torsdag 11 juni 2015

Run All NightTitel: Run All Night
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2015
Regi: Jaume Collet-Serra
I rollerna: Liam Neeson, Ed Harris, Joel Kinnaman, Vincent D'Onofrio, Common, Nick Nolte

Handling: En åldrande yrkesmördare tvingas ta sig an sin brutala före detta boss för att skydda sin avlägsnade son och hans familj.

Omdöme: Detta skulle bli det tredje samarbetet mellan regissören Jaume Collet-Serra och den åldrande actionhjälten Liam Neeson. De två tidigare filmerna var Unknown (2011) och Non-Stop (2014). I båda fallen var det inte helt tillfredsställande filmer, men ändå inte direkt dåliga. Förväntningarna på detta tredje samarbete var därför inte särskilt högt, men ändå fanns det skäl att hoppas på att det skulle bli tredje gången gillt.Neeson spelar Jimmy Conlon. Han är (som vanligt) en avdankad, sliten och ensam man. Han har varit trogen sin gamle vän och chef Shawn Maguire (Ed Harris) i många år. Men när Shawns son Danny efter en misslyckad knarkaffär ger sig på ett vittne till händelsen, måste Jimmy gå emot sin gamle vän och f.d. chef Shawn. Vittnet till händelsen är nämligen Mike Conlon (Joel Kinnaman) - Jimmys son. De båda tvingas nu fly undan Shawns utsända män, några korrupta poliser och en ökänd lejd mördare vid namn Price.Vid sidan av Liam Neeson får man se en annan veteran i Ed Harris som alltid är stabil. I mitt tycke är både han och Vincent D'Onofrio bättre än vad Neeson är här. Överhuvudtaget blir det kul att se att filmen har mer än Neeson att bjuda på. För även om man får ungefär det man förväntat sig så tar man det ett steg längre med både en, två och tre extra karaktärer som gör att det blir bättre längre in. Joel Kinnaman är dock det svagaste kortet, inget snack om saken. Han saknar pondus och spelar dessutom riktigt otrevlig så man inte alls sympatiserar med karaktären.Första halvtimmen sitter man mest och väntar på att det hela ska komma igång. Det är förvisso bra att man försöker bygga upp en story och karaktärerna, men det ska ändå inte vara så mediokert som det blir här. Sen trappas det hela upp ett snäpp när man bjuds på lite mer än den standardaction man är van vid. Iofs är det fortfarande ganska så ordinärt med det mesta filmen tar sig an (som t.ex. fotot/klippningen som mer känns som en TV-serie). Dock blir det hela till en helt ok actionrökare när alla inblandade är med i leken under filmens senare partier.På det stora hela får man en film som kanske är marginellt bättre än Neesons två tidigare filmer med regissören Collet-Serra. Alla tre går att se och man får sig lite action för stunden. Tyvärr lyckas denna inte höja sig tillräckligt för att bli direkt minnesvärd. Dock lite kul med lönnmördaren Price som får en att tänka lite på The Terminator (1984) när han precis som Arnold jagar sitt byte med hjälp av lasersikte på sin pistol. Det absolut bästa med filmen är nog nästan eftertexterna som sticker ut och är klart snygga.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Helt ok actionfilm vare sig mer eller mindre. Håller med om eftertexterna som var snygga. Kinnaman däremot - har han en välförtjänt karriär? Han har samma ansiktsuttryck i film efter film och jag inte direkt om han skådespelar speciellt mycket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Kan bara hålla med. Kinnaman tyckte jag var ganska lyckad i Snabba Cash. Han var även bättre i RoboCop, även om det passade att ha en stel skådespelare i rollen ;) Här tyckte jag han var klart svag.

      Radera