onsdag 24 juni 2015

Eliza GravesTitel: Eliza Graves / Stonehearst Asylum
Genre: Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2014
Regi: Brad Anderson
I rollerna: Jim Sturgess, Kate Beckinsale, Ben Kingsley, Michael Caine, Brendan Gleeson, David Thewlis

Handling: Eliza Graves är en patient vid ett mentalsjukhus. Hon blir föremål för den nyligen anlända unge Dr. Edward Newgate från Oxford som inte har en aning om vad han gett sig in på.

Omdöme: Regissören Brad Anderson har gjort en del intressanta filmer så som Happy Accidents (2000), Session 9 (2001), The Machinist (2004) och Transsiberian (2008). Hans "formkurva" har dock inte pekat uppåt. Skulle det bli ändring på det i och med denna film?Under filmens första halvtimme anländer den nyutexaminerade läkaren Edward Newgate (Jim Sturgess) till mentalsjukhuset "Stonehearst Lunatic Asylum". Året är 1899 och den unge läkaren vill lära sig mer om behandlingen av mentalsjuka patienter. Han upptäcker dock per omgående att Dr. Lamb (Ben Kingsley) använder sig av oortodoxa metoder. Som tittare känner man tidigt att det inte står rätt till på mentalsjukhuset och man förstår hur det ligger till. Skönt nog blir det inte så att man får vänta hela filmen för att få denna "twist". Istället får man den en halvtimme in och då kan filmen börja på allvar.Edward blir snabbt betuttad av Eliza Graves (Kate Beckinsale), en vacker patient som lider av hysteri, något som blir uppenbart vid beröring. Precis som de flesta andra patienterna på Stonehearst kommer hon från en fin familj. Hon är dock normal i jämförelse med majoriteten av de intagna. Detta trots att de två läkarna spelade av Brendan Gleeson och Michael Caine experimenterat med henne och gett henne drogdoser.Redan under förtexterna är det lite illavarslande när det står klart att det hela baseras på en historia av Edgar Allan Poe. Många gånger är hans historier av det gotiska slaget och med tanke på att det hela utspelar sig 1899 finns läge att få in gott om gotik. Som tur är slipper man det mesta av den varan. Istället bjuds man stundtals på rena rama dårhuset där allt och alla verkar galna. Har svårt för sånt så det kryper lite lätt under skinnet på mig vid dessa tillfällen. Skönt nog är de relativt få.Filmen blir efter den inledande halvtimmen ganska trevlig. Dr. Edward får gott om problem att tampas med och slutet är inte så pjåkigt. Sen har man en duktig skara skådespelare att följa. Bäst är Ben Kingsley som också får mest att jobba med. Trist nog har man helt missat att ge duktige Brendan Gleeson något att jobba med. Han är bara med i två-tre scener, synd. Likväl tycker jag Kate Beckinsale hamnar lite i skymundan, trots att hennes karaktär egentligen borde stå i fokus, skumt. Jim Sturgess gör dock vad man kan förvänta sig i huvudrollen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

  1. Den här ligger på listan och då jag läst förlagan av Poe blir jag mest spänd på hur de ska kunna dra ut novellen till en spelfilmslängd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Se den så får vi se vad du tycker och hur man lyckats.

      Radera