måndag 29 juni 2015

European VacationTitel: European Vacation / Ett päron till farsa på semester i Europa
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1985
Regi: Amy Heckerling
I rollerna: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Dana Hill, Jason Lively

Handling: Familjen Griswold vinner första pris i en "gristävling". Priset är en resa till Europa och de tror att de ska få en semester med lyx och flärd, men det visar sig inte riktigt stämma.

Omdöme: Denna den andra delen i "Ett päron till farsa"-serien kom efter Vacation (1983) och före Christmas Vacation (1989). För regin stod Amy Heckerling som nog är mest känd för sin regidebut med den trevliga ungdomsfilmen Fast Times at Ridgemont High (1982).Familjen Griswold med Clark (Chevy Chase) i spetsen ger sig ut på semester i Europa. De har vunnit resan och givetvis ska hela familjen följa med. De fyra familjemedlemmarna besöker London, Paris, gör en avstickare till släktingar i Tyskland och avslutar i Rom. Clarks fru Ellen (Beverly D'Angelo) är med på det mesta maken ställer till med. Dottern Audrey (Dana Hill) följer motvilligt med eftersom hon måste lämna sin kära pojkvän där hemma. Sonen Rusty (Jason Lively) är desto piggare på att få se Europa då han får möjlighet att träffa lite exotiska tjejer.Clark Griswold är en skön karaktär. Han är oftast på gott humör och tror han vet mer än vad han vet. På sätt och vis påminner han om Homer Simpson, men även lite om Al Bundy (även om han är bittrare som person, om än skön). Chevy Chase var en 80-tals ikon och här var han fortfarande på toppen av sin karriär. Även om alla familjemedlemmarna är bra så är det ändå Clark som får klockan att ticka, så att säga.Man kan säga att filmen har fem delar och de håller varierande klass.

1) USA: Inledningen av filmen med tävlingen är något svag, dock är frågesportledaren skön när han stöter på både fru och dotter Griswold.
2) London: Här bjuds man på ett typiskt grått England, men en del humor går hem.
3) Paris: Här kommer filmen igång fint och har många trevliga scener, inte bara humormässigt utan även med sina många sevärdheter.
4) Tyskland: Fortsätter vara rolig där Clark uppträder med tysk folkdans som ger en del skratt.
5) Rom: Här tappar filmen då den lägger in en kidnappningshistoria mitt i allt och där humorn även går till överdrift.I mitt tycke är detta en bättre film än första filmen Vacation och håller en liknande klass som tredje filmen Christmas Vacation. Det är synd att den är något ojämn, men det är alla tre filmerna så det är inte så överraskande. Filmen inleder lite trevande, blir bäst i mitten och tappar sen under sista biten. Den bjuder dock på gott om underhållning i sina bästa stunder och det är trots allt något speciellt med filmer som utspelar sig på olika platser i Europa.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.1

4 kommentarer:

 1. Där ser man. Har bara sett den en gång och mindes att jag närapå avskydde filmen. Men det är som sagt länge sedan. Gillar ettan och trean bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ettan är den klart svagaste i mina ögon. Denna och trean är bäst. Frågan är om jag inte gillar denna mest av de tre. Smaksak och beror på tillfälle. Denna passar bäst på sommaren, trean runt julen.

   Radera
  2. ha ha jo det skulle nog vara svårt att kolla in 3 mitt i sommaren skulle kännas lite avigt ;)

   Radera
  3. filmitch: Just därför är det tur att man har denna att se under sommaren ;)

   Radera