onsdag 22 juli 2015

Fort Apache, the BronxTitel: Fort Apache, the Bronx
Genre: Kriminaldrama
Land: USA
År: 1981
Regi: Daniel Petrie
I rollerna: Paul Newman, Danny Aiello, Edward Asner, Pam Grier

Handling: Polismannen Murphy jobbar sedan flera år tillbaka i den tuffa stadsdelen Bronx, New York. Hans bas är en polisstation som kallas Fort Apache. Namnet har den fått eftersom man upplever sig som i en utpost i fiendeland.

Omdöme: Murphy (Paul Newman) är en 18-årig veteran inom polisen. Han är dock fortfarande en patrullerande polis då han en gång i tiden hamnade i trubbel och blev degraderad. Precis som resten av poliserna i Bronx-distriktet har han tappat glädjen och blivit cynisk. Området är bland de värsta i New York, droghandeln och prostitutionen sköts helt öppet och det är sällsynt med poliser som inte tar emot mutor för att se åt andra hållet.Efter att två unga poliser, s.k. rookies kallblodigt blir skjutna på nära håll när de sitter i sin bil, letar hela New York-polisen efter gärningsmannen. Gärningskvinnan i det här fallet är den prostituerade Charlotte (Pam Grier) som börjat ta en ny drog som får henne att göra minst sagt galna saker. Murphy har parats ihop med rookiepolisen Corelli (Ken Wahl) samtidigt som polisstationen får en ny chef i kapten Connolly (Edward Asner). Han ska försöka höja moralen och förbättra rutinerna, vilket är lättare sagt än gjort i det tungt kriminella området.Vid sidan av polisarbetet börjar Murphy dejta en sjuksköterska vid namn Isabella (Rachel Ticotin). Vad som till en början bara verkar vara en flört utvecklar sig till något mer och starka känslor uppstår. Men Murphy upptäcker något fasansfullt. Precis som majoriteten av invånarna i Bronx tar Isabella droger. Under den tid man får följa Murphy länkas hans privatliv ihop med jobbet som polis. Frågan är om han någonsin kommer kunna ändra på sin cyniska syn på samhället.Det hela kan liknas vid en filmversion av den klassiska 80-tals polisserien "Hill Street Blues", eller "Spanarna på Hill Street" som den svenska titeln lyder. Mycket riktigt tog seriens skapare inspiration från den här filmen. Det är en avskalad, rå och skitig värld man kastas in i. Det är inte särskilt svårt att förstå varför poliserna känner sig så uppgivna. Framtiden är mycket blek och filmen gör inte mycket för att visa att någon förbättring är på väg.Samtidigt som filmen känns väldigt realistisk så blir den nästan för cynisk. Dessutom känns det som man lagt lite för mycket tid på privatlivet, inte minst under en halvtimme då man helt tappar fokus på polismördaren. Överhuvudtaget borde storyn med Pam Grier fått större utrymme. Men istället blir det bara en sidohistoria som mest rinner ut i sanden. Å andra sidan visar man hur det kan bli ibland. Det är en del av vardagen för dessa poliser och många gånger länkas privat- och yrkesliv ihop. Inte särskilt muntert att titta på, inte heller vackert, men välspelat och alltså realistiskt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

2 kommentarer:

  1. Såg denna för läääänge sen - den ligger faktiskt på min att se lista då jag bara minns att jag gillade den. Newman är ju iofs alltid sevärd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Samma här, hade sett den för länge sen och kände att den borde vara värd att se om. Har kanske inte wow-faktorn man hade önskat sig, men välspelad är den allt och Paul Newman är som du säger alltid sevärd.

      Radera