torsdag 27 augusti 2015

Rocky IITitel: Rocky II
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 1979
Regi: Sylvester Stallone
I rollerna: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burgess Meredith, Carl Weathers, Burt Young, Joe Spinell

Handling: Rocky Balboa går en match mot världsmästaren Apollo Creed. Rocky skadar ena ögat illa, och får reda på att han kan bli blind om han fortsätter att boxas.

Omdöme: Om jag inte missminner mig tar denna den andra del i "sagan" vid där originalet Rocky (1976) slutade. Helt naturligt fortsätter man berättelsen om Rocky och hans Adrian. Än en gång är det Apollo Creed som står för motståndet i ringen, denna gång i en revanschmatch om mästartiteln. Men vägen dit är ingen dans på rosor för Rocky som lovar Adrian att lägga av med boxningen då de gifter sig. Rocky har dock svårt att få det att gå runt med ett vanligt jobb och suget efter boxningen blir för stor.Den första filmen var Sylvester Stallone med och skrev manuset. Denna gång har han även regisserat och till en början måste jag säga att det känns lite krystat. Rocky och Apollo är sönderslagna efter 15 ronders krig i ringen. De är som griniga gamla gubbar när de på sjukhuset rullas runt i rullstolar och gnäller på varandra. Det tar sen 20, kanske 30 minuter in i filmen innan det hela stabiliseras. Filmen hittar skönt nog rätt nu och blir en ganska värdig fortsättning. Det jag gillar är att man inte bara gör det till en tramsig boxningsfilm. Istället får man en del djup och en ganska dramatisk historia.Rocky (Stallone) och Adrian (Talia Shire) passar verkligen ihop. Båda är lite punchiga och naiva, men på ett ganska sympatiskt sätt. Den som annars kanske sticker ut mest är Burgess Meredith i rollen som tränaren Mickey. Han är ganska gapig och skrikig, men man märker hans passion för rollen, kul att se. Däremot tycker jag det är synd att Carl Weathers som Apollo inte får mer utrymme. Känns som han hade varit värd att få vara med lite mer. Fanns helt klart mer att hämta där.Lite överraskande är det inte så mycket boxning och träning här. Det blir det dock mot slutet och man avslutar också med en titelfajt som börjar svagt (skuggboxning), men som tar sig fint och inte blir så enformig och upprepande som boxning lätt kan bli på film. En sak som man nästan alltid ser när det gäller boxningsfilmer är att boxarna inte har något försvar att tala om. Ja, det blir mer öppet och kul att titta på, men det är inte ett dugg realistiskt. Avslutningsvis måste jag säga att jag fann flera likheter mellan denna film och Southpaw (2015). Känns ganska troligt att man sneglat en del på denna när man gjorde den.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. Vad roligt med en Rocky-genomgång! :)

  Fnissade lite åt "punchiga och naiva" , bra beskrivning även om jag ser dom båda mer som....gulliga ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, jag har ju faktiskt "missat" att se mer än den första filmen så det var tid nog att kolla in resten också.

   Gulliga funkar också, även om min beskrivning är mer träffsäker :)

   Radera