måndag 13 juli 2015

Night at the MuseumTitel: Night at the Museum / Natt på museet
Genre: Komedi/Äventyr/Fantasy
Land: USA
År: 2006
Regi: Shawn Levy
I rollerna: Ben Stiller, Robin Williams, Owen Wilson, Carla Gugino, Steve Coogan

Handling: Larry Daley har svårt att binda sig vid ett jobb. När han så tar ett jobb som nattvakt på ett museum har han ingen aning vilken överraskning som väntar honom - allt i museet väcks till liv på natten...

Omdöme: Att Ben Stiller skulle vara en duktig skådespelare eller en favorit kan man inte direkt påstå. Men han kan funka om materialet han har att jobba med är tillfredsställande. Här spelar han Larry, en frånskild man med en liten son som betyder allt för honom. Sonen har han delad vårdnad om och det är viktigt för honom att hans pappa är där för honom. Så när Larry snabbt måste hitta ett jobb för att kunna stanna nära sin son, dyker nattvaktsjobbet upp på ett museum. Det kommer visa sig vara ett minst sagt udda, men givande jobb.De tre gamla vakterna som jobbar på museet ska gå i pension och ersättas med en. Larry vet inte vad han gett sig in på när han den första natten är ensam i den stora byggnaden. Plötsligt börjar de uppstoppade djuren och människorna vakna till liv och museet blir som en historiepark. Bland karaktärerna som Larry nu träffar finns ett dinosaurieskelett som han kallar för Rexie, en liten apa vid namn Dexter som gillar att lägga beslag på nycklar, en vacker kvinnlig indianspårare, den 26:e amerikanske presidenten Theodore "Teddy" Roosevelt (Robin Williams), neandertalare som vill skapa eld, vildar, samt ett gäng minifigurer i form av cowboys (ledda av Owen Wilson) och romerska soldater (ledda av Steve Coogan).Inledningsvis är det smålarvigt och inte särskilt bra. Men när museet vaknar till liv blir det sakta men säkert bättre. De mest lyckade inslagen blir apan Dexter som Larry får tampas med filmen igenom för att försöka hämnas, småfigurerna där Owen Wilson inbringar skratt i princip bara man ser honom, och dessutom Robin Williams som är återhållsam i sin roll som Teddy, men ändå är trevlig att se.Givetvis är detta en typ av film där man inte ska överanalysera saker, men det blir trots allt minst sagt en miss att det inte finns några människor eller bilar ute på gatorna om natten - det är ändå New York vi pratar om! För även om detta är ett fantasyäventyr inne på museet så borde verkligheten ute på gatorna finnas där. Som helhet är detta ganska ok för stunden, men inget att direkt minnas.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.4

4 kommentarer:

 1. Jodå, det är visst en film att minnas! Jag minns den med positiva känslor. Den är mysig och trevlig. Inte jättebra men kul vilket inte får underskattas. Typisk 3/5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag hade hoppats på bättre, speciellt som den fått två uppföljare - som jag inte direkt känner mig sugen på att se.

   Smårolig absolut, men inte så mysig och trevlig att jag kommer tänka på den särskilt mycket eller vilja se om den. Den kategorin hamnar den tyvärr inte i för egen del.

   Radera
 2. Ok familjefilm med alla fel och brister som kommer med genren. Den är däremot ganska charmig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det är sant. Man ska inte överanalysera filmer i denna genre. Den gick helt klart att titta på och hade inte så värst många störningsmoment.

   Radera