lördag 6 juni 2015

VacancyTitel: Vacancy
Genre: Skräck/Thriller
Land: USA
År: 2007
Regi: Nimród Antal
I rollerna: Kate Beckinsale, Luke Wilson, Frank Whaley, Ethan Embry

Handling: Ett ungt gift par strandas på ett isolerat motell när deras bil går sönder. På rummet hittar de underliga filmer och inser att de kan bli nästa offer för en snuff-film om de inte lyckas smita.

Omdöme: Ett par år innan denna film gjorde Nimród Antal filmen Kontroll (2003), en inte alls tokig ungersk film. Denna skräckis blev hans nästa projekt och hans första amerikanska film (även om han föddes i USA). Paret Amy (Kate Beckinsale) och David Fox (Luke Wilson) har nyligen förlorat sin son och deras äktenskap håller på att ta slut. Efter att ha svängt av från motorvägen hamnar de fel och får problem med bilen. Det ska visa sig att problemen bara har börjat.Paret har svårt att komma överens, men bestämmer sig för att hålla ihop när de tar sig till ett närliggande motell. Väl där vill de få kontakt med en bilmekaniker, men klockan är mycket och de måste vänta till morgonen. Motellägaren (Frank Whaley) övertygar dem om att ta in på motellet för natten. Han är inte sen med att uppgradera dem till bröllopssviten utan extra kostnad. Rummet är allt annat än fräscht och inte ens tv-kanalerna funkar. Istället sätter David i ett videoband som ligger intill videobandspelaren och upptäcker något fruktansvärt. Det är s.k. snuff-filmer som spelats in i rummet de är i. Rummet är nämligen utrustat med gömda kameror och maskerade män dödar gästerna.Det är inte så svårt att tänka på Norman Bates (Anthony Perkins) i Psycho (1960) när man ser motellägaren. Något står inte rätt till med honom och det börjar redan när paret först anländer och hör en kvinna skrika från rummet bakom motellobbyn. Det visar sig vara ett band som motellägaren tittar på och man pusslar då snabbt ihop ett plus ett.Har alltid tyckt Kate Beckinsale är en fullt duglig skådespelerska som borde få mer uppmärksamhet och bättre roller att jobba med. Hennes roll hade förvisso kunnat spelas av i princip vem som helst, men hon känns hela tiden trovärdig och karaktären blir inte så korkad som de lätt kan bli i den här typen av filmer. Luke Wilson är väl mest känd som Owen Wilsons mindre kända bror. Han må inte bära upp filmen, men gör ungefär vad man kan kräva. De har kanske inte strålande kemi ihop, men samtidigt ska de gestalta ett gift par nära separation, så det funkar.Det må inte vara någon av de bättre skräckfilmerna man sett, men den lyckas ändå ganska bra med relativt små medel. Man har inte många skådespelare att jobba med, trots det blir det varken upprepande eller stillastående för länge. Den är inte heller så blodig som den kunde ha varit, snarare psykologisk. Det tycker jag är en styrka som gör att filmen bibehåller spänningen hela vägen. Kanske hade man velat ha någon eller några fler gäster i de andra rummen för att få fler dödsfall och kunna göra mer. Men idén är inte så dum så som den är. Slutet hade man dock velat ha lite roligare och här fanns potential till någon trevlig twist.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.2

4 kommentarer:

 1. Minns denna som klart stabil. Klart rekommendabel om man vill se skräck/thriller,

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, exakt. Klart stabil hela vägen, vilket inte alltid är fallet. Betyget hade blivit högre om den bara hade haft ett mer minnesvärt slut, men man fick hela tiden vara på tårna.

   Radera
 2. Mja, mest trött tyckte jag... Jag hade gärna sett lite mer nyskapande och lek med genren.

  https://bilderord.wordpress.com/2010/06/12/vacancy-2007/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Sett klart sämre i genren både före och efter. Tycker den höll intresset uppe rakt igenom och var ganska spännande. Det räcker långt.

   Radera