måndag 10 augusti 2015

Outbreak



Titel: Outbreak - I farozonen
Genre: Drama/Thriller/Action
Land: USA
År: 1995
Regi: Wolfgang Petersen
I rollerna: Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Donald Sutherland, Cuba Gooding Jr., Patrick Dempsey

Handling: En mycket smittsam och dödlig virusepidemi bryter ut i en liten stad i USA. Om det inte stoppas kan viruset bli ett hot mot hela landet. Överste Sam Daniels vid U.S. Army Medical Research Institute for Infectious Diseases och hans team skyndar till undsättning, men snart upptäcker de att situationen är värre än de trott.

Omdöme: Med filmer som inte minst Das Boot (1981) och In the Line of Fire (1993) på sin meritlista kändes Wolfgang Petersen som rätt person för en sån här storfilm om en epidemi. Precis som den senare Contagion (2011) behandlar man ämnet på allvar och håller sig borta från opassande humor.



Filmen, som är på lite drygt två timmar, börjar år 1967 med att man får se hur en hel by någonstans i Afrika utplånas av den amerikanska militären efter att ett mycket dödligt virus dödat samtliga invånare. Man hoppar sen till nutid och ett nytt virus bryter ut i Afrika. Denna gång är det överste Sam Daniels (Dustin Hoffman) som med sitt forskarteam flyger dit för att göra en första analys. Enligt honom är det det värsta viruset han någonsin sett. Det dödar en människa på bara några timmar.



Smittbäraren visar sig vara en liten apa som tillfångatas av någon som säljer den vidare till USA. Givetvis smittar den de som kommer i dess närhet, vilket gör att viruset börjar få fäste på olika platser i USA. Till en början verkar Sam Daniels och hans ex-fru Robby (Rene Russo) få läget under kontroll. Men snart står de inför en jättekris som kan utplåna hela kontinenten på 48 timmar.



Jag måste säga att med tanke på att jag hade minne av att filmen var något svag (hade inte sett den sen den kom), så håller den förvånansvärt bra. Åtminstone under filmens första halva. Det är här tempot är precis lagom där spänningen stiger och forskarna försöker ta reda på hur viruset kom in i USA. Det blir sen lite för mycket forskarteam mot militären (som de jobbar åt) när Sam Daniels får problem med sina chefer general Ford (Morgan Freeman) och general McClintock (Donald Sutherland). Det är nämligen en cover-up på gång av stora mått och denna blir inte lika spännande som jakten på virusets härkomst.



Prestationerna är det inget fel på. Favoriten bland gänget kända ansikten är Donald Sutherland som bjuder på en skönt elak karaktär (nästan som vanligt när det gäller honom). Dustin Hoffman känns helt rätt i huvudrollen som den ihärdige och småjobbige Sam Daniels som inte ger sig. Dessutom en blonderad (eller vad det är) Kevin Spacey som en i teamet. Han lättar upp stämningen en del och det funkar.



Som epidemi-film är detta stabilt och går att se var tjugonde år eller så. Det är synd att för mycket fokus läggs på cover-up delen under sista delen då den inte blir särskilt spännande och man förlorar intresset för epidemin. Det blir även lite för överdrivet när Sam Daniels tar hjälp av sitt nyaste tillskott i teamet, major Salt (Cuba Gooding Jr.) som blir en allt-i-allo. Trovärdigheten sjunker några snäpp när de ska ge sig på militären på egen hand. Detta förlorar filmen mycket på och den sista tredjedelen är farligt nära att påverka helheten och betyget. Men det är en välgjord film och man känner aldrig att det blir direkt dåligt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

4 kommentarer:

  1. Helt ok thriller. Men jag håller med om att början är stabilare än slutet. När det fortfarande är en bacill-thriller om man ska säga så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Exakt min uppfattning. Den tappar när fokus skiftar under senare delen av historien. Tappar även trovärdighet.

      Radera
  2. Hade för mig att jag skrivit om filmen men tydligen blev det inte så - det var inte så länge sedan jag såg den. Ok actionthriller vare sig mer eller mindre. Jag blev lite less på tjafset mellan Russo o Hoffman och att amerikaner alltid (verkar det som) måste lägga in en brasklapp om kärnfamiljens bevarande fast här det en hund och inga barn ;) Minns också att helikoptern hade lite magiska egenskper när det rörde sig om snabbhet och bensinförbrukning men det får man nog ta o acceptera....

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Ja, man hade helt klart kunnat vara utan en del sidogrejer i filmen. Man sympatiserar inte direkt mer med Hoffmans och Russos karaktärer.

      Helikopter-biten borde man skippat helt. Här tappade filmen ordentligt.

      Radera