måndag 8 juni 2015

UnbreakableTitel: Unbreakable
Genre: Drama/Mysterium/Thriller/Sci-Fi
Land: USA
År: 2000
Regi: M. Night Shyamalan
I rollerna: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright, Spencer Treat Clark

Handling: David Dunn är den ende överlevande efter en katastrofal tågolycka. Elijah Price är en mystisk främling som har en bisarr förklaring till varför David överlever tågolyckan utan en skråma, en förklaring som hotar att för alltid förändra livet för David och hans familj.

Omdöme: Bara året efter sitt genombrott med The Sixth Sense (1999) var M. Night Shyamalan tillbaka med en ny thriller som han skrev och regisserade. Han lär ha fått idén till denna film under inspelningen av nämnda film. Bruce Willis fick åter axla huvudrollen och åter fick han ett barn på halsen, i det här fallet i form av Spencer Treat Clark som spelar hans son Joseph.

David Dunn (Bruce Willis) jobbar som säkerhetsvakt på en fotbollsarena och är en familjefar vars äktenskap sjunger på sista versen. Hans fru Audrey (Robin Wright) sover i ett annat rum och hon är lika olycklig som David. En dag överlever David mirakulöst en svår tågolycka där han är den ende överlevande - utan en endaste skråma. Audrey och sonen Joseph är evigt tacksamma att de får en andra chans med David. Samtidigt kontaktas han av en udda person vid namn Elijah Price (Samuel L. Jackson). Elijah lider av en ovanlig sjukdom sen födseln som gör att han har extra sköra ben i kroppen. Hans stora passion här i livet är serietidningar och det är därifrån han får idén att David skulle kunna vara en superhjälte...

Säga vad man vill om M. Night Shyamalan, men när han får till det skapas en speciell stämning som man gärna återvänder till. Detta är en sådan film som jag sett tidigare, men som fångar mig varje gång jag ser den. Och det trots att jag vanligtvis inte gillar övernaturliga filmer eller superhjältar. Här är det gjort på ett så elegant och mystiskt sätt att jag köper filmen rakt av. Man håller sig trots allt inom gränserna till vad som funkar innan det blir för mycket (om man inte gillar folk som flyger, ändrar utseende och får en massa andra superkrafter vill säga).

Detta är en film som trots en twist mot slutet funkar minst lika bra vid omtitt eftersom den drar in tittaren i David Dunns liv och historia. Familjesituationen skildras realistiskt och skapar känslor när både Audrey och Joseph vill ta vara på den andra chans de fått med David. Samtidigt gillar jag hur David blir varse om sin förmåga och att äntligen känna att han hittat sig själv. Han har alltid känt att han varit annorlunda, att något inte stämt och det har tärt på familjelivet.

Man får inte heller glömma Samuel L. Jackson som är helgjuten och passar perfekt när han berättar sina historier och teser. Det finns inte många som är bättre på att berätta med inlevelse som han. Några år tidigare gjorde han ju Pulp Fiction (1994) och Jackie Brown (1997), så man visste vad man fick i rollen.

Jag gillar även berättandet, känslorna som skapas, fotot, musiken och mer. Det känns som en genomtänkt film och inte bara en gjord för att tjäna pengar på en massa uppföljare. Ja, det är helt enkelt mycket jag gillar med den här filmen och det känns som den är lite underskattad i sin genre.


4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

  1. Mycket bra film med många otroligt bra scener - gillar när Willis står på centralen och "känner" på folk. Stillsam och intressant. Bra musik också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Ja, exakt. Det är där filmen lyfter ytterligare ett steg när han verkligen känner på sin kraft. Som sagt, en film som jag tycker blir bättre med varje titt. Underskattad.

      Radera