fredag 28 augusti 2015

Rocky IIITitel: Rocky III
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 1982
Regi: Sylvester Stallone
I rollerna: Sylvester Stallone, Talia Shire, Carl Weathers, Burgess Meredith, Burt Young, Mr. T, Hulk Hogan

Handling: Rocky vinner match efter match, utan att ana att hans manager Mickey matchar honom mot alltför lätta motståndare. Rocky ställer upp mot en mycket tuff nykomling, och följderna blir svåra.

Omdöme: Tre år efter den andra historien avslutats har Rocky (Sylvester Stallone) inga större problem med att försvara sin mästartitel. Men i vassen lurar uppstickaren Clubber Lang (Mr. T) som är grymmare och slår hårdare än alla andra. Han vill ha en fajt om mästartiteln, men Rockys tränare Mickey (Burgess Meredith) ignorerar honom då han är rädd för att han ska vara för svår för Rocky. Efter att Clubber hånat Rocky blir det givetvis en titelfajt. En fajt som Rocky inte är fokuserad på och förlorar enkelt.Rocky har blivit lite mätt, det har gått lite för lätt att behålla mästartiteln. Han har gått från att vara en utmanare som lever enkelt, till att bli en mästare som lever det goda livet. Glöden finns inte riktigt där längre när han möter Clubber Lang som klubbar till honom ordentligt. Rocky saknar motivationen, men han får även psykiska men av smällen och är lite rädd för att möta Clubber Lang i en returmatch. Då får han hjälp av ingen mindre än Apollo Creed (Carl Weathers) som visar sig vara en bättre tränare än vad Mickey någonsin var.Man märker direkt att denna tredje del har mer fokus på boxningen och mindre på familjelivet. Det blir inte bara boxning och det händer en del i Rockys privatliv också, men det är klart mycket mer boxning och träning här än i den andra delen. Rocky är även med i en uppvisningsmatch mot WWF-brottaren Thunderlips (Hulk Hogan) som är ett enda stort jippo och clowneri. Clubber Lang som utmanaren är ganska platt och enformig (Mr. T är ingen bra skådis, men ändå kul att se honom här innan han var med i TV-serien "The A-Team"), men jag kan inte låta bli att tänka lite på Mike Tyson. Istället blir det träningen med Apollo Creed som blir en av filmens bättre ingredienser.Intressant nog känner jag att både Rocky och hans Adrian (Talia Shire) gått ifrån sina typiska karaktärsdrag från de två första filmerna. De är inte lika naiva och småkorkade längre, vilket kan förklaras med att de blivit föräldrar och mer mogna. Men personligen känns det som en liten miss. Istället tycker jag Rocky mer påminner om John Rambo från First Blood (1982). Kan ha varit så att Stallone var så inne i den rollen att han integrerade den i Rocky Balboa-karaktären här. I de tidigare två delarna var han Rocky Balboa. Här är han snarare Rocky Rambo...Man känner att denna tredje del är lite mer kompakt än den förra delen. Främst är det alltså att man har med boxning här, vilket gör att tempot känns lite högre. Det har också att göra med att man bjuder på något lite nytt så det inte hela tiden blir upprepande från de tidigare filmerna. Denna del saknar kanske lite djup, men den bjuder fortfarande på tillräckligt med underhållning och de där typiska Rocky-ögonblicken för att funka. Titellåten "Eye of the Tiger" av Survivor är också riktigt klassisk och var även Oscarsnominerad. Kul nog hade jag fått för mig att den var med redan i den första filmen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

 1. Och nu när du har koll på Clubber Lang MÅSTE du se Ted 2!! ;)

  Vad gäller Rocky III så är det den Rocky-film jag sett minst antal gånger och skulle nog behöva se om den för att veta vad jag tycker (i nutid) men som jag minns det är den svagast... Men svag i Rocky-världen är inte svag i den verkliga världen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Vi får väl se. Den är åtminstone svagare än de två tidigare filmerna vad gäller djup i storyn. Skulle jag välja mellan tvåan och trean är nog tvåan lite bättre. Men denna har lite bättre flyt (20 minuter kortare också).

   Radera