måndag 22 juni 2015

A Walk Among the TombstonesTitel: A Walk Among the Tombstones
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2014
Regi: Scott Frank
I rollerna: Liam Neeson, Dan Stevens, David Harbour, Adam David Thompson

Handling: Privatdetektiven Matthew Scudder anlitas av en knarkkung för att ta reda på vem som kidnappade och mördade hans fru.

Omdöme: Ännu en actionrökare med Liam Neeson i spetsen? Det var lätt att förvänta sig det, men så blev inte fallet. Istället bjuds man på en klart mer nedtonad film som snarare är ett mysterium och en thriller. Faktiskt ganska skönt att se något lite annorlunda mot det man blivit van vid att se från Neesons sida de senaste åren. Plus att han inte ser så sliten och trött ut som han känts i flera filmer. Kanske tyckte han själv att det var skönt med ett lite annat tempo.Matthew 'Matt' Scudder (Liam Neeson) var en New York polis på dekis 1991. En dag när han besökte en bar mitt på dagen och hade några glas innanför västen, rånades stället och han sköt då de tre rånarna (inte helt olikt det Clint Eastwood brukade göra som Dirty Harry). Nu är året 1999 och Matt har slutat hos polisen. Han har slutat dricka (går på AA-möten) och sadlat om till privatdetektiv (utan licens).En av hans vänner på AA-mötet är Peter (Boyd Holbrook) vars bror Kenny (Dan Stevens) behöver hjälp. Kenny ber Matt hitta de som kidnappade och mördade hans fru. Detta eftersom Kenny håller på med drogförsäljning och inte vill gå till polisen. Kenny ger Matt $20.000 för att anta jobbet. Ytterligare $20.000 får han när han hittat de som ligger bakom och lämnat över dem till Kenny.Det lite intressanta i sammanhanget är att filmen baseras på en bok av författaren Lawrence Block. Detta blev den andra filmen om Matt Scudder där den första var 8 Million Ways to Die (1986) med Jeff Bridges i huvudrollen. En film som precis som denna visade sig vara klart sevärd och bättre än väntat.Ok, det finns (nästan) alltid fel att hitta och så även här. Det absolut största problemet filmen har är utan tvekan pojken TJ (spelad av Brian 'Astro' Bradley). Han känns malplacerad redan från början och fyller ingen som helst funktion filmen igenom när han dyker upp lite överallt och bara stör. Som jag förstått det har man tagit bort en karaktär som var med i boken, och det var en partner till Matt. Uppenbarligen har man bytt ut den riktiga partnern mot pojken som blir hans medhjälpare, men det känns tyvärr krystat. Man borde istället ha tagit bort TJ helt och låtit Matt ha några fler scener med Peter.Annars har filmen lyckats bra med att skapa en något oroväckande stämning som man ofta fick i äldre thrillers. Tänker inte minst på de två mördarna som glider runt i sin s.k. rape-van och spanar på sina nästa offer. Detta till passande musik som man kan säga är lite throwback till 90-talets thrillers, vilket alltså är då filmen utspelar sig. De två mördarna spelas för övrigt bra av David Harbour och Adam David Thompson. Ganska okända i sammanhanget, men gör definitivt vad de ska. Dessutom gillar jag karaktären Jonas Loogan som spelas av islänningen Ólafur Darri Ólafsson. Nej, detta var över förväntan. Lite långsammare, men bättre än en korkad actionrökare.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.5

4 kommentarer:

 1. Såg denna i Malmö förra hösten och tyckte att den var helt ok men inte jättebra. Gav den en 2/5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Helt ok går jag med på (och 2/5 av dig är ju trots allt godkänt). Själv förväntade jag mig något sämre så jag blev positivt överraskad.

   Radera
 2. Jag såg den också i Malmö och jag gav den inte 2/5.

  http://www.fiffisfilmtajm.se/a-walk-among-the-tombstones/

  SvaraRadera