fredag 10 juli 2015

One Fine DayTitel: One Fine Day / En underbar dag
Genre: Romantik/Komedi/Drama
Land: USA
År: 1996
Regi: Michael Hoffman
I rollerna: Michelle Pfeiffer, George Clooney, Charles Durning, Amanda Peet

Handling: Hon är en ensamstående mamma i karriären, och anser att en bra kvinna reder sig själv. Han är en hårdhudad reporter och frånskild söndagspappa som älskar kvinnor - så länge de inte ställer en massa krav. Under en kaotisk dag blir dessa två människors liv, jobb och barn förväxlade och sammanflätade.

Omdöme: Det är mitten av 90-talet och skådeplatsen är New York. Melanie Parker (Michelle Pfeiffer) är en frånskild karriärkvinna med en liten son, Sammy. Jack Taylor (George Clooney) är en grävande journalist, också frånskild och med en liten dotter, Maggie. Denna dag är Melanie och Jack sena. Sena till dagis där Sammy och Maggie går och till utflykten som de nu missat. Vanligtvis är det Jacks ex-fru som lämnar Maggie, men hon ska på bröllopsresa med sin nya make. Detta är dagen då Melanie och Jack träffas.Både Melanie och Jack har viktiga åtaganden på sina respektive jobb som gör att de egentligen inte har tid att passa barnen. Så de kommer överens om att hjälpa varandra, trots att de redan från början har svårt att dra jämnt med varandra. Under några timmar kommer barnen vara med Melanie och några med Jack. Givetvis uppstår komplikationer och de båda får svårt att hinna med sina viktiga jobbuppdrag.Michelle Pfeiffer var redan en etablerad skådespelerska med flera lyckade roller bakom sig. George Clooney å andra sidan hade haft en TV-karriär, men det här blev hans första stora test i hans filmkarriär (året innan han spelade Batman). Det lite roliga är att Michelle Pfeiffer alltid tillhört bland mina favoritskådespelerskor. George Clooney å andra sidan har aldrig varit en favorit, men jag har lärt mig uppskatta honom mer på senare tid.Skönt nog funkar både Pfeiffer (så klart) och Clooney här, och är även bra tillsammans. De är inte tillsammans på bild filmen igenom, men när de är det blir filmen också som bäst. De två barnen funkar också bra och får gott om utrymme, utan att man stör sig på dem. Dessutom dyker veteranen Charles Durning upp i rollen som Jacks redaktör och Amanda Peet som en flörtande kollega till Jack.Det jag främst tar med mig är skådespelarna som alla sköter sig, men även den mysiga känslan man bjuds på. Det är något visst med New York och romantisk film. De går liksom hand i hand. Är det något som hade kunnat ha höjt upplevelsen och även mysfaktorn så hade det varit bättre musik. Själva musiken av James Newton Howard är det egentligen inte fel på. Däremot är låtarna som används ganska bleka och har inte den rätta "feelingen" som man hade önskat sig. Det hade inte krävts mycket för att höja filmen ytterligare ett snäpp, men den är trevlig och klart sevärd som den är.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.4

6 kommentarer:

 1. Trots det lockande namnet, en fin dag, har jag inte sett den.

  Sugenhetsgrad 15%, Clooney brukar vara bra men jag har svårt för Pfeiffer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Aha, tvärtom alltså. Förstår inte hur man kan ha svårt för Pfeiffer, men man kan inte gilla alla bra skådespelare ;)

   En fin film, glad att jag sett den.

   Radera
 2. Ah One Fine Day. George Clooney and Michelle Pfeiffer. It’s not deep, and it’s not meaningful, and from the moment it begins the ending is completely obvious but that is why it’s the perfect rom-com. A great movie, a gift to the heart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paul S: I agree. It's not a very deep story, but you get what you're looking for in a rom-com. Pfeiffer and Clooney are both good in this one.

   Welcome to Movies - Noir! Glad to have you here and thank you for the comment.

   Radera
  2. Thank you for the welcome.
   I've enjoyed what I've read so far.

   Radera
  3. Paul S: Glad to hear it. Looking forward to see more of your comments. Don't be a stranger :)

   Radera