söndag 16 augusti 2015

Cop CarTitel: Cop Car
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 2015
Regi: Jon Watts
I rollerna: Kevin Bacon, Hays Wellford, James Freedson-Jackson, Shea Whigham

Handling: Två pojkar i 10-års åldern hittar en övergiven polisbil på ett fält. De bestämmer sig för att ta en runda i bilen, och föga förvånande blir det en livsfarlig resa. När stadens sheriff börjar leta efter den borttappade bilen finner sig pojkarna i en dödlig lek de inte förstår sig på.

Omdöme: En thriller i liten skala behöver inte vara sämre än en blockbuster. Det är ofta ett bra läge för regissören att bjuda på något lite mer oväntat. Två exempel på senare tid är Blue Ruin (2013) och Cold in July (2014). I det här fallet hade jag hoppats på något i stil med The Hitcher (1986), alltså en throwback-thriller med en riktigt ond Kevin Bacon i huvudrollen.Under stora delar av filmen är det mest ett drama som handlar om två pojkar som ger sig ut på vägarna i polisbilen de hittat. Sheriffen Kretzer (Bacon), som lämnat bilen för en stund för att åtgärda ett "problem", vill givetvis ha tillbaka bilen. Han vet dock till en början inte vem som tagit den och eftersom han inte har rent mjöl i påsen vill han inte blanda in sina kollegor. Istället tar han själv upp jakten vilket utmynnar i en blodig konfrontation där pojkarna hamnar i mitten.Filmen har inte bara ett fåtal karaktärer, den är också lite för enformig för att verkligen lämna ett avtryck. Det tar lite för lång tid innan man bjuds på spänning, fast det gör iofs inte så mycket. Så länge man håller intresset uppe och bjuder på lite underhållning. Underhållningen står utan tvekan Kevin Bacon för som passar i onda roller, gärna som sliskig och elak. Man känner att han kunde fått ta ut svängarna ännu mer, men han är utan tvekan det bästa med filmen.Det är synd att det är pojkarna som är huvudkaraktärer och inte Bacon. Detta borde helt klart ha varit en film med honom i fokus där han hade fått vara riktigt ond och minnesvärd, ungefär som Rutger Hauer i The Hitcher (1986) eller Javies Bardem i No Country for Old Men (2007).Det är inte en så pjåkig film som belönar en när man närmar sig upplösningen. Det är bara synd att den inte vågar lite mer. Det känns även som man tagit en lite för enkel utväg istället för att gå hela vägen. Under stora delar av filmen vet man dock inte hur det ska gå eller vilken väg historien ska ta. Det är därför kul att man får en upplösning som blir ganska blodig och ett efterspel som fångar ens fulla uppmärksamhet.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

  1. Intressant. Har inte läst din text men såg Blue ruin/Cold in July fladdra förbi i texten och då blir jag ju helt klart sugen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Det där med Blue Ruin/Cold in July var främst för att visa på att detta är en liten film, inte nödvändigtvis en film i samma stil. Förvänta dig inte en utpräglad thriller.

      Radera