tisdag 21 juli 2015

JuniorTitel: Junior
Genre: Komedi/Romantik/Sci-Fi
Land: USA
År: 1994
Regi: Ivan Reitman
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Danny DeVito, Emma Thompson, Frank Langella

Handling: Reglerna ändras för alltid när en manlig forskare blir gravid efter att ha intagit en experimentell drog.

Omdöme: Sex år efter att Arnold Schwarzenegger och Danny DeVito gjorde Twins (1988) tillsammans med regissören Ivan Reitman var de tillbaka. Denna gång spelar de inte bröder utan forskarkollegor. De har tagit fram en experimentell drog som kan hjälpa gravida kvinnor att minska risken för missfall. Men när de inte får klartecken att börja testa på kvinnor och projektet ska läggas ner, får de en snilleblixt - att injicera drogen i Dr. Hesse (Schwarzenegger).Idén är givetvis korkad och man kan inte ta filmen på för stort allvar. Istället blir det ganska kul när Dr. Alex Hesse och Dr. Larry Arbogast (DeVito) leker galna vetenskapsmän och försöker hålla det hemligt från omvärlden. Man slänger in två andra karaktärer som givetvis börjar snoka i vad de håller på med. Dr. Diana Reddin (Emma Thompson) är den nya forskaren som är en riktig klumpeduns och inte särskilt bra runt män. Noah Banes (Frank Langella) är deras chef som anar att något lurt är på gång och inte tänker ge sig förrän han tagit reda på vad.Roligast blir det helt klart när Alex och Larry blir som ett gammalt gift par. Detta eftersom Alex under sin graviditet pumpas med kvinnliga hormoner som får honom att få gott om humörsvängningar och god aptit. Diana bidrar inte med särskilt mycket. Hon är överdrivet klumpig och det blir i princip aldrig roligt med hennes tafatthet. Däremot funkar hon bättre längre fram när hon blir seriösare. Filmen tappar dock markant i samband med att Alex läggs in på ett hem för gravida kvinnor. Vägen dit är ändå tillräckligt rolig för att man ska få en småtrevlig stund med denna harmlösa om än något korkade komedi.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 4.5

4 kommentarer:

 1. Mnjae har iofs bara sett filmen en gång vad jag mindes var filmen allt för korkad för att jag riktigt skulle kunna uppskatta den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag tycker iofs Arnold och DeVito funkar så pass bra ihop att den korkade premissen ändå går att ta. Det blir dock lite för konstigt mot slutet när Arnold springer runt höggravid i kvinnokläder, haha.

   Radera
 2. Jag vill minnas att jag ändå gillade Emma Thompson i den här. Och var inte Langella rätt underhållande som skurk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Langella är alltid stabil som skurk. Thompson är även hon duktig, men här tycker jag hennes karaktär är lite halvjobbig. Humorn gick inte hem runt hennes karaktär.

   Radera