onsdag 3 juni 2015

The River WildTitel: The River Wild
Genre: Äventyr/Action/Thriller
Land: USA
År: 1994
Regi: Curtis Hanson
I rollerna: Meryl Streep, Kevin Bacon, David Strathairn, John C. Reilly

Handling: Gail är uppvuxen vid en flod och kan det mesta om forsar. Hon tar med sig sin familj på en forsfärd, men friden störs när de får sällskap av några män vars avsikter är suspekta.

Omdöme: Med sin nästa film skulle Curtis Hanson bli trefaldigt Oscarsnominerad för bästa film, manus och regi. Han kom att vinna för bästa manus. Filmen var L.A. Confidential (1997), en mycket bra neo noir. Den här filmen bjuder dock på något helt annat. Ett äventyr med en del action, spänning och forsränning.Gail (Meryl Streep) ska fira sin son Roarkes födelsedag genom att ta med honom på forsränning. Med på turen följer i sista stund även Roarkes pappa tillika Gails make Tom (David Strathairn) som egentligen inte har tid då han är för upptagen som arkitekt. Tur är det dock att han följer med då Gail stött på skummisarna Wade (Kevin Bacon) och Terry (John C. Reilly) kort innan de ska ge sig iväg.Äventyrskänslan är inte så dum och det blir lite småtrevligt när Meryl Streep leder "flocken" längs floden. Hon känns väldigt säker i sin roll och tar för sig, trots att hon är omgiven av män som vill styra och ställa. Kevin Bacon är smårolig som elak, även om man inte riktigt kan ta honom på fullaste allvar. David Strathairn är mest småfjantig, men som mot slutet blir en slags "MacGyver" som stör lite. Och så har man John C. Reilly som spelar så där småkorkad som han oftast gör.Något som ger filmen lite av den rätta äventyrskänslan där ute i vildmarken är Jerry Goldsmiths musik som i vissa fall påminner om hans musik till klassiska First Blood (1982). Det är inte lika bra här, men det är svårt att missa att det är samma kompositör som gjort musiken. Något som däremot sänker filmen blir avslutningen som aldrig lyckas bli direkt spännande och har ett något krystat slut. Gillar inte riktigt när allt går planenligt när det ska vara improviserat som det är här.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

4 kommentarer:

 1. För min del en gammal favorit även om jag egentligen inte riktigt kan förklara varför, för du har rätt i de flesta av dina invändningar :) Men jag gillar både Streep och Bacon i den här filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: För mig är det lite tvärtom, haha. Jag kan inte riktigt förklara varför jag inte tycker den är bättre då den har flera positiva egenskaper, inklusive nämnda Streep och Bacon.

   Radera
 2. Här hamnar jag i Sofias läger. Oväntat bra film av ngn underlig anledning. Minns att det var här jag fastnade för Bacon som skådis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Egentligen är den inte dålig och funkar för stunden, men den fick ändå ett lågt betyg. Det var främst det lite krystade slutet som inte föll mig i smaken.

   Radera