tisdag 7 juli 2015

Nine 1/2 WeeksTitel: Nine 1/2 Weeks / 9 1/2 Weeks / 9 1/2 vecka
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1986
Regi: Adrian Lyne
I rollerna: Kim Basinger, Mickey Rourke, Margaret Whitton, David Margulies

Handling: Den oberäknelige John lockar in Elizabeth i en relation, vilken endast bygger på det sexuella och smått förbjudna. Eftersom Elizabeth inte vet något om John, blir den heta relationen rätt så komplicerad.

Omdöme: Jag har genom åren fått en viss respekt för regissören Adrian Lyne. Även om alla hans filmer inte håller samma höga klass som Fatal Attraction (1987) och inte minst Jacob's Ladder (1990), så har han en stil som tilltalar mig. En visuell stil som är skön att titta på och med en smånervig känsla som gör att man aldrig tappar intresset.Kim Basinger spelar Elizabeth som jobbar/driver ett konstgalleri i New York. Mickey Rourke spelar John, en kostymklädd främling som en dag stöter på Elizabeth när hon är ute och handlar med sin kollega. Elizabeth och John får ögonkontakt, han ler mot henne och hon är såld. Nästa dag (eller om det är någon dag senare) är Elizabeth ute och strosar runt på en slags loppmarknad. Där dyker åter John upp, från ingenstans. Har han följt efter henne? Är han en stalker? Det framgår inte, men det är inte heller något Elizabeth verkar fundera över.Minns att denna film blev omtalad när den kom, men såg den aldrig när det begav sig. När jag nu ser den får jag en viss känsla av att jag någon gång kan ha sett den, men det kan snarare vara så att andra filmer tagit efter och lånat vissa scener, som t.ex. The Naked Gun (1988) med den klassiska mata-mig-scenen. Hur som helst kan jag konstatera att filmen har mer yta än innehåll, på mer än ett sätt.Som jag sagt flera gånger tidigare kan en film med bra musik/ett bra soundtrack aldrig vara riktigt dålig. I det här fallet bjuds man på ett soundtrack bestående av bl.a. Eurythmics, Bryan Ferry, Joe Cocker och Jean-Michel Jarre som bjuder på sköna 80-tals toner. Till detta får man alltså Adrian Lynes bildspråk som man känner igen från flera av hans andra filmer.Rent handlingsmässigt är det desto tunnare. Elizabeth och John inleder en passionerad relation där John är den som styr och ställer. Elizabeth verkar inte vara den sortens kvinna som låter sig styras, men hon har uppenbarligen en svaghet. Denna har John hittat. Frågan är bara vart relationen ska leda. John verkar inte vara intresserad av att träffa hennes vänner och hon har inte så mycket att säga till om.Även om handlingen är relativt tunn så lyckas Kim Basinger och Mickey Rourke hålla intresset uppe. Det verkar ha funnits en viss spänning i luften under inspelningen som man även ser i filmen. Adrian Lyne lär ha använt sig av ett par tricks för att få de prestationer han önskade. Basinger och Rourke lär t.ex. inte ha fått umgås vid sidan av inspelningen. Han lär även ha sagt saker till henne som Rourke skulle ha sagt om henne. Dessutom fick Rourke tips på hur hans karaktär skulle agera. Basinger fick det inte. Detta fick henne bara att bli än mer obekväm. Inte alltid det bästa sättet att bli vän med sina skådespelare, men vad gör man inte för att få det resultat man tänkt sig...

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.9

4 kommentarer:

 1. Jag vet att jag har sett denna, men jag har inga minnen från den. Förutom mat-scenen då. Eller är det den nakna pistolen jag kommer ihåg?? :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, inte sant!? :D Jag tycker denna tål att ses. Den har några sköna sekvenser till det trevliga soundtracket och Basinger/Rourke funkar också bra.

   Radera
 2. såg den på bio när det begav sig och då föll den inte i god jord. Idag skulle jag nog uppskatta bildspråket och (kanske) musiken men lär nog tycka filmen vara lika tråkig som då. För att vara en s.k erotiskfilm är den oväntat kylig vilket kanske är regissörens intention. Det är först mot slutet som filmen blir lite "mänsklig" men det är så dags då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Du har nog rätt i att den är lite kylig, men jag tycker det funkar bra så. Det gör att man precis som Basingers karaktär aldrig riktigt känner sig säker. Tror även Rourkes karaktär bidrar till detta då han är ganska kylig av sig och inte låter henne komma honom för nära inpå. Som sagt, jag tycker det passar.

   Radera