tisdag 11 augusti 2015

PiranhaTitel: Piranha / Piraya
Genre: Skräck/Komedi/Sci-Fi
Land: USA
År: 1978
Regi: Joe Dante
I rollerna: Bradford Dillman, Heather Menzies-Urich, Kevin McCarthy, Keenan Wynn

Handling: Två tonåringar är ute och vandrar i skogen när de snubblar över en pool vid vad som förefaller vara ett reningsverk. Den vackra kvällen med dess strålande månsken inbjuder till ett dopp i vattnet. Det bubblar till på ytan och deras liv släcks i hjärtskärande skrik. Fallet med de båda försvunna ungdomarna börjar undersökas av en utredare som tar hjälp av byns fyllo och de finner ett dolt militärt projekt: Operation Razorteeth...

Omdöme: Efter succén med Jaws (1975) kom det flera kopior, bl.a. denna. Till stor del lånar man det mesta från den filmen, bara det att man bytt ut en jättehaj mot flera muterade pirayor. Det har nämligen förekommit experiment utförda av militären, men som sedan några år tillbaka lagts ner. Exakt varför pirayorna är kvar i poolen på området är lite oklart. Vad som blir desto klarare är att de av misstag släpps ut i den närliggande floden och där ger sig på glatt ovetandes sommarfirare.Eftersom två korkade tonåringar tagit ett nattdopp i piraya-poolen och givetvis blivit uppätna, anländer Maggie (Heather Menzies-Urich) som jobbar med att hitta försvunna människor och anlitats att hitta ungdomarna. Hon letar upp fyllot Paul Grogan (Bradford Dillman, som påminner om Charlton Heston) och tvingar honom att hjälpa henne. De två hittar snart poolen och är de som släpper ut pirayorna, något Dr. Robert Hoak (Kevin McCarthy) som bor på anläggningen förtvivlat informerar dem om. Nu är det upp till Paul och Maggie att varna människorna längs floden, inklusive barnen på sommarkollot där Pauls dotter befinner sig...Givetvis småkorkat, men ändå gjort med humor som gör att man får sig ett par skratt på vägen. Filmmakarna med regissören Joe Dante i spetsen har varit medvetna om humorn i det hela och spelar på den gång på gång. Karaktärer tar dumma beslut och militären försöker (som vanligt) mörklägga det hela. En av de roligaste karaktärerna är Dr. Mengers (Barbara Steele) som anländer med militären och är en slags rådgivare i frågan. Hon är föga imponerad över situationen och tar det hela med en axelryckning. Hon ser dessutom riktigt creepy ut, vilket passar rollen perfekt. På den lilla speltid hon är med gör hon mycket med rollen. Kollar man upp vad hon hade gjort tidigare så var hon bl.a. med i skräckfilmer där hon spelade häxor och liknande. Really?Det här är ett perfekt exempel på när en dålig film ändå funkar. För den har svagt skådespeleri, karaktärer som är lövtunna, musik som kanske inte är usel men inte heller passar och en produktion som är lågbudget. Samtidigt är det hela effektivt gjort. Själva piraya-attackerna är faktiskt inte så dåliga, även om de blir upprepande efter ett tag. Effekterna är helt ok och det blir gott om offer under dagen som filmen utspelar sig.Exakt vad några små stop-motion monster gör i filmen är en stor gåta. Förmodligen var det bara en kul grej som Joe Dante lekte med och la in. Han gjorde senare Gremlins (1984) och Innerspace (1987), två effektdrivna filmer där den senare också vann en Oscar för bästa effekter. Stop-motion mutationerna är dock ytterligare ett tecken på att filmen mest är på skoj och ska ses på det viset. En kulfilm helt enkelt och som sådan funkar den för stunden. Lite underhållning med skräck och humor är aldrig fel. Därför blir det ett knappt godkänt betyg när filmen annars bara hade varit en tvåa.2 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.9

10 kommentarer:

 1. En fullt respektabel B-film, lite mer än "bara" så dåligt så den blir bra tycker nog jag.

  https://bilderord.wordpress.com/2012/10/05/piranha-1978/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Visst är den fullt respektabel. Glad att jag äntligen såg den och att det inte alls var bortkastad tid. Underhållande och rolig på ett b-films aktigt sätt, precis som man hade önskat sig ;)

   Radera
 2. En barndomsfavorit som håller rätt bra än :)
  Finns även en Piranha från 1995 producerad bl.a av Roger Corman och Mila Kunis i en av rollerna. Minns dock inget från denna film, det och IMDB betyget kanske säger något ;)

  Appropå Barbara Steele så borde du ta en titt på Mario Bavas Mask of Satan aka Black Sunday (1960) där hon spelar vampyr/häxa. En svartvit pärla med härlig stämning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel L: Först och främst, välkommen hit! Alltid trevligt med nya "ansikten" ;)

   Ja, Piranha har ett bra underhållningsvärde. Hade sett delar av den som liten.

   Tack för påminnelsen om Black Sunday. Tänkt se den ett bra tag nu, men det har inte blivit av - än. Gillat det jag sett av Bava.

   Radera
 3. Jag har funnits här länge och kommenterat tidigare, men detta blev första gången via mitt googlekonto ;)
  Tror att jag tidigare hette endast Daniel?

  Är giallo älskare, så har säkerligen kommenterat på nån sån recension. Minns även att jag frågat vem personen i din header var. Svaret då var lönnmördaren i Blast of Silence :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel L: Ah, då känner jag igen dig när du nämner Blast of Silence :D Har för mig att du hade en egen sida där du skrev om film, eller minns jag fel?

   Kul att höra av dig igen!

   Radera
  2. Stämmer bra det -Tankar om Film hos Bloggspace, Nedlagd sedan länge. Jag tyckte det tog upp för mycket tid, men och andra sidan så kom inte skrivandet särskilt naturligt för mig.

   Men du kämpar på, och det är imponerande och uppskattat att du fortfarande uppdaterar så ofta som du gör. :)

   Radera
  3. Daniel L: Ah ok. Ja, så länge man tycker det är kul och inte känner sig tvingad att skriva så är det bara att fortsätta.

   Extra kul och motiverande att höra att det uppkattas! Kommentarer, tips och förslag är alltid välkomna.

   Radera
 4. Jodå filmen är inte bra men den duger som förströelse Minns att jag såg den som ung första ggn och då var det en riktigt spännande film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, den här typen av film var ganska effektiv i kölvattnet av Jaws. Inte direkt bra, men duger för stunden och bjuder även på en del skratt.

   Radera