fredag 24 juli 2015

The ExterminatorTitel: The Exterminator / Utrotaren
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1980
Regi: James Glickenhaus
I rollerna: Robert Ginty, Christopher George, Samantha Eggar, Steve James

Handling: John Eastland står i skuld till en f.d. stridskamrat som en gång räddade hans liv i Vietnam. När ett gäng i New York misshandlar vännen blir han förlamad. En skuld skall betalas tillbaka och Eastland förvandlas till en stridsmaskin. Hämnden blir det absoluta målet. Men hämnden utökas till ett totalt krig mot hela den undre världen. New York brinner och ingen står frivilligt i vägen för John Eastland...

Omdöme: Det är skitigt och det är sunkigt. New York bara skriker efter någon som kan rensa upp. Likt hur Charles Bronson rensade bland de kriminella i Death Wish (1974) och vännerna i Vigilante (1981), rensar John Eastland (Robert Ginty) här.Denna Vietnamveteran har numera ett ordinärt och trist vardagsjobb där även hans vän Michael Jefferson (Steve James) från Vietnamtiden jobbar. En dag förhindrar de ett rån på sin arbetsplats när ett kriminellt gäng är i full färd att stjäla backar med sprit. Jefferson räddar än en gång sin vän genom att slå ner de tre gängmedlemmarna.Men lyckan varar inte länge. Gänget letar upp Jefferson och misshandlar honom så illa att han blir förlamad. Hans vän John står i tacksamhetsskuld till Jefferson och ger sig ut på New Yorks skitiga gator för att hitta de skyldiga och fixa lite stålar till Jeffersons fru och barn. Men John får smak för dödandet som påminner honom om "de goda tiderna i Vietnam" och börjar ge sig på andra kriminella.Robert Ginty i huvudrollen är inte typiskt hjältematerial, om man säger så. Han är definitivt ingen bra skådis och saknar det lilla extra som en sån här roll kräver. Sen att han ser ut som en övervintrad Edward Norton blir givetvis lite komiskt. Men karaktären är det inget direkt fel på. Han är beslutsam och något dumdristigt ger han sig på allt större fiskar på egen hand. Förr eller senare kommer han ta sig vatten över huvudet. Frågan är om han har en plan eller om han bara kör på så länge det går.Inledningsvis är inte bara miljöerna sunkiga, filmen känns lite trött när handlingen inleds i New York efter Vietnam-sekvensen. Men när "The Exterminator", som han börjar kallas av media och polisen får upp ångan, ja då blir också filmen bättre och bättre. Han blir alltmer våghalsig och råkar själv illa ut ett par gånger på vägen. Han är långt ifrån övermänsklig eller odödlig. En superhjälte är han definitivt inte.Polisen Dalton (Christopher George) som är honom på spåren är ganska tafatt och mer intresserad av sin nyfunna kärlek. Denna sidohistoria verkar inte leda någonvart, men till slut finns det faktiskt en poäng med det hela. Dock känner man att Dalton kunde ha varit en bättre karaktär och intresserat sig mer av "The Exterminator".Givetvis blir filmen som bäst när han utrotar drägget som ger sig på hans vän, pensionärer, barn osv. Som helhet bjuds man på en del bra actionscener som i några fall får en att tänka på Sam Peckinpah och hans actionscener i slow-motion. Det är lite svårt att betygsätta en film som denna som inte lever på bra prestationer, bra karaktärer eller en bra produktion. Men den har gott om underhållning och en sak är säker - de görs inte så här längre. Trea till stark trea.
2 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 5.6

4 kommentarer:

 1. Jag kommer ihåg att denna film drogs med lite i videovåldsdiskussionen när det begav sig. Den hade rykte om sig att vara mycket brutal. Trots det tror jag inte att jag har sett den någon gång. Känner heller inte igen bilderna du lagt upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det stämmer nog bra det du säger. Filmen som sådan är underhållande i vigilante-genren, men definitivt inte för alla.

   Radera
 2. Såg den när det begav sig och vad jag minns var den sisådär - till skillnad mot Henke känner jag definitivt igen bilderna och minns att jag inte var så värst förtjust i Robert Ginty som påminner om Gamle Trofast med sina hängiga kinder ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmitch: Ja, Robert Ginty var helt klart en miss att ha i huvudrollen. Ok att han har ett alldagligt utseende, men han är för trist och svag som skådis.

   Radera