onsdag 8 juli 2015

Kate & LeopoldTitel: Kate & Leopold / Kate och Leopold
Genre: Komedi/Romantik/Fantasy
Land: USA
År: 2001
Regi: James Mangold
I rollerna: Hugh Jackman, Meg Ryan, Liev Schreiber, Breckin Meyer

Handling: Kate McKay är en kvinna mitt i karriären i dagens New York. Leopold, Hertig av Albany, är en eftertraktad ungkarl i 1870-talets New York, som - mot sin vilja - står i begrepp att gifta sig rikt. Under en bal upptäcker Leopold en märklig man försedd med en modern kamera. Mannen visar sig komma från dagens New York och har hittat ett sätt att ta sig tillbaka i tiden. När han ska återvända från 1870-talet råkar han få med sig Leopold hem...

Omdöme: Med romantiska filmer som When Harry Met Sally... (1989), Sleepless in Seattle (1993) och You've Got Mail (1998) innanför bältet, var Meg Ryan etablerad i genren. Hugh Jackman däremot var inte bara grön i romantiska roller, han hade bara året innan slagit igenom i X-Men (2000). Regissören James Mangold hade å andra sidan bjudit på de tre klart stabila filmerna Heavy (1995), Cop Land (1997) och Girl, Interrupted (1999) innan han gjorde denna romantiska komedi.Hugh Jackman ses här i rollen som Leopold, en gentleman från 1870-talet som hamnar i dagens moderna New York. Han känns som klippt och skuren för rollen. Han besitter charmen rollen kräver och karaktären är utan tvekan den man känner mest för. Meg Ryan känns inte lika spännande i sin roll som Kate. En del har givetvis att göra med karaktären som känns ganska slätstruken och småtrist. Men hon har även lite svårt att övertyga. Det känns lite som hennes bäst-före datum var passerat i den här typen av filmer. Som tur är väger Jackmans närvaro upp detta.Att Kate och Leopold ska finna varandra är så klart givet. Vägen dit är dock lite småkul och det finns annat att glädjas över under filmens gång. Framförallt är det Leopold som måste anpassa sig till det moderna samhället han hamnat i. Men det blir snarare så att han förblir den han är och påverkar de han träffar. Han är nämligen en principfast man som de moderna människorna har en del att lära sig av.Vid sidan av Kate och Leopold har man två noterbara karaktärer. Den ene är Kates ex Stuart (Liev Schreiber) som hittat ett sätt att resa tillbaka i tiden på och som får med sig Leopold. Som tur är försvinner han under långa stunder från handlingen. Den andre är Charlie (Breckin Meyer), en aspirerande skådespelare och dessutom Kates bror. Han blir däremot en välkommen karaktär som ser upp till Leopold och drar med honom på diverse äventyr och vice versa.Det är två filmer jag kommer att tänka på en del under filmens gång. Dels är det Coming to America (1988) där ju en prins kommer till New York för att hitta en brud. Dels är det den något bortglömda och trevliga Happy Accidents (2000) som har en liknande premiss som här, bara att mannen i fråga säger att han kommer från framtiden. Denna må vara svagare än de två nämnda filmerna, men en sak den lyckas med är Leopold som karaktär - och Jackman som spelar honom då.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.3

8 kommentarer:

 1. Ganska mysig. Lite som en könsinverterad Enchanted. Typisk film som brukar visas på söndagkvällar på TV3 och som jag slö/halvtittat på några gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, den är ganska mysig och den går nog att ha på i bakgrunden utan att man måste byta kanal :)

   Radera
 2. Inte sett denna heller.

  Sugenhetsgrad 0% då Meg Ryan på sin höjd är milt underhållande och Hugh Jackman är något av en torrboll, bara marginellt bättre än Christian Bale till och med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: 0%? Det var ord och inga visor, haha. Men nej, jag förstår dig faktiskt. Meg Ryan tycker jag kan funka ibland, men här var det Hugh Jackman (och hans karaktär) som stal showen. Absolut ingen måste-film dock.

   Radera
  2. Den enda film som jag blivit blown away av Jackman är Movie 43, första scenen. Där är han bra. Men singel.

   Radera
  3. Henke: Ok, jag kan inte påstå att jag direkt blir blown away av Jackman varken här eller i andra filmer. Men han funkar bättre än många andra.

   Radera
 3. Helt ok film finner jackman roande - Ryan går däremot på tomgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Min uppfattning exakt. Ryan hade liksom gjort detta och kändes inte lika engagerad. Jackman och hans karaktär var däremot filmens behållning.

   Radera