tisdag 9 juni 2015

SignsTitel: Signs
Genre: Drama/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2002
Regi: M. Night Shyamalan
I rollerna: Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Rory Culkin, Abigail Breslin

Handling: Allt som Graham Hess trodde om världen förändras drastiskt när han upptäcker ett meddelande, ett invecklat mönster av cirklar och linjer utformat i hans sädesfält. Vid en närmare undersökning av det mystiska mönstret inser han att det han kommer hitta, för alltid kommer förändra livet för hans bror och barn.

Omdöme: Efter att ha gjort en film om en pojke som ser "döda människor" i The Sixth Sense (1999) och en familjefar som kan vara en "superhjälte" i Unbreakable (2000), tog M. Night Shyamalan det hela ett steg längre i denna hans nästa film. Denna gång skulle det handla om utomjordingar som kommer till jorden. Är de vänliga eller fientliga, det är något som alla är nyfikna på när de börjar dyka upp runt hela världen.Den f.d. prästen Graham Hess (Mel Gibson) har sedan ett par månader tillbaka dragit sig tillbaka till sin gård efter att ha mist sin hustru. Hans yngre bror Merrill (Joaquin Phoenix) har flyttat in för att vara ett stöd åt honom och hans två barn Morgan (Rory Culkin) och Bo (Abigail Breslin). När det visar sig att främmande farkoster och utomjordingar siktats runt om i världen och även runt deras gård, måste de hålla ihop och inte minst vara på sin vakt.Det här är minst lika mycket ett familjedrama som en sci-fi/thriller. Och det är definitivt inget fel på det eftersom man på så vis inte visar så mycket av utomjordingarna och istället låter tittaren gissa och undra vad det är som händer, precis som familjen. Men när man väl får se utomjordingarna är det tyvärr lite av en besvikelse. Effekterna är inte på topp och man känner aldrig att det blir skrämmande. Fast det är nog inte riktigt meningen då det trots allt handlar om familjen i första hand.Av de fyra familjemedlemmarna är det lite överraskande att det är de vuxna som står för humorn. Eller rättare sagt, försöker sig på att bjuda på lite humor. Det är en ingrediens som jag personligen inte tycker hade behövts och det blir inte direkt roligt, snarare lite konstigt. Mel Gibson har också svårt att övertyga på mig här, speciellt när det ska vara lite lättsammare. Barnen sköter sig däremot och har inget att göra med att filmen inte riktigt lyckas.Det jag trots allt gillar mest med filmen är mystiken och stämningen som genomgående skapas. Detta känner man igen från regissörens två tidigare filmer. Däremot saknas det mesta andra som gjorde de filmerna bättre än vad denna lyckas vara. Det är fortfarande en film värd att se och det var kul att se om den, men det är inte en film som funkar mer än för stunden. Dock måste man gilla att M. Night Shyamalan slänger in sig själv i en liten roll, precis som han gjorde i de två tidigare nämnda filmerna. Definitivt en blinkning till den store Alfred Hitchcock, kul.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

6 kommentarer:

 1. Jag är kanske ensam om det här...men jag gillar rullen stenhårt! Har nog sett om den minst 3 gånger och jag tycker den håller jäkligt bra varje gång!

  Precis som du beskriver, det är just ett drama i första hand..men Shyamalan har verkligen lyckats med konststycket att samtidigt väva in obehaglig, faktiskt, spänning i storyn!

  Olycksbådande vibbar som ligger i luften mest hela tiden. Och miljön med den isolerade gården och majsfälten...perfekt!! ;-)

  Kanske regissörens bästa! (Yes i mean it!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Ensam är du inte. Har en vän som gillar den här mycket. Fast så gillar han också teorier om utomjordingar.

   Tycker den helt klart funkar att se om och på det stora hela gillar jag den. Men det är när man väl får se vad det är som besöker vår värld som jag tycker den inte riktigt lyckas övertyga. Där tappar den poäng hos mig.

   The Sixth Sense och Unbreakable är mina favoriter av herr M. Night :)

   Radera
 2. Inte Shyamalans bästa men i klass med Unbreakable vad jag kan påminna mig iaf. Ni har ju redan sagt det, men en bra mix av drama, obehag, spänning och humor. Jag störde mig dessutom inte så mkt på slutet som många andra tycks ha gjort

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Filmen rullar på och mysteriet tätnar. För egen del blir det dock inte speciellt bra när man visar vad som ligger bakom "besöket".

   Radera
 3. Överlag är jag ganska förtjust i Shyamalans filmer. Det kan vara tempot han låter berättelsen få ta tid. Däremot är hans storys lite sisådär och bortsett från hans två första filmer brukar han fumla bort sina filmer i upplösningen. Signs är bra ända tills upplösningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, han har en skön stil helt enkelt (även om jag hållit mig borta från hans senare filmer). Denna, Sjätte sinnet och Unbreakable har alla en bra uppbyggnad och drar in en i storyn på ett fint sätt.

   Radera