inte i smaken. För svaga skådespelare och riktigt risig dialog i partier.

  Men gott val för projektet! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, det kändes som det var dags att se den nu. Synd att den inte visade sig vara bättre (för jag håller med om att det teatraliska sänker filmen). Men jag tyckte ändå att den hade en intressant idé och ställde en rolig fråga. Med högre budget och bättre skådespelare hade den nog lyft.

   Radera
 2. Jag blev inte heller så förförd av det filosofiska innehållet...

  https://bilderord.wordpress.com/2012/05/19/the-man-from-earth-2007/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det är lite "hit and miss". Vissa faller för det och jag kan förstå varför. Tyckte den hade något, men saknade en bättre regissör (och skådespelare).

   Radera
 3. Ja, men jag drog också in i filmen. Det var nåt med det lågmälda upplägget som jag både fann intressant och tråkigt. Samtalet var hyfsat intressant så det blev en trea till slut. Udda men bra val av film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Jag är glad att vi hade den som gemensam film då den bjöd på något lite annorlunda som får en att tänka till hur man själv hade reagerat. Tyckte hans kollegor/vänner ställde ganska vettiga frågor.

   Radera