tisdag 23 juni 2015

Kingsman: The Secret ServiceTitel: Kingsman: The Secret Service
Genre: Action/Äventyr/Komedi/Sci-Fi
Land: Storbritannien
År: 2015
Regi: Matthew Vaughn
I rollerna: Colin Firth, Samuel L. Jackson, Michael Caine, Mark Strong

Handling: Kingsman är en superhemlig privat spionorganisation med rötter i ett skrädderi i London. Harry Hart, eller Galahad som hans spionnamn är, är organisationens mest framstående agent, som med hjälp av gentlemannamässigt våld ämnar göra världen till en bättre plats. När en av hans mest lovande agenter offrar livet för att skydda Harry från en granat känner han tacksamhetsskuld till mannens familj, och rekryterar hans son i hopp om att han har vad som krävs för att bli nästa Lancelot.

Omdöme: Ta en stor portion James Bond, lägg till en gnutta Star Wars och valfri superhjältefilm med en tonåring i huvudrollen så får man detta. Det är inte så svårt att se detta som en Bond-spoof, åtminstone till en början när musiken (passande sådan) ger Bond-känsla och organisationen Kingsman leds av Michael Caine med Colin Firth som deras främste agent.Det hela börjar ganska lovande får man säga. Man får givetvis ta det hela med en klackspark med tanke på att det inte är en superseriös film. Samuel L. Jackson som huvudskurk som läspar likt Mike Tyson blir så klart bara roligt snarare än spännande. Att man dessutom driver med president Obama gör inte saken sämre. Vem hade trott att han skulle visas upp som en bad guy i en sån här film?När organisation Kingsman behöver rekrytera en ny medlem samlar man nio utvalda ungdomar som ska gå igenom olika tester och en utbildning för att se vem som har vad som krävs. Bland de sju killarna och två tjejerna finns Eggsy (Taron Egerton) vars pappa dog 17 år tidigare när han räddade livet på sina kollegor, inklusive Galahad (Colin Firth). Galahad tar Eggsy under sina vingar. Nu är det dags att se om han kan gå i sin fars fotspår, och dessutom hålla sig vid liv.Om man enkelt ska dra några slutsatser så tappar filmen betydligt när Colin Firth kliver åt sidan och lämnar över stafettpinnen till sin yngre protegé. Det blir nu allt mer överdrivet och går från Bond-trevligheter (om än inte lika bra) till superhjälte-dravel. Tyvärr faller det mig inte i smaken när man tar ut svängarna för mycket. Redan från början förstår man att filmen ska tilltala en yngre publik, men det blir än mer tydligt under filmens senare delar då Eggsy iklär sig kostymen.Filmen lyckas med en del och misslyckas med en del. Det lyckade kommer främst i form av Bond-blinkningarna. Visst går man ett steg eller två för långt i vissa avseenden, men det får man ta. Tycker även Colin Firth passar klart bra i sin roll och är den man får mest glädje av att se här. Däremot har filmen svårt att hålla fingrarna borta från kakburken. Man vill för mycket ju längre in man kommer och det skadar helheten. Potentialen fanns där för något bättre. Slutresultatet blir en dussinfilm i mängden som man lätt glömmer bort, tyvärr.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.9

4 kommentarer:

 1. Tycker ungefär lika om denna film. Min revy kommer imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Aha, trodde jag var sist med att se/skriva om den. Ska bli kul att läsa dina tankar imorgon :)

   Radera
 2. Jag var förtjust i filmen och så om den på dvd häromdagen. Å andra sidan gillar jag Millars serier (Kick ass, Wanted och denna) som filmen baseras på - han är lite over the top men håller sig inom ramarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Att det baserades på en serietidning visste jag inte förrän efteråt. Förklarade en del. Hade jag vetat det på förhand hade jag kanske inte blivit lika besviken med tanke på hur filmen utvecklade sig.

   Radera