tisdag 14 juli 2015

You, Me and DupreeTitel: You, Me and Dupree / Du, jag och Dupree
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 2006
Regi: Anthony & Joe Russo
I rollerna: Owen Wilson, Matt Dillon, Kate Hudson, Michael Douglas

Handling: Carl och Molly är nygifta och tycker livet är jättemysigt när de håller på att vänja sig vid att vara gifta med ett fint hus och karriärerna på väg åt rätt håll. Då dyker Carls bäste vän, Dupree, upp efter att ha förlorat sitt jobb och hem för att han gick på deras bröllop.

Omdöme: Man vet aldrig vad man får när man tar sig en titt på en komedi av det här slaget. Hyllad av vissa, kritiserad av andra. Bäst är det att inte lyssna så mycket på andra och själv ta sig en titt. Man bjuds på den klassiska tesen "Two's company, three's a crowd". Carl (Matt Dillon) och Molly (Kate Hudson) gifter sig på Hawaii där Mollys pappa Mr. Thompson (Michael Douglas) är den som står för kalaset. Han är rik och dessutom är han Carls chef.Bröllopet går fin fint, men man anar problem med Carls best man i form av Dupree (Owen Wilson). Han är något av en slacker eller "beach boy" med sitt blonda surfarhår och uppträder som om han fortfarande vore i tonåren. Så fort Carl och Molly ska börja sitt nya liv tillsammans som gifta får de besök av Dupree. Han har förlorat jobbet och sitt hem eftersom han kom till bröllopet. Carl och Molly låter honom sova på soffan med tanken att han bara ska stanna en vecka eller så. Det visar sig bli startskottet på en smått mardrömslik period i deras liv, framförallt för Carl som även får trubbel med svärfar.Det här är en roll som passar Owen Wilson perfekt. Det känns nästan som han bara spelar sig själv. Det bästa är att han känns rolig utan att det känns tillgjort. Han är helt klart filmens behållning. Matt Dillon är nog svagast, men inte heller dålig. Det är däremot Seth Rogan i en mindre biroll som en av Carls andra vänner. Kate Hudson funkar klart bra och det är inte alldeles svårt att se mamma Goldie Hawn i sina glansdagar i henne. Michael Douglas är alltid stabil. Här spelar han sin roll ganska "safe", varken mer eller mindre.Filmen påminner faktiskt en hel del om Meet the Parents (2000), där ju Owen Wilson också är med, fast i en mindre roll (om än minnesvärd). Den stora skillnaden är dock att denna film inte lyckas hålla hela vägen. Den funkar fint ungefär i en timme då Dupree ställer till med en massa oreda vilket inbringar skratt. Tyvärr ändrar både han och filmen lite karaktär till det sämre. Det blir en allvarligare ton och det funkar inte riktigt. Humorn försvinner nästan helt och vad som funkade under första timmen har man tappat. Därför blir det till slut bara en trea, men jag blev ändå nöjd och underhållen - främst p.g.a. Owen Wilson.3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.6

2 kommentarer:

  1. Denna har jag sett och jag hatade filmen. Tyckte inte att den var rolig och hela konceptet kändes så krystat att all humorn flög förbi mitt huvud. Trots flera bra skådisar funkade det inte för mig alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ja, jag har läst att en del inte alls gillar den. Tyckte själv den funkade fint under första timmen med gott om humor. Tappade dock under senare delen av filmen. Owen Wilson är helskön här ;)

      Radera