söndag 7 juni 2015

Scream 2Titel: Scream 2
Genre: Skräck/Mysterium/Komedi
Land: USA
År: 1997
Regi: Wes Craven
I rollerna: Neve Campbell, Courteney Cox, Liev Schreiber, David Arquette

Handling: Det har gått en tid sedan de hemska morden i Woodsboro. Sidney försöker lägga det bakom sig och läser nu drama på Windsor College. Gale Weathers bok, "The Woodsboro Murders", är baserad på händelserna ur Scream och släpps som biofilmen "Stab". På premiären händer något som får Sidney att rysa: Någon försöker göra en uppföljare i riktiga livet...

Omdöme: Bara året efter originalfilmen Scream (1996) kom denna uppföljare. I filmen diskuterar några karaktärer (filmstudenter) om en uppföljare kan vara bättre än originalet. Svaret är givetvis nej, möjligtvis med några få undantag. Det lite roliga med denna uppföljare är just att man driver med det faktum att det är en uppföljare.På många sätt går tankarna till parodin Scary Movie (2000) och dess uppföljare. På sätt och vis känns det här som lite av en parodi och det är svårt att ta det hela på allvar. Vissa av morden är förvisso lite råa och jag tycker inledningen på bion är smart. Däremot är inkvoteringen lite trist och blir extra påtaglig då några av karaktärerna i början diskuterar just detta.En av få karaktärer jag gillar är filmstudenten Randy (Jamie Kennedy) som ju även var med i originalet. Hans filmsnack och teorier är roliga att följa. Tyvärr får han inte så mycket utrymme. Istället är det Sidney (Neve Campbell) och Gale (Courteney Cox) som får axla huvudrollerna. Där tycker jag Gale som den något bitchiga reportern är den intressantare av de två. Även kul att Liev Schreiber är med på ett hörn som creepige Cotton, en roll som passar honom väl.Attackerna under filmens gång är tyvärr svaga och en stor anledning till det är att mördaren är för tafatt och vek. Det blir mer likt en parodi, vilket jag inte riktigt tycker funkar. I vissa fall blir det bra, men för det mesta saknar jag udden som en sån här film ska ha. I originalet funkade det bättre och jag köpte det mer. Sen är filmen alltför lång. En sån här film ska inte vara på två timmar. Därför känns det väldigt utdraget under sista halvtimmen och då tappar filmen också mer och mer.2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.1

4 kommentarer:

 1. Finner denna vara en hårsmån bättre än första filmen. Trots längden är den rappare och jag hade väldigt svårt för upplösningen i ettan det får finnas måtta hur korkad en mördare får vara ;) Jag har ett inlägg på lut det väntar bara på sin tur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag vet att du gillar denna uppföljare (det är en del som gör det) och den är inte utan sina poänger. Tyvärr så finner jag den inte lika bra. Inte minst för att den bliv för utdragen och p.g.a. sin längd.

   Radera
 2. Gillar också uppföljaren (om än inte riktigt lika mkt som originalet). Jag kan hålla med om att filmen ev är lite för lång men tycker samtidigt att den gick rätt väg med de mer humoristiska inslagen. Det hade varit svårt att få till den här metanivån och samtidigt hålla det gravallvarligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag håller med om att den lyckas med en del av humorn och inte blir för upprepande. Men mordbiten tycker jag är för vek och filmen är alltså för lång för sitt eget bästa, i mitt tycke.

   Radera