fredag 19 juni 2015

Mina favoritfilmer - 1980

Man bjuds på en skön blandning filmer och flertalet starka filmer. Alltid kul när några mindre kända filmer lyckas ta sig in på listan som fallet är här. Inte särskilt lätt att rangordna, men vilken film som är etta är ändå relativt givet.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
1 Storbritannien
1 Kanada
1 Sverige


#10 The Elephant Man (David Lynch)John Merrick är så ohyggligt deformerad att han är dömd att visas upp som missfoster på cirkus. I det viktorianska England är han känd som Elefantmannen. Med hjälp av doktor Frederick Treves försöker Merrick att återfå den värdighet han förlorat.

Stark och känslosam historia som är en av David Lynchs mest "normala" filmer. John Hurt i en av sina paradroller.


#9 American Gigolo (Paul Schrader)Han talar flera språk och fungerar lika bra som chaufför åt rika, medelålders damer, som översättare eller som guide åt högt uppsatta mäns ensamma fruar. Han är en gigolo. När ett mord begås och allt pekar mot honom, visar det sig att ingen av hans väninnor vill ge honom alibi.

Richard Gere i en av sina bästa roller i denna underskattade Paul Schrader-film. Trots att filmen gjordes 1979 och kom året senare känns den väldigt modern i sin 80-tals look.


#8 Sällskapsresan (Peter Hald & Lasse Åberg)Det är grisfest på Kanarieöarna i jultid och där befinner sig Stig Helmer Olsson på sin allra första utlandsresa. Till Kanarieöarna har han tagit sig trots sin fruktansvärda flygrädsla. Dr Levander, som försökt hjälpa Stig Helmer råda bot på sin flygrädsla, skall köpa hus på Kanarieöarna - och han betalar med "svarta pengar", pengar som Stig Helmer utan vetskap får smuggla in...

Klassisk, svensk komedi som fångar tidseran perfekt och igenkänningsfaktorn är hög för de flesta som varit ute och rest, inte minst på 80-talet.


#7 The Changeling (Peter Medak)John Russell förlorar sin familj i en tragisk olycka. Han flyttar då ifrån sitt hem in i ett hus som stått öde i 12 år. Det börjar hända mystiska saker, och när John tar reda på husets förflutna får han veta dess mörka hemlighet...

En av mina favoritrysare, trots att den innehåller en del övernaturliga inslag. Stämningsfull som få och gjord under en tid då denna typ av film gjordes för vuxna.


#6 The Empire Strikes Back (Irvin Kershner)I uppföljaren till Stjärnornas krig fortsätter kampen för att rädda galaxen från det ondskefulla Rymdimperiet. Luke Skywalker, Han Solo, prinsessan Leia och Chewbacca står öga mot öga med Rymdimperiets styrkor på isplaneten Hoth. När Han Solo och Leia lyckas fly, beger sig Luke till Dagobah-systemet på jakt efter jedi-mästaren Yoda. Endast med Yodas hjälp kan Luke överleva utmaningen från Darth Vader och möta den mörka kraften.

Inte lika bra som originalet, men fortfarande klart bra. Imponerande på alla sätt och vis och utan tvekan en av de främsta filmerna av sitt slag.


#5 The Big Red One (Samuel Fuller)Sergeant Possum var med i första världskriget. Nu är det andra världskriget och han är befälhavare för 1:a truppen i den ryktbara 1:a infanteribataljonen - elittruppen 'The Big Red One'.

En alltför underskattad krigsfilm som länge endast fanns i en nedklippt version. Den rekonstruerade versionen (som den kallas) är en mycket bra film med Lee Marvin i huvudrollen.


#4 The Long Good Friday (John Mackenzie)Harold Shand är Londons gangsterkung. Han är på väg att göra upp en storaffär med några maffiatyper från USA när någon plötsligt börjar eliminera hans närmaste medarbetare. Vilka står bakom attackerna? Och vad skall Shand göra för att få reda på det?

Bob Hoskins axlar huvudrollen på ett minnesvärt sätt och har Helen Mirren vid sin sida. Räknas som en av de bästa brittiska gangsterfilmerna någonsin. Explosiv och bra med klart skön musik.


#3 Raging Bull (Martin Scorsese)Biografisk film om den fysiskt starka, men emotionellt självdestruktive boxaren Jake La Motta. Samma ilska som gjorde La Motta ostoppbar i ringen, fick honom att behandla sin fru och sin bror Joey illa.

Utmärkt skådespeleri, inte minst av Robert De Niro och Joe Pesci som spelar bröder. Det eleganta svartvita fotot gör filmen tidlös och Scorseses regi är skarp. Inte min favoritfilm av honom, men absolut bra.


#2 Ordinary People (Robert Redford)Conrad lever i sorg och skuldkänslor över sin brors död. Hans mor var alltid mer förtjust i hans bror, så hon utgör inget stöd för honom. Mellan de två står familjefadern och kämpar för att hålla ihop familjen.

Tungt och välspelat familjedrama. Det blir inte så mycket bättre än så här i genren och man bjuds på ett par riktigt fina prestationer också.


#1 The Shining (Stanley Kubrick)Författaren Jack Torrance söker jobb som vaktmästare över vintern på ett isolerat hotell i Coloradobergen. Under anställningsintervjun får han reda på att den förre vaktmästaren blivit tokig av ensamheten och isoleringen och dödat sin fru och sina två barn. Jack avskräcks inte, utan flyttar in på hotellet med sin fru och sin son Danny...

"Redrum! Redrum!! Redrum!!!" En av flera underbara Stanley Kubrick-filmer. Frågan är om han inte fick till det allra bäst här. Ska helst ses på stor duk för full effekt, vilket jag är glad över att ha fått uppleva.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Airplane!
The Fog
Shogun Assassin

---

Sämsta filmen: Defiance

Minns i ärlighetens namn inte mycket av den, men direkt bra var den definitivt inte.


Största besvikelsen: The Stunt Man

Udda film som på ytan verkade intressant om en stuntman på en filminspelning. Men det blev inte alls bra det här.

14 kommentarer:

 1. Har sett alla förutom 2, 4,och 5. Håller med om ettan som är ett mästerverk. Raging bull och Sällskapsresan skulle nog kunna hamna på min lista. The Changeling och Stars wars franschisen är/var jag inte överdrivet förtjust i. de övriga bör jag nog se om innan jag uttalar mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Av de tre du inte sett är Ordinary People ett måste. Älskar den typen av drama som är välspelat och känslomässigt starkt.

   Radera
 2. Mina 10 favoriter från 1980:
  10 Dressed To Kill
  09 The Shining
  08 The Fog
  07 9 To 5
  06 The Changeling
  05 Friday The 13th
  04 Sällskapsresan
  03 Airplane
  02 Caddyshack
  01 Star Wars: The Empire Strikes Back

  Som synes är jag väldigt mainstream. ;-p

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H: Tack för din lista!

   Inget fel med att vara lite mainstream - ibland ;)

   Några korta kommentarer på din topplista:

   10. Helt ok De Palma, men inte någon favorit. Bör dock se om den.
   9. Min etta som du vet.
   8. Trevlig Carpenter med en som vanligt skön stämning.
   7. Såg den för inte så länge sen och tyckte den var smårolig.
   6. Min sjua och en klart bra gammal rysare.
   5. Lite besviken på den faktiskt.
   4. Även med på min lista. Skön klassiker.
   3. Rolig komedi som växer med tiden.
   2. Denna komedi har jag aldrig uppskattat.
   1. Favorit hos många, men jag föredrar originalet från '77.

   Radera
 3. Mja, Raging Bull kände jag inte ens var bubblarvärdig för min del. Annars var det faktiskt ett antal filmer som jag (ännu) inte sett men The Changeling står numera i hyllan i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raging Bull är riktigt bra, men detta år finns två filmer jag gillar mer.

   The Changeling har jag alltid gillat lite extra. En sån där "mysig" rysar man sällan hittar.

   Radera
 4. Åhej. Två överlapp bara. du verkar inte fokuserat på komedierna detta år!

  10. The elephant man - vet inte om jag sett den så jag var tvungen att stoppa huvudet i säcken när jag skrev min lista

  9. American gigolo - denna vet jag att jag inte sett. lite för snygg för mig!

  8. Sällskapsresan - yay!

  7. The Changeling - har inte ett brinnande intresse för denna. Så Clintans Changeling från 2000-talet och den var en 1/5

  6. Star Wars V - yay! Stabil

  5. The big red one - inte sett, men jag är sugen, står på led för att se den

  4. The long good friday - inte sett men yay! Inte speciellt sugen själv ändå, men man vet ju aldrig - i en uppochnedvänd värld så kanske.

  3. Raging bull - hahaha, NEJ.

  2. Ordinary people - asch då, hade velat se denna inför min lista men jag fick inte tummen ur

  1. The shining - nja, den har flera saker som talar för den; scenografi, stämningen, musiken men också mycket som talar emot den Nicholson, Kubrick, Duvall, jobbig unge, musiken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte fokuserat på komedierna detta år säger du, vilka tänkte du på? Sällskapsresan har jag med och Airplane! finns precis utanför.

   The Elephant Man - En film att se, helt klart.

   American Gigolo - Hmm, för snygg? Haha, låter konstigt då du inte sett den.

   Sällskapsresan - Ja, med på listan tycker jag den ska finnas.

   The Changeling - Ok, men du vet väl att denna inte har något att göra med Clintans film? Båda bra filmer förvisso, men har annars inget gemensamt.

   Star Wars V - Ja, den är en bit från originalet, men klart att man gillar denna uppföljare.

   The Big Red One - Jo, gillade denna när jag till slut såg den (tog ett tag innan den restaurerade versionen kom).

   The Long Good Friday - Hårdkokt britt och kul att se Hoskins/Mirren.

   Raging Bull - Javisst, topp tre.

   Ordinary People - Du borde sett den under decennier. Såg själv om den då och den var minst så bra som jag hade minne av att den var.

   The Shining - Hmm, så klart att man inte kan gilla alla klassiker, men denna tycker jag är riktigt bra, mycket p.g.a. Nicholson, Kubrick, ungen, musiken, stämningen etc...

   Radera
 5. Tack för tipset, din nummer 7 verkar mycket intressant, den ska jag skriva upp. Gillar din etta också såklart :)

  Är Cannibal Holocaust nåt som var i närheten av din lista eller har du inte sett de?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får se vad du tycker om The Changeling. Kan bli en rad olika betyg från din sida på den känner jag ;)

   Cannibal Holocaust har jag sett och den är inte alls dum, men svårt att slå sig in på listan.

   Radera
 6. Trevligt. Hela sex överlapp även här (precis som hos Sofia).

  Finns en del jag inte sett. Ordinary People är jag ju lite sugen på då den slog Raging Bull och norpade Oscarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sex överlapp låter inte helt fel, trevligt!

   O ja, Ordinary People är ett måste. En film jag hade trott att du sett.

   Radera
 7. Märkligt ändå hur många av er som har med Sällskapsresan på listorna.
  Den var väl iof lika "folklig" då som de svenska "julkomedierna", typ Hundraettåringen..., är nu... ;-)

  Men Sällskapsresan bra?...njaäee...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sällskapsresan har väl sjunkit i mina ögon med åren, men det är fortfarande en klassisk semesterfilm med en hel del nostalgi.

   Radera