fredag 1 maj 2015

Yi yiTitel: Yi yi / Yi Yi: A One and a Two... / Yi Yi - Ensam tillsammans
Genre: Drama
Land: Taiwan/Japan
År: 2000
Regi: Edward Yang
I rollerna: Nien-Jen Wu, Elaine Jin, Issei Ogata, Kelly Lee

Handling: Olycklige NJ har problem med både jobbet och sina närmaste. Ljuset i mörket är den återupptagna kontakten med ungdomens stora kärlek. Nu undrar NJ varför livet aldrig blir som man tänkt sig.

Omdöme: Det är inte varje dag man besöker Taipei i filmens värld, men i denna taiwanesiska film är det just i Taipei det hela utspelar sig. Vi får följa en medelklassfamilj, deras släkt och grannar när livet har sin gång. Det hela startar med ett bröllop och avslutas med en begravning. Där emellan är det fadern i familjen, NJ som är den centrala karaktären för historien, även om hans son och dotter även är viktiga för handlingen.Med en relativt lovande första halvtimme där man lär känna karaktärerna och bygger upp en bra grund, kändes det klart lovande. Tyvärr lyckas man inte riktigt spinna vidare utan filmen blir allt segare. När speltiden är på nästan tre timmar blir det därför ofrånkomligt att inte titta på klockan mest hela tiden. Egentligen inte en dålig film, men det känns som man inte har något direkt att greppa tag i, som engagerar en.Det fanns några saker som filmen gjorde bra, men som man missade att gå på djupet på. Utan tvekan var det klart intressantaste med filmen den lilla pojken Yang-Yang, NJ:s son. Han ställde en del intressanta frågor om livet, tog foton som förbryllade de i hans närhet och så var han konstant mobbad av flickor. Filmen borde ha kortas ner från sina 173 minuter, som under stora delar inte leder någonvart och alltså blir seg, till en mer normal speltid. På den tiden hade man sedan kunnat få en riktigt bra film med Yang-Yang som huvudperson och följa hans vardag i Taiwan. Helt enkelt en missad chans i mina ögon.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 8.1

---

Hoppa nu över till Henke och Jojjenito för att läsa vad de tyckte.

4 kommentarer:

 1. Jag håller med dig. Denna var lite för seg för min smak. En av de svagare inom Decennier the '00s må jag säga. Ledsen för valet, men det är ju något av en chansning mest hela tiden med dessa val...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Du behöver inte vara ledsen för valet. Det är sånt som händer. Själv hade jag aldrig hört talas om den innan du föreslog den...

   Radera
 2. "Egentligen är det inte en dålig film". Nej, precis, det är en bra film. :)

  Ja, du uppskattade pojken. Hmm, jag vet inte, antingen skulle man kanske ha skippat honom helt och fokuserat på resten eller så skulle man gjort en annan film med honom i fokus helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Haha, en bra film är det säkert för en del. Kul att du gillade den. För egen del tycker jag inte den är dålig, men den hade potential att bli klart bättre.

   Utan pojken hade jag tyckt att det inte fanns så mycket att glädja sig över. Men jag kan hålla med om att det blev lite mellanläge med honom.

   Radera