tisdag 2 juni 2015

MaggieTitel: Maggie
Genre: Drama/Skräck
Land: USA/Schweiz
År: 2015
Regi: Henry Hobson
I rollerna: Abigail Breslin, Arnold Schwarzenegger, Joely Richardson, Laura Cayouette

Handling: En lantbrukare i mellanvästern vägrar att överge sin älskade tonårsdotter när hon långsamt förvandlas till en kannibalisk zombie.

Omdöme: Det är något som drar mig till filmer med Arnold Schwarzenegger, och har alltid gjort. Förmodligen har det att göra med att man växte upp med hans sköna actionrökare, men det är även något med honom som skådespelare. Han är absolut inte bland de bästa, men man känner sig liksom trygg i hans närvaro.I denna film spelar han Mr. Vogel, en skäggig pappa till tonårsdottern Maggie (Abigail Breslin). När historien drar igång är han på väg till sjukhuset för att hämta hem dottern. Hon har blivit infekterad precis som majoriteten av jordens befolkning. De infekterade går inte att rädda. Efter ett par veckor blir de mordiska zombies. Mr. Vogel (eller Wade som han konstigt nog heter i förnamn) får scenariot klart för sig. När tiden är kommen ska Maggie lämnas över till myndigheterna och sättas i karantän. Alternativet är givetvis att slutföra jobbet själv. Frågan är bara om han klarar det när det väl är dags.Ok, zombiefilmer är ingen favoritgenre, men en bra film är en bra film, oavsett genre. Vad filmen gör bra är att den känns seriös i sin approach. Den gottar sig inte i zombies vilket vissa filmer gör. Går det till överdrift bryr man sig inte efter ett tag. Undantaget är så klart om det görs med humor, då finns inga gränser. Här blir det dock snarare ett familjedrama där far och dotter spenderar några sista veckor tillsammans. Men vad gör de egentligen? Inte mycket. Istället för att ta vara på tiden deppar de mest i stugan tillsammans med pappans nya fru och deras två barn.Det största problemet filmen har, vid sidan av att det inte händer så värst mycket, är att Arnold får spela andrafiol. Han försvinner emellanåt och Abigail Breslin är inte tillräckligt bra för att bära filmen på egen hand. Från början var det tänkt att Chloë Grace Moretz skulle axla rollen som Maggie (fast det var innan Arnold skulle spela pappan). Tänkte faktiskt på henne under filmens gång och det hade varit ett klart mycket bättre val. Frågan är dock om det hade hjälpt så värst mycket...Nej, vad filmen hade behövt var att låta Arnold rensa upp lite. Vem hade inte velat se Arnie röja bland zombies på bästa Commando (1985)-vis? Ok, det hade blivit en helt annan film än denna deppfest där allt hopp är ute. Man hade gärna fått kombinera de två. Eller bara kört på gammal hederlig Arnie-action. Nu saknar filmen en hel del bett (!) för att bli något så när på minnesvärd. Samtidigt inte dålig, bara inte vad man hade önskat sig.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.9

6 kommentarer:

 1. Så problemet med filmen är egentligen Arnold? Om en annan skådespelare hade haft den manliga huvudrollen så hade du inte suttit och önskat dig en actionfilm utan "nöjt dig" med det familjedrama filmen faktiskt är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Haha, så enkelt är det inte. Arnold gör vad han ska, action eller inte. Problemet är snarare att filmen helt enkelt är för svag och händelsefattig.

   Radera
  2. För svag och händelsefattig för....vad?

   Radera
  3. Fiffi: För att bli en bättre film. Den lyckas inte särskilt bra med familjebiten. Och som zombiefilm är den inte direkt underhållande.

   Radera
 2. Jag gillade filmen. Stenhårt.
  Väntar man sig en zombierulle här blir man naturligtvis besviken. Det är ju liksom inte zombiegrejen som är det primära. Det hade naturligtvis kunnat handla om vilken dödlig sjukdom som helst.

  Nu valde ju regissören, modigt nog, att använda ett zombieoutbreak som bakgrund till berättelsen.
  Och hur jäkla modigt är det inte av Arnie att ta en roll där han INTE röjer som en dåre!

  Nej, det här är ju ett tvättäkta vardagsdrama (nåja) om känslor och familjekärlek.
  Vilket ju förstärks av att tempot är precis så långsamt som det är!

  En udda filmgrepp som nog inte går hem hos alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Jag förväntade mig inte att Arnold skulle röja, men så som filmen utvecklade sig så hade det behövts för att bli bra (eller åtminstone bättre) i mina ögon ;)

   Dessutom tyckte jag den var för deppig. Maggie var mest hemma och väntade på att få dö. De kunde ha gjort något tillsammans, hon och pappa Arnold. Så för min del fanns det mer att hämta här, oavsett genre :)

   Radera